Hon ersätter Reinfeldt på det viktiga mötet

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Anna Kinberg Batra (M).
NYHETER

I morgon ska talmannen Per Westerberg börja sondera terrängen för att hitta en regeringsbildare.

Han träffar alla av riksdagens partiledare - utom en.

Fredrik Reinfeldt, som meddelat att han ska avgå som M-ledare, ersätts av gruppledaren Anna Kinberg Batra.

I dag meddelade talmannen Per Westerberg (M) att han från och med i morgon ska träffa alla av riksdagens partiledare. Anledningen är att han ska sondera terrängen för att försöka hitta en regeringsbildare efter söndagens val. Allt tyder på att S-ledaren Stefan Löfven kommer att få uppdraget.

Meddelade avgång på valnatten

Men en av partiledarna kommer inte att bege sig till talmannen i morgon. Det handlar om Fredrik Reinfeldt (M) som i går lämnade in sin och sin regerings avskedsansökan.

Efter valförlusten meddelade Reinfeldt att han avgår som partiledare till våren. Hans efterträdare ska då väljas på en extra partikongress. Arbetet med att skaka fram en kandidat tills dess inleds av partiets valberedning.

Ersätts av gruppledaren

Det blir i stället gruppledare Anna Kinberg Batra som ersätter Reinfeldt hos talmannen i morgon. Hon är ett av de namns som nämns i spekulationerna kring vem som ska ta över som M-ledare. Andra personer som lyfts fram är skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé, avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och framför allt avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd. Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det i partiet ännu ingen givet kandidat.

Efter att Reinfeldt meddelade att han lämnar partipolitiken har finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman gjort samma sak.

Fredrik Reinfeldt har, förutom en intervju med SVT på valnatten, inte tillgänlig för media sedan han aviserade sin avgång som partiledare.

FAKTA

Tidpunkterna för samtalen imorgon:

09.00 Socialdemokraterna

10.00 Moderaterna

11.00 Miljöpartiet

13.00 Sverigedemokraterna

14.00 Centerpartiet

15.00 Vänsterpartiet

16.00 Folkpartiet

17.00 Kristdemokraterna