Nu förhandlar V med S och MP

NYHETER

Nu har förhandlingarna om vinster i välfärden satt i gång.

Vänsterpartiet har på förmiddagen suttit ned med S och MP, dock utanför budgetprocessen.

– Förhandlingarna är inte riktigt slut även om det inte pågår något möte just nu. Vi kommer att kommentera det när vi har kommit fram till något, säger Emil Lindahl Persson, pressekreterare (V).

Det var Dagens Nyheter som avslöjade att förhandlingarna enbart handlar om att försöka lösa frågan om vinster i välfärden. Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) vill se ett vinstförbud och har därför slagit fast att han kräver en uppgörelse i frågan innan han kan stödja en S/MP-budget.

Mötet bekräftas

Deltog i mötet från V gjorde partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, som leder förhandlingsgruppen. Även Ali Esbati från förhandlingsdelegationen var med.

– De har träffats idag och förhandlat vinster i välfärden, säger Emil Lindahl Persson.

Enligt V är förhandlingarna inte färdiga ännu, även om förmiddagens sammanträde har avrundats. När det kommer att tas upp igen kan Lindahl Persson inte svara på. Mycket talar dock för att mötet pausat på grund av att V samlar sin nya riksdagsgrupp under några timmar på eftermiddagen.

Hur kom det sig att ni började med vinster i välfärden? Blir det aktuellt med andra frågor sen?

– Vi har sagt att vi vill ha en uppgörelser om vinster i välfärden för att stödja regeringens budget. Då börjar vi med att förhandla om vinster i välfärden. Det är helt enkelt så.

Bland V-riksdagsledamöterna är det dock locket på just nu. Aftonbladet träffade några av dem under en paus i gruppmötet som väntades hålla på till sent, och ingen ville uttala sig.

Har ni tagit upp regeringsläget?

– Det är Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson som svarar på frågor om det, säger en av ledamöterna, Nooshi Dadgostar (V).

S bekräftar

Hos Socialdemokraterna bekräftar man att mötet ägt rum. Det är dock fortfarande oklart vilka som deltagit från S. Om det är Stefan Löfven själv eller hans närmaste, finansministerkandidaten Magdalena Andersson.

Under dagen har Per Bolund, Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson, setts lämna S-kansliet i riksdagen och hasta bort mot de grönas kansli. Vilka som deltog i förhandlingsgruppen från MP vill man dock inte avslöja, det enda besked man ger är "att mötet ägt rum".

Enligt källor till Aftonbladet kan en möjlig öppning i vinstfrågan finnas i form av en utredning. Jonas Sjöstedt har tidigare föreslagit en översyn av SVB-bolag, företag som enbart tar ut begränsad vinst.

S-ledaren Stefan Löfven ska senast i morgon klockan 12 träffa talmannen igen för att ge besked om hur det går med arbetet att bilda en regering och få ihop en budget som får stöd i riksdagen.

I förra veckan, på måndagen efter valet, gav Löfven beskedet att V inte kommer att ingå i en regering. Men att han ville se gemensamma förhandlingar om budgeten.

Aftonbladet har sökt både Sjöstedt, Andersson och Esbati för en kommentar men utan resultat.