Ska locka nya väljare – med Canniebalism

1 av 3 | Foto: Lasse Allard
Annie Lööf.
NYHETER

För drygt en vecka sedan ville Alliansen vinna valet tillsammans.

Nu planerar Centern att locka nya väljare – genom att sno sina regeringskamraters hjärtefrågor skolan och jobben.

– Vi tänker flytta fram positionerna rejält, säger en C-källa.

Regeringsalliansen fick en rejäl bakläxa av väljarna förra söndagen. Tillsammans tappade M, FP, C och KD nästan tio procent av det stöd man haft sedan 2010.

Centerpartiet balanserade i mätningarna inför valet ofta kring fyraprocentsspärren. När alla röster var räknade stod man dock som Alliansens "vinnare" då man tappade minst av de borgerliga partierna, 0,44 procentenheter.

Partiledaren Annie Lööf hyllade sina valarbetare i sitt tal på valnatten.

– Vi var i princip uträknade i vintras men har återigen visat att vi är ett spurtparti utan dess like, sa hon.

Vill ta ledartröjan

Att ha överlevt ett förmodat underläge har enligt Aftonbladets källor gett partiet en rejäl självförtroendeboost. Att man också kan luta sig emot en framgång i EU-valet från i maj har ytterligare ökat den känslan, menar uppgiftslämnare.

Men inom C har man också gjort analysen att det just nu finns en möjlighet att ta över ledartröjan inom Alliansen.

– Reinfeldt ska sluta och FP och KD slickar såren, det ska vi utnyttja. Vi tänker flytta fram positionerna rejält, säger en C-källa.

Det handlar dock inte bara om att försöka ta täten i samarbetet mellan de borgerliga partierna. Enligt vad Aftonbladet erfar diskuterar C också en ny strategi för att växa till nästa val 2018 – med hjälp av väljare som hittills främst sympatiserat med FP och M.

Att fokusera på miljö och landsbygdsfrågor anses inte tillräckligt och därför diskuteras nu två helt nya strategier.

Det ena går ut på att försöka slå sig in på skolområdet. Frågan ges mycket stor vikt av väljarna, men förknippas i dag inte särskilt med C.

– Det är ingen som tänker på oss när det handlar om skolan. Men det innebär också att vi inte är smittade av Björklunds skolmisslyckande, säger en centerpartist.

En krigsförklaring

Men att försöka lägga beslag på skolan skulle i det närmaste vara en krigsförklaring mot Folkpartiet, som haft ansvaret för frågan sedan Alliansen tog makten 2006.

Därmed finns det också många inom C som framhåller att man i stället ska fortsätta att jobba sig in i frågor som rör arbetsmarknad och ekonomi, erfar Aftonbladet. På dessa områden har partiet redan profilerat sig, vid sidan av Moderaterna.

Här handlar det om att lyfta fram jobbfrågor där man vill gå längre än M. Som att pröva nya modeller för arbetsmarknaden för att lättare kunna säga upp människor men också att ge högre ersättning men under en kortare tid i a-kassan.

Centerpartiet kommer under hösten också att genomföra en analys av valresultatet i ett längre perspektiv. Det spikades på partistyrelsen nyligen.

– Vi ser stora möjligheter att utveckla vår politik i våra kärnfrågor, miljö, jobb och landsbygd, och därmed växa som ett starkt Centerparti inför valet 2018, sa Annie Lööf efter mötet.

FAKTA

Så gick det för Alliansen i valet 2014 jämfört med 2010

Moderaterna: 23,33 procent (-6,74)

Folkpartiet: 5,42 procent (-1,63)

Centerpartiet: 6,11 procent (-0,44)

Kristdemokraterna: 4,57 procent (-1,03)

Källa: Valmyndigheten, slutligt valresultat