Därför blir SD utan ordförandeposter

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
NYHETER

Sverigedemokraterna kommer inte få någon ordförandepost i riksdagens utskott.

Socialdemokraterna och Moderaterna har nämligen kommit överens – och delar på posterna.

– Vi följer praxis från tidigare mandatperioder och regeringar, säger Anna Kinberg Batra (M), gruppledare i riksdagen.

Trots att Sverigedemokraterna är tredje största parti blir det helt utan poster som ordförande i utskotten.

Enligt Svenska Dagbladet avslutades nyligen förhandlingarna mellan Moderaterna, som företrädde hela Alliansen, och Socialdemokraterna. S och M kom då överens om att makten över ordförandeposterna ska tilldelas de två största partierna.

– Alliansen och Socialdemokraterna är överens om fördelningen av ordförandeposter i utskotten, säger Anna Kinberg-Batra (M), gruppledare i riksdagen, i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Får nästan lika många var

Det innebär att det i varje utskott antingen är Alliansen eller Socialdemokraterna som tillsätter posterna som ordförande. Sedan är det upptill partierna att dela med sig till sina samarbetspartier.

– Överenskommelsen innebär att regeringspartierna tilldelas åtta ordförandeposter i utskotten och Alliansen tilldelas sju ordförandeposter. Därmed följs praxis från tidigare mandatperioder och regeringar, säger Kinberg-Batra.

S tar också enligt praxis hand om ordförandeskapet i EU-nämnden.

Sverigedemokraterna kommer dock att få desto fler ledamotplatser än tidigare i utskotten.

”Det är ingenting konstigt”

Mikael Damberg (S) framhåller att det inte är någonting konstigt att partiet blir utan den ledande posten.

– De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gör upp om presidieposterna och det är inget konstigt. Det är så det har gått till tidigare. Det som vore märkligt var om man ändrade praxis i det här, säger Damberg till Svenska Dagbladet.

Alliansen kommer att göra upp om de posterna sinsemellan. Enligt Svenska Dagbladet är det ännu oklart hur S ska fördela sina röster. Partier har varit tydlig med att det vill ingå i en regering tillsammans med Miljöpartiet men endast samarbeta med Vänsterpartiet.

Under förra mandatperioden fick varken SD och V basa över något utskott. MP, KD och C har haft varsin ordförandepost och FP har lett EU-nämnden, uppger TT.

– Det är väntat att S och M gör upp om ordförandeposterna i utskotten. Vi tycker dock det finns anledning att se över praxis då vi nu har ett tredje block i svenskt politik och kommer att föra fram detta när riksdagen beslutar i frågan, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare, i en skriftlig kommentar.