Löfven till talmannen

Foto: BJÖRN LINDAHL
”Så fort det är klart kommer vi att meddela det, det lovar jag”, säger Stefan Löfven om ministerposterna.
NYHETER

Stefan Löfven har förhandlat in i det sista.

Men i dag löper tidsfristen hos talmannen ut.

Senast klockan tolv ska han rapportera om läget i regeringsförhandlingarna.

Klockan nio i morse satte sig S-ledaren Stefan Löfven med S-ledningen i partiets verkställande utskott. Han tog bakvägen in och har inte setts till utanför partiets högkvarter.

Han kommer dock att avbryta sammanträdet för att senast klockan tolv i dag rapportera till talmannen hur det går med regeringspusslet.

Men även om S-ledaren lyckas bilda regering tornar mörka moln upp sig på för

honom.

Locket på hos V

I går pågick intensiva förhandlingar på S-kansliet i riksdagen. Bland annat möttes S och MP på förmiddagen för inledande budgetsamtal om vinster i välfärden med Vänsterpartiet. Därefter höll V ett flera timmar långt möte med sin riksdagsgrupp, där den innersta kretsen efteråt dröjde sig kvar.

Aftonbladet träffade Mia Sydow Mölleby, som sitter i V:s förhandlingsgrupp. Hon var mycket förtegen om vad som sagts bakom de stängda dörrarna vid förhandlingsbordet.

– Jag avslöjar ingenting, sa hon.

Resultatet av förhandlingarna är helt avgörande för Stefan Löfven.

Klockan 11.30 i dag ska han träffa talman Per Westerberg (M). Då har det gått 190 timmar sedan han fick uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en S och MP-regering.

Men även om Stefan Löfven får tummen upp av talmannen, väljs till statsminister nästa vecka och får genom sin budget senast den 15 november tornar många hinder fortfarande framför honom, menar Aftonbladets källor.

Under mandatperioden ska han leda en historiskt svag minoritet och också hantera en allians i opposition och Sverigedemokraterna, vars agerande kan vara svårt att förutse.

– Vi har kritiserat Alliansen för att vara svag och inte lägga några förslag i riksdagen, det kan Stefan få äta upp, säger en av Löfvens partikamrater.

”Svårast för Löfven”

S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet framhåller att Stefan Löfven kommer att bli tvungen till en rad svåra kompromisser för att få igenom sin politik. Både internt i regeringen med MP, men också med V och över blockgränsen med i första hand C och FP under mandatperioden.

– Det svåraste för Löfven blir att undvika en politik som är så urtunnad att den blir den minsta gemensamma nämnaren, säger Bjereld.

Detta kan få följden att S/MP-regeringens politik blir defensiv, menar statsvetarprofessorn.

– Och att han inte vågar lägga fram propositioner i kammaren av rädsla av att bli nedröstad.

Därmed, menar Ulf Bjereld, blir det också en stor utmaning för Stefan Löfven att lyckas hålla det egna partiets ideologiska och visionära arbete levande. Och samtidigt få väljarna att förstå vad S vill med sin politik för Sverige.

Inom S ser man dock positivt på det som väntar.

– Stefans utgångsläge är bra. Det som händer nu beskrivs som ett enda stort kaos, men han kommer att bli vald som statsminister och få igenom sin budget. Och då framstår han som handlingskraftig, säger en socialdemokrat.

Klockan 11.30 möter Löfven talmannen Per Westerberg. Ungefär en halvtimme senare håller de en gemensam presskonferens. Aftonbladet sänder live direkt från riksdagshuset.

ARTIKELN HANDLAR OM