Ohlsson och Ullenhag får nya poster i partiet

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Jan Björklund.
NYHETER

Partiledaren Jan Björklund presenterade i dag nya talespersoner inom partiet.

De avgående ministrarna Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag får toppositioner.

– De är Folkpartiets kandidater till utrikesminister och finansminister, säger Björklund.

Jan Björklund har gjort klart att han stannar som partiledare för Folkpartiet. Han fick också i förra veckan förnyat förtroende av partistyrelsen.

Nyligen utsåg han också Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister, till ny partisekreterare.

I dag preciserade han vad de två andra avgående ministrarna ska syssla med förutom sin riksdagsplats i höst - bli talespersoner.

– Sverige kommer behöva en stark borgerlig opposition. Det blir val om fyra år men kan bli tidigare än så med det parlamentariska läget. Det finns behov av flera talespersoner, säger Jan Björklund.

Vill bli nya ministrar

Birgitta Ohlsson, EU-minister, blir FP:s utrikespolitiska talesperson, och Erik Ullenhag, integrationsminister, ekonomisk politisk talesperson.

– Birgitta Ohlsson är Folkpartiets kandidat till utrikesminister och Erik Ullenhag som finansminister, säger Björklund.

Ullenhag framhäver att Sverige har en av västvärldens bästa ekonomier.

– Vi har jämförtbart med andra länder god ekonomisk utveckling. Vi går in i en oppositionsroll och det första blir att vårda de jobbskapande krafterna. Vi kommer att rösta ner alla förslag som innebär att det blir dyrare eller svårare att anställa på arbetsmarknaden där jobben växer till, säger han.

Enligt Ullenhag är det viktigt att FP synar den nya regeringens ekonomiska politik.

– Vi ska vara en blåslampa mot regeringen som lovat allt till alla för att vårda att plus och minus går ihop.

Lämnar ministerområde

I och med Ullenhags nya post som talesperson lämnar han området som han drivit som integrationsminister, integration och migration.

– Jag ska vara ärlig och säga att hur vi klarar integrationspolitiken är helt avgörande för hur vi klarar svensk ekonomi. Lyckas vi fortsätta en utveckling där fler människor kommer i jobb och lär sig svenska då kommer det vara en förklaring till en framtida stark ekonomi. Det är unga och människor från andra länder som är pusselbiten som vi behöver för att se till att klara en ekonomi när människor i Sverige blir allt äldre, säger han.

Men varför vill du lämna integrationsområdet?
– Mitt engagemang för integrationsfrågor mot rasism och främlingsfientlighet kommer hela tiden att finnas där. Sen är det klart att den ekonomiska politiken är på något sätt hjärtat i politiken i den meningen att det är där plus och minus går ihop och det är där man utvecklar hur samhället ska gå. Det är en fantastisk utmaning av det skälet.

Fler avslöjas senare

Birgitta Ohlsson hoppas kunna fortsätta på samma linje som hon har drivit som EU-minister men blickar nu ut bredare över världen. Hon kommer fortsätta arbeta för jämställdhet i alla lägen.

– EU är en allt starkare aktör. Jag kommer också fortsätta som jag gjort som EU-minister att jaga de länder i Europeiska unionen som inte lever upp till lagen om mänskliga rättigheter. Vi lever också i en orolig värld. Vi ser ett alltmer militärt aggressivt Ryssland. Vilket visar på vikten av ett svenskt kommande natomedlemskap. Vi ser en alltmer aggressiv islamistisk front från Mellanöstern. Där vi också behöver en tydlig liberal politik för att motverka den islamiska statens vansinne som pågår, säger Ohlsson.

Kampen mot terrorismen kommer att ligga högt på hennes agenda.

– Minoritetsskydd kommer också ligga mig varmt om hjärtat.

Folkpartiet kommer att återkomma efter att den nya riksdagsgruppen har samlats med namnen på partiets övriga talespersoner.