EXKLUSIVT: Här gör de upp om framtiden

1 av 3
NYHETER

Här inleder S och MP ­skarpa förhandlingar – om att bilda regering.

Stefan Löfven berättar exklusivt för Aftonbladet om det hemliga mötet.

– Vi och Miljöpartiet går in i den här processen med stor tillförsikt, säger S-­ledaren.

Klockan tickar för Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Senast klockan tolv nu på fredag måste han rapportera till riksdagens talman Per Westerberg om arbetet med att bilda regering.

I fredags träffade Stefan Löfven ledarna för Alliansens fyra partier. Och i går inledde han skarpa förhandlingar med Miljöpartiet.

Vid tretiden på eftermiddagen tog han och parti­sekreteraren Carin Jämtin emot de båda MP-språk­rören Gustav Fridolin och Åsa Romson inne på Löfvens tjänsterum på S-kansliet i riksdagen.

– Vi och Miljöpartiet går in i den här processen med stor tillförsikt. Den här veckan handlar om att lyfta på alla stenar så att vi kan göra ett så snabbt och bra jobb som möjligt när vi bildat rege­ring, säger Löfven.

’Folk vill inte se käbbel’

Mötet innebar startskottet för några intensiva veckor. Förhandlingarna kommer att pågå genom möten, telefonsamtal och mejl på ­olika nivåer inom partierna, erfar Aftonbladet.

De närmaste dagarna kommer Löfven och språkrören arbeta med att ta fram riktlinjer för vilken politik S-MP-regeringen ska föra och fördela ministerposterna.

Löfven betonar att den kommande regeringen måste vara handlingskraftig.

– Ta skolan som exempel, resultaten är dåliga, då vill folk inte se käbbel om vems fel det är, ­säger han.

Han får medhåll av Åsa Romson:

– Arbetet med att skapa en regering som kan sam­arbeta över blockgränserna fort­sätter nu. Vi ser fram emot de kommande veckorna, ­säger hon.

Kommer träffa V igen

Framöver kommer Stefan Löfven också att ta kontakt med Vänsterpartiet för att försäkra sig om stöd för den kommande budgeten, även om partiet inte släpps in i regeringen.

– En ny regering måste ­både möta de stora utmaningarna med skolan, miljön och jobben och klara av att samarbeta brett i riksdagen. Vi är glada att flera partier nu verkar vara beredda att ta ­ansvar för Sverige och gräva ner valrörelsens stridsyxor, säger Gustav Fridolin.

Vänsterpartiet har utsett en grupp som ska förhandla med Stefan Löfven. Ett av partiets viktigaste krav ­kommer att vara ett stopp för vinster i välfärden.

När Aftonbladet i går kväll sökte Jonas Sjöstedt för en kommentar var det locket på. I Ekots lördagsintervju i helgen sa han att Vänsterpartiet är berett att förhandla först när S och MP har ­presenterat sin budget. ­Samtidigt som V också är förberett på nyval.

– Det vi har sagt i den oklara och känsliga parlamentariska situationen är att vi är beredda att ta ansvar för ­Sverige, sa V-ledaren i radiointervjun.

ARTIKELN HANDLAR OM