SD får en av posterna som vice talman

NYHETER

Sverigedemokraterna kommer att få en av riksdagens vice talmansposter.

Alliansen och Socialdemokraterna står fast vid att posterna ska fördelas efter partiernas storlek. Nu har även Miljöpartiet bestämt sig i frågan.

– MP fortsätter fokusera på att ta debatten mot SD i sakpolitik, säger MP:s språkrör Åsa Romson.

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sina mandat till 49 stycken och räknar med att få bland annat posten som en av riksdagens vice talmän.

Partiet gjorde i dag tydligt att man anser sig berättigade till posten som förste vice talman, i kraft av tredje största parti.

– Det är naturligt. Jag förutsätter att man lever efter den traditionen nu, annars är det väldigt, väldigt märkligt, sa gruppledaren Björn Söder.

MP tidigare i dag kritiska

Vänsterpartiet har tidigt ställt sig tveksamma till detta. Miljöpartiet lika så. Språkröret Åsa Romson deklarerade i dag efter en träff med den nuvarande talmannen Per Westerberg, att hon ser ett problem med att SD får det uppdraget.

– I talmansfrågan har det varit praxis att tredje största parti får talmanspost. Vi är medvetna om problemet och sa redan under valrörelsen att vi gärna behåller den platsen, eftersom talmannens roll också är att representera Sverige utomlands, sa Romson.

Talmännen leder arbetet i riksdagens kammare, fördelar ordet, håller reda på talartider och sköter omröstningar. De förväntas dessutom agera opolitiskt.

De får också i uppdrag att bland annat ceremoniellt representera Sverige i samband med delegationer till och från utlandet.

– Jag är övertygad om att vi kommer att se båda argumenten för praxis för talmannen, men det finns en oro som vi ser i att låta SD representera hela Sverige. Den diskussionen får vi ta, sa Gustav Fridolin.

Alliansens företrädare gjorde dock klart i dag att de tänker följa praxis, att det största partiet i det största blocket nominerar en talman och sedan går vice talmänsposter till partier efter resultat. Det senare är tre stycken poster - varav SD kräver en, som tredje största parti.

Lägger ner sina röster

I kväll visar det sig att Socialdemokraterna går på Alliansens linje och släpper fram SD:s kandidat. Tidigare i dag ville partiet inte ta ställning.

– Det är klart att jag förstår att människor känner en oro för vad det innebär att SD kommer att ta plats i presidiet (talmanspresidiet). Men de har fått det här antalet röster och jag är helt säker på att talmannen och presidiet kommer att göra lämpliga avvägningar av vilka arbetsuppgifter som passar för respektive talman, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg till TT.

Och Miljöpartiet har även tagit ställning i frågan. Beslutet fattades av partiets riksdagsgrupp.

MP kommer inte att kandidera med en egen kandidat utan lägga ned sina röster.

– Miljöpartiet kommer rösta blankt i omröstningen om 2:a vice talmansposten i riksdagen då våra ledamöter inte vill rösta aktivt på en person som står för Sverigedemokraternas människosyn. Genom att lägga ner rösterna respekteras ändå den praxis som finns om vilka poster som tillfaller det 3:e största partiet och riksdagens former ändras inte pga SD. MP fortsätter fokusera på att ta debatten mot SD i sakpolitik, säger Romson i kväll.

Vem SD-kandidaten blir återstår att se. Partiet har ännu inte presenterat något namn:

– Vi kommer inte att presentera någon kandidat de närmaste dagarna, säger Martin Kinnunen, pressansvarig.

ARTIKELN HANDLAR OM