Lena Mellin om Löfvens nya besked

1 av 2
NYHETER

I dag gav talmannen Per Westerberg (M) sin syn på Stefan Löfvens regeringssonderingar.

Enligt Aftonbladet politiska kommentator Lena Mellin står det nu helt klart att det blir S-ledaren som bildar regering.

– Löfven verkar inställd på att presentera sin regering på fredag nästa vecka, säger hon.

Hur tolkar du det som Stefan Löfven och talman Per Westerberg sa i dag?

– Jag tolkar det som att samtalen går ganska bra, både när det gäller själva regeringsförklaringen, men också när det gäller budgeten. Löfven verkar vara inställd på att hålla sin regeringsförklaring på fredag nästa vecka.

Vad är det för svar som talmannen nu har fått?

– Att det går bra i sonderingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet och att Stefan Löfven räknar med att få igenom sin budget.

Angående budgeten, hur går Löfvens samtal med Vänsterpartiet?

– Löfven sa att det är vinster i välfärden som är knäckfrågan, vilket inte var helt oväntat. Men han sa också att han trodde att man skulle nå en lösning.

Hur då, det har talats om en utredning om frågan?

– Ja, och det beror på att V-ledaren Jonas Sjöstedt själv har förslagit det i en debattartikel. Där skulle man utreda hur man skulle kunna omvandla bolag i välfärdssektorn till så kallade SVB-bolag, som har begränsat vinstuttag. I samma debattartikel skrev han också att man nog måste strama åt reglerna lite för de här bolagen.

Var det något av dagens besked som förvånade dig?

– Nej, inte direkt. Men det var en grej jag studsade på. När Löfven fick frågan om han tog hänsyn till oppositionen och lät det påverka budgeten sa han att "det inte finns någon anledning att i onödan gå i konfrontation med andra partier". Det betyder väl just det, att han anpassar budgeten till oppositionen för att få den igenom riksdagen.

Sverigedemokraterna har inte gett klart besked om hur de kommer rösta om budgeten?

– SD har sagt att de i första hand röstar på sitt eget budgetförslag, sedan har de inte bestämt om de även ska delta i omröstningen när Alliansens budgetmotion ställs mot regeringens förslag. Det har varit ett indirekt hot om att fälla den genom att säga att man ska rösta på det alternativ som är minst skadligt för Sverige. Det kommer de så klart inte ge besked om förrän i sista sekund. För om de röstade med Alliansen skulle Löfvens regering bli tvungen att avgå.

Är det klart nu att det blir Stefan Löfven som blir statsminister?

– Ja, det tycker jag. Det jag däremot ställer mig lite frågande till är om han hinner göra det redan till fredag. Den nya talmannen ska ju också ha samtal med honom och det kanske kan fördröja processen någon dag eller två, men det spelar ju inte så stor roll.

Vad ska man hålla koll på nästa vecka?

– Man ska hålla koll på vilka som väljs till olika uppdrag i riksdagen. De kan man utgå i från inte kommer att bli ministrar. Jag tror att det blir cirka 6-7 ministrar från MP och 16-17 från S, om regeringen är ungefär lika stor som den nuvarande.

ARTIKELN HANDLAR OM