Kolla Reinfeldt - här är ditt liv efter avgången

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Bröder i blått.
NYHETER

Umgänge

■ ■ Reinfeldts bäste vän i politiken är ­utan tvekan finansminister Anders Borg. När statsministern höll sitt avskedstal på valnatten lyfte han fram Borg som sin ”broder i politiken i tio år”. Båda har berättat att de ­talar i telefon med varandra i princip varje kväll.

■ ■ Fredrik Reinfeldt och hans fru Filippa gick efter 20 års äktenskap skilda vägar 2012.

■ ■ Förutom de tre barnen och sin exfru har Reinfeldt en nära relation med sin mamma Birgitta Reinfeldt. I hans privata krets finns också:

Per Sörman: Kompis från lågstadiet. Värvade Reinfeldt till Muf.

Janne Frykhammar: Barndomskompis från Täby.

Christer Söderberg: Ungdomskompis, lärde känna ­Reinfeldt i Muf.

Johan Nygren: Barndomskompis från Täby.

■ ■ Reinfeldt gillar både fotboll och ishockey och har synts på matcher under hela sin ­regeringstid. Favoritlaget är Djurgården.

Boende

■ ■ I februari 2013 meddelade regeringskansliet att Fredrik Reinfeldt köpt en ny lägenhet i sin hemkommun Täby. Det handlade om en trerummare på 74 kvadratmeter. Fredrik Reinfeldt fick betala 3 140 000 kronor för sin nya bostad, och månadsav­giften ligger på 3 984 kronor.

■ ■ Reinfeldt har varit skriven på sin adress i Täby, men har bott i Sagerska huset. Men efter val­nederlaget måste han flytta ut inom kort.

■ ■ Kort innan det blev känt att Fredrik Reinfeldt köpt lägenheten i Täby stod det klart att han exfru, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, köpt en tvåplansvilla i Täby.

Eftermäle

■ ■ Fredrik Reinfeldt lyckades som politisk ledare göra det som så många misslyckats med före ­honom – att ena högern. Tillsammans med sitt parti ledde han Alliansen till två raka valsegrar. ­Under hans ledning har partiet nått tre av de ­fyra bästa valresultaten genom tiderna.

■ ■ Reinfeldt har också skaffat sig ett gott rykte internationellt. Han har en bra relation med bland andra Tysklands Angela Merkel, Storbritanniens David Cameron och Hollands Mark Rutte.

■ ■ Han har under sin period som M-ledare ­varit väldigt populär internt i M och trots val­förlusten föredrog fler svenskar honom än ­Stefan Löfven som statsminister i mätningar ­före valet.

■ ■ Men hans beslut om att avgå redan på valnatten har väckt visst internt missnöje i partiet.

Karriär

■ ■ Efter 25 år i politiken ska Fredrik Reinfeldt prova något nytt. Han har hunnit med att vara statsminister i åtta år och när han lämnar som M-ledare i vår har han suttit på posten i tolv år.

■ ■ Reinfeldt hade före dess haft en lång karriär i riksdagen och har varit ordförande i Muf.

■ ■ Det är oklart vad han ska göra nu. Men det har vid flera tillfällen ryktats i internationell press att Reinfeldt skulle vara aktuell för internationella toppjobb, bland annat inom EU. Detsamma gäller Anders Borg, som ryktas vara på väg till ett jobb i den finansiella sektorn.

■ ■ I början av nästa vecka gör Reinfeldt ett av sina sista framträdanden som statsminister, på FN:s klimatkonferens i New York.

FAKTA

De kan ta över

Catharina Elmsäter-Svärd, 48

Ordförande för M i Stockholms län och av­gående infrastrukturminister.

Anna Kinberg Batra, 44,

Gruppledare.

Ulf Kristersson, 50,

Avgående socialförsäkringsminister.

Tomas Tobé, 36,

Skolpolitisk talesperson.