Talmannen om nya regeringen

NYHETER

Talmannen Per Westerberg har en nyckelroll när statsministern utses.

Nu ska han boka in möten med företrädare för samtliga partier – innan en statsministerkandidat föreslås.

– Den svåraste frågan är att hitta en regeringsbildare som kan få igenom sin budget, säger Westerberg.

I Sverige är det talmannen som har till uppgift att plocka fram ett förslag till en ny statsminister som riksdagen sedan godkänner.

Under tisdagen har talmannen Per Westerberg (M) haft sammanträde med sina vice talmän och diskuterat situationen efter söndagens val.

Relativt komplicerat

Vid en pressträff berättade han om vad som nu väntar:

– Låt oss konstatera att det är en relativt komplicerad regeringsbildning som ska ske. Det är något ovanligt att jag valt att plocka in hela talmanspresidiet direkt för konsultation, säger Per Westerberg.

Talmannen kommer under onsdagen att börja träffa företrädare för samtliga riksdagspartier för att höra sig för hur de kommer ställa sig inför de omröstningar i riksdagen som kommer röra statsministern och budgeten.

– Det gäller att få en hållbar regering som har en hygglig förutsättning att få igenom sin budget. Det känner ni alla väl till att det är de med det största budgetalternativet som vinner budgetvoteringen, säger Westerberg.

När riksdagen samlas 29 september kommer man att hålla talmansval, och därefter får den valde talmannen presentera en statsministerkandidat. Om inte Per Westerberg väljs om kommer han att överlämna sina förslag till en ny talman. Traditionellt sett har talmanspositionen tillhört det största partiet i regeringen, men undantag har även förekommit.

Är bråda tider

För Per Westerberg och hans tre vice talmän är det nu bråda tider för att reda ut hur partierna ställer sig inför nya regeringsalternativ.

En ny statsminister behöver ingen majoritet utan posten tillfaller den föreslagne om inte mer än hälften av riksdagsledamöterna, minst 175, röstat mot statsministerkandidaten.

– Det är viktigt att få fram någon som både klarar en förtroendeomröstning och får igenom en budget under hösten, säger Per Westerberg.

Fotnot: Läs mer om hur regeringbildandet går till här och här.

FAKTA

Talmanspresidiet

Talman är Per Westerberg (M), förste vice talman är Susanne Eberstein (S), andre vice talman är Ulf Holm (MP) och tredje vice talman är Jan Ertsborn (FP).