”Stäng aldrig några dörrar”

Tidigare toppolitiker kritiserar partiernas ovilja att regera över gränserna

1 av 2 | Foto: TT
”Bör pröva S och M-regering” Tidigare FP-ledaren Bengt Westerberg säger att det finns internationella förebilder för hur en stark majoritetsregering ska se ut.
NYHETER

Annie Lööfs kategoriska nej till Stefan Löfven ­ifrågasätts nu av förre C-höjdaren Per-Ola Eriksson.

– Stäng aldrig några ­dörrar, säger han.

Samtidigt efterlyser f­örre FP-ledaren Bengt Westerberg en majoritets­regering med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Avståndet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har politiskt aldrig ­varit mindre än nu. Det hävdar Bengt Westerberg, tidigare minister och ordförande i Folkpartiet.

– S och M tycker lika i många frågor. Även om det inte är det mest önskvärda för mig, är ett samarbete mellan dem något man bör pröva om man vill ha en stark majoritetsregering. Det finns internationella f­örebilder i Tyskland, Finland och Österrike, säger han.

– Alla skulle säga att det inte är möjligt, men å andra sidan har Löfven och ledande moderater sagt att man ska ta ansvar i svåra lägen. Nu är ett riktigt svårt läge.

”Blir inte långlivad”

Ett samarbete kan komma först efter att en social­demokratiskt ledd regering gått igenom flera kriser, tror Bengt Westerberg.

– En regering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer få nederlag och inte bli långlivad. Efter några regeringskriser kan de bli beredda att använda okonventionella lösningar, säger han.

Mellan 1995 och 1998 samarbetade Centerpartiet med socialdemokratiska regeringar, först med Ingvar Carlsson och sedan Göran Persson som statsminister.

Per-Ola Eriksson, tidigare centerpartist, var en av de centrala förhandlarna bakom samarbetet.

– Socialdemokraterna valde efter valrörelsen 1994 att samarbeta med Vänsterpartiet. Men vi förde samtal med regeringen i det tysta. Efter årsskiftet intensifierades det och ledde fram till uppgörelsen 1995. Vi prövade på ett sakligt sätt regeringens förslag, säger han.

”För Sveriges bästa”

Nu har han en uppmaning – som han riktar till alla partier inklusive Centerpartiet:

– Stäng aldrig några dörrar. Var beredd att lyssna, för Sveriges bästa. Det bygger jag på min bakgrund och mitt sätt att arbeta.

ARTIKELN HANDLAR OM