Hon kan bli ny talman

Sverigedemokraterna får posten som vice talman

Foto: LOTTE FERNVALL
Vice talmännen Ulf Holm (MP) och Susanne Eberstein, politiker (S) Sverige vice talman
NYHETER

Susanne Eberstein (S) är mormor till Hugh Grants barnbarn och ledsnade på nakenkonst i riksdagens gästmatsal.

Nu kan hon bli ny talman.

– Om jag får frågan ska jag svara Stefan Löfven, säger hon.

Just nu är medias blickar riktade mot talman Per Westerberg (M). Han gav i går S-ledaren Stefan Löfven uppdraget att försöka bilda regering.

Med honom jobbar också flera vice talmän, bland annat Susanne Eberstein, 66, som är Socialdemokraternas ledamot och till yrket jurist och kammarrättsråd.

Praxis brukar vara att största parti tillsätter talman. Vilket innebär att det efter valet kan bli aktuellt med ett skifte där en socialdemokrat tar över.

Solklar favorit

Enligt vad Aftonbladet erfar är det just nu hetaste tipset att Susanne Eberstein får ta klivet upp och lämna posten som vice. För allmänheten är hon mest känd för att hennes dotter tidigare i år fick barn ihop med brittiske filmstjärnan Hugh Grant. Och för att hon förra året ledsnade på en tavla i riksdagens gästmatsal där föremålet hade bara bröst.

Just nu pågår ett internt valberedningsarbete där bland annat talmansposten ingår. Senast på måndag ska alla förslag vara inlämnade.

– Eberstein har det stöd som krävs och vill nog själv, men samtidigt ska talmansposten räknas in i Stefan Löfvens totala pussel, säger en S-källa.

Susanne Eberstein vill dock inte uttala sig. Hon hänvisar i stället till partiledaren.

– Om jag får frågan ska jag svara Stefan Löfven, säger hon.

Klart med SD-post

Men det är inte bara en S-talman som ska utses. Sverigedemokraterna gjorde i går tydligt att man anser sig berättigade till posten som förste vice talman, i kraft av tredje största parti.

– Det är naturligt. Jag förutsätter att man lever efter den traditionen nu, annars är det väldigt, väldigt märkligt, har gruppledaren Björn Söder deklarerat.

Till en början var både V och MP tveksamma till detta. Om en motkandidat nomineras av ett annat parti kommer nämligen riksdagen rösta om vem som ska ha posten.

I går kväll blev det dock klart att SD får en post efter att både Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill hålla fast vid praxis. S har därmed fått med MP på en enad front.

– Det är klart att jag förstår att människor känner en oro för vad det innebär att SD kommer att ta plats i presidiet (talmanspresidiet). Men de har fått det här antalet röster och jag är helt säker på att talmannen och presidiet kommer att göra lämpliga avvägningar av vilka arbetsuppgifter som passar för respektive talman, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM