Kan tvingas offra starka ministerval

1 av 3 | Foto: OLA AXMAN
FORTSÄTTER SINA SAMTAL S-ledaren Stefan Löfven (vänster), här med talman Per Westerberg, berättade i går att han efter samtal med Miljöpartiet ser goda möjligheter att bilda en koalitionsregering med MP. Löfven sa även att hans diskussioner med Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt går framåt.
NYHETER

Stefan Löfven kan tvingas offra flera självklara ministrar.

Och i stället ge dem strategiska positioner i riksdagen.

– Det är otroligt viktigt att han får ett par stycken riktigt tunga personer att ta på sig uppdrag där, säger en S-källa.

Stefan Löfven berättade i går att han efter samtal med Miljöpartiet ser goda möjligheter att bilda en koalitionsregering, som ska presenteras på fredag.

S-ledaren sa dessutom att samtalen med Vänster­partiet, som han behöver för att få igenom sin budget, går framåt även om man ännu inte enats kring frågan om vinster i välfärden.

Nu återstår för Löfven att lägga klart sitt regeringspussel. Eftersom hans parlamentariska underlag bara samlar knappt 38 procent av väljarna, innebär det att arbetet i riksdagen blir av yttersta vikt. Förhandlingar där kommer nämligen att bli vardag eftersom Löfven öppnat för överenskommelser över blockgränsen.

I riksdagen i 20 år

Det innebär enligt vad Aftonbladet erfar att S-ledaren kan tvingas offra flera självklara ministrar för att i stället ha nära bundsförvanter i riksdagen. Den tyngsta posten som pekas ut är den som gruppledare, som både ska förhandla och hålla ordning på S-leda­möterna.

Enligt Aftonbladet källor är S-veteranen Tomas Eneroth en av de personer som kan få det viktiga upp­draget. Han har suttit i riksdagen i 20 år och har under den senaste mandatperiod­en varit vice ordförande i social­försäkringsutskottet. Eneroth står Löfven nära och har precis som S-ledaren sin bakgrund i fackförbundet IF Metall.

Han har flera gånger dessutom varit aktuell att bli partiordförande.

I förhandsspekulationerna har Eneroth pekats ut som en självklar minister i Löfvens regering. Han anses näst på tur efter Löfvens närmaste gäng med nuvarande gruppledaren Mikael Damberg, ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och parti­sekreteraren Carin Jämtin.

Men nu kan alltså Eneroth komma att offras.

”En dold makthavare”

– Positionen som gruppledare är tung, prestigefylld och extremt viktig även fast man inte hamnar i medias fokus. Det kommer vara en tyngre roll än vad många ministrar kommer att ha. Det är en dold makthavare, säger en S-källa.

Ett annat alternativ för Löfven skulle vara att låta Mikael Damberg sitta kvar på posten som gruppledare. Men han anses ligga nära en post som näringsminister.

Andra personer som petas från ministerlistan för att i stället hamna i riks­dagen är den förra EU-parlamentarikern Åsa Westlund och trafikpolitiska

talespersonen Anders Ygeman, erfar Aftonbladet.

Johansson pekas ut

– Framför allt på de om­råden där Miljöpartiet får ministerposter behöver vi tunga ordföranden i riks­dagen, på miljö- och infrastrukturområdet, säger en källa.

En annan bit i Löfvens ministerpussel handlar om vem som ska ta över som partisekreterare om han lyfter in Carin Jämtin i regeringen.

En som pekas ut är Anna Johansson, före detta kommunalråd i Göteborg som nu valts in i riksdagen. Tidigare i veckan sågs hon tillsammans med just Jämtin i riksdagen. Johansson har också funnits med i spekulationerna om minister­poster. En annan som nämns som efterträdare till Jämtin är biträdande partisekreteraren Jan Larsson.

FAKTA

Fyra kandidater som kan offras

Mikael Damberg, 42, Solna

Gruppledare i riksdagen:

Kan offras från posten som näringsminister för att stanna kvar som gruppledare.

Talar för: Lite. Men han kan jobbet och har Löfvens öra.

Talar emot: Mycket. Ingår i Löfvens innersta krets och en ministerpost ses som nästa natur­liga steg då han tidigare varit SSU-ord­förande och haft tunga roller i riksdagen.

Anders Ygeman, 44, Stockholm

Ordförande i trafikutskottet:

Kan offras från posten som infrastrukturminister för att fortsätta sitt arbete i trafikutskottet i riksdagen.

Talar för: Mycket. Infrastrukturen är ett av Miljöpartiets mest prioriterade områden och där siktar man på

ministerposten.

Talar emot: Frågan är om Löfven vill ge bort en mini­sterpost där port­följen omfattar mycket pengar och rejält med långsiktiga satsningar framåt.

Tomas Eneroth, 47, Växjö

Vice ordförande i socialförsäkrings­utskottet:

Kan offras från rollen som socialförsäkrings­minister för att bli grupp­ledare.

Talar för: Veteran i riks­dagen och mycket populär i partiet. Anses kunna arbetet i riksdagen på sina fem fingrar och sägs inte ha något större behov av att synas utåt.

Talar emot: Anses kunna socialförsäkringsfrågorna bäst inom S. Löfven behöver erfarenhet i sin regering och Eneroth är en av få som har mycket av det.

Åsa Westlund, 38, Haninge

Före detta EU-parlamentar­iker och nyvald riksdags­ledamot:

Kan offras från rollen som miljö- eller EU-minister för att bli ordförande i miljö- och jordbruksutskottet eller EU-nämnden.

Talar för: Mycket talar för att Miljöpartiet får ta hand om posten som miljöminister. Då behöver Löfven en tung före­trädare som kan ta matchen i riksdagen. Westlund skulle kunna vara en sådan person, då hon är en av få socialdemokrater med tydlig grön profil.

Talar emot: Har tung erfarenhet av EU, en kunskap som Stefan Löfven själv saknar. Kan därför behövas som

EU-minister.