Nu ökar pressen på Löfven

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Gabriel Wikström, SSU
NYHETER

Stefan Löfven (S) förhandlar just nu om att sitta i regering och komma överens om en budget med Miljöpartiet.

Men nu pressas han också inifrån – av sina egna.

– För oss är 90-dagarsgarantin det viktigaste, säger Gabriel Wikström, SSU:s ordförande.

Sedan Stefan Löfven i torsdags fick talmannens uppdrag att försöka bilda regering har ett intensivt förhandlingsarbete pågått. Han har träffat Alliansens ledare, suttit ned med MP och gett V kalla handen till poster i regeringen.

Klockan tolv på fredag ska han återkomma till talmannen med ett besked om hur arbetet går.

I takt med att timmarna går ökar pressen på Stefan Löfven att lyckas.

Enligt vad Aftonbladet erfar är inga frågor heliga i de pågående förhandlingarna. Källor talar om att det viktigaste är att man kommer fram i en riktning som leder till fler jobb, bättre skolor och minskade klyftor.

Inom S har detta skapat oro för att vallöften ska strykas, som eftergift till motparten.

"Måste finnas med"

För ungdomsförbundet är hjärtefrågan 90-dagarsgarantin om jobb, skola eller praktik för unga arbetslösa. Ordföranden Gabriel Wikström menar att det inte finns något utrymme att stryka den.

– För oss är det viktigaste att 90-dagarsgarantin blir verklighet. Den är så kopplad till ungdomsarbetslösheten i stort, hur man når målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och hur man får loss resurser till välfärden, säger han.

SSU:s ordförande påminner om att satsningen på landets unga var S största vallöfte och därmed måste finnas med – även när förhandlingarna har slutförts.

–  Är det någon fråga vi tycker man måste prioritera i de förhandlingar som pågår och som också måste baxas genom riksdagen så är det kampen mot ungdomsarbetslösheten, säger Wikström.

S-kongressen sa ja

Frågan om en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa kom ursprungligen fram som ett förslag inom SSU. Ungdomsförbundet lobbade mycket hårt för sin sak och lyckades vid S-kongressen i april förra året få med sig en majoritet av ombuden.

Sedan dess har Stefan Löfven anammat förslaget och också gjort det till ett av partiets främsta vallöften.

Aftonbladet har sökt S-ledaren för en kommentar, men utan resultat.