”Resultatet beror på en grå politik”

Göran Persson i SVT-intervju: Moderaterna och Socialdemokraterna har lagt sig för nära varandra - därför går Sverigedemokraterna framåt

1 av 4
NYHETER

Göran Persson kallar val­resultatet för en ”örfil” mot Stockholmsetablissemanget.

Den tidigare statsministern delar också ut flera kängor till sitt eget parti - och hävdar att de tagit efter Moderaterna.

– Då blir det inget som är vackert utan allt är bara grå vardag, säger han i SVT:s ”Agenda” i kväll.

Tidigare statsministern Göran Persson kallar valresultatet för en ”väldigt tydlig varnings­signal” till Stockholmsetablissemanget.

Han syftar på Moderaterna som backade rejält och Socialdemokraterna som stampar på stället.

Den forne S-ledaren hävdar att de två partierna lagt sig för nära varandra politiskt - vilket lett till att man inte lyckats fånga upp ett missnöje på landsbygden ”där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, ­pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar och jordbruk som läggs ner”.

”Protestuttryck”

– Jag tror att Sverigedemo­kraternas framgångar också till dels beror på denna triangulering, den så att säga strävan ­efter att inte ta risk i politiken, att ­inte visa skillnader, som Moderaterna införde och som Socialdemokraterna också har tagit efter. Man ligger så nära varandra och då blir det på något sätt så att när man är arg och uppgiven så finns det inget annat protestuttryck, säger Göran Persson i SVT:s ”Agenda”.

Han beskriver ett politiskt ­klimat som blivit ”grått”.

– Då blir det inga visioner, då blir det inga värderingar, då blir det inga drömmar.

Svårt för MP:s ”troféer”

Göran Persson säger att han inte vill lägga sig i hur Stefan ­Löfven hittills skött de in­ledande regeringsförhandlingarna med ett tidigt skarpt nej till Vänsterpartiet.

Men han hävdar att V är så ­stukat efter ett dåligt valresultat att partiet inte har råd att sätta sig i regering och ”ta ansvar för kompromisser och ställa upp på beslut man i grunden inte gillar”.

– Jag tror inte att Sjöstedt i sin vildaste fantasi har trott att han ska komma in i regeringen. Och dessutom, Sjöstedt i regeringen, det är ”exit Vänsterpartiet” ur svensk politik.

Den gamle statsministern ­hävdar att det skulle ”mala ner ett sånt parti”.

Enligt Göran Persson sitter ­Jonas Sjöstedt dessutom i ett ­dåligt förhandlingsläge om det blir en S-regering med V som stödparti - eftersom en rödgrön minoritetsregering hela tiden måste söka stöd från andra ­partier i riksdagen.

Och om det inte finns något stöd i riksdagen för V:s eller MP:s krav blir det mycket svårt för dem att till exempel stoppa Förbifart Stockholm, stänga Bromma flygplats, ”eller någon annan av ­deras troféer”, enligt Persson.

V planerar för nyval

Samtidigt återupprepade ­Jonas Sjöstedt i går i Ekots lördagsintervju sitt krav på slopade vinster i välfärden för att stödja en S-budget. Och han avslöjade också att Vänsterpartiet har börjat planera för ett eventuellt nyval:

– Det är inte sannolikt, men möjligt, och därför förbereder vi oss på det.