Vill stoppa SD med slutet talmansval

Jonas Sjöstedt.
NYHETER

Vänsterpartiet vill försöka hindra att riksdagen i dag väljer en sverigedemokrat som en av de tre vice talmännen.

Partiet kräver därför en sluten omröstning i stället för att posten tillsätts genom acklamation.

V kommer att inför omröstningen av talman i kammaren i dag klockan 11 begära att beslutet tas genom sluten omröstning, och inte som brukligt, genom acklamation.

– Eftersom vi begär det kommer det också att bli så, säger Sjöstedts pressekreterare Örjan Rodhe till Aftonbladet.

"Kan följa sitt hjärta"

V har tidigare sagt att M, MP och C bör få de tre vice talmansposterna i stället för SD.

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan man företräder riksdagen och nationen Sverige. Sverigedemokraterna kan aldrig företräda oss. Det är ett parti som är i grunden annorlunda, sade V-ledaren Jonas Sjöstedt då.

– I och med att det är en sluten omröstning får de andra riksdagsledamötena möjlighet att följa sitt hjärta och inte bara följa partipiskan, säger Örjan Rodhe till Aftonbladet.

Övriga partier har hittills inte haft något att invända mot att en SD-ledamot får en av de vice talmansposterna, eftersom Sverigedemokraterna blev tredje störst i valet och det följer riksdagspraxis att partiet då får en av posterna. SD har sagt att det ska offentliggöra kandidaten i dag.

– Det är väntat att V ska försöka markera mot oss, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen till Aftonbladet.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp samlas i dag klockan 9.30 för att besluta om vem som blir S talmanskandidat. Därefter kommer kandidaten presenteras. Denna kommer med största sannolikhet att efterträda nuvarande talmannen, Per Westerberg (M).

Röstar blankt

Vänsterpartiet kan inte stoppa SD:s kandidat från att bli vald till talman, eftersom det inte finns någon motkandidat att rösta på. Det skulle förutsätta att Centerpartiet nominerar en kandidat, vilket man inte har gjort.

"Eftersom det saknas motkandidat kommer vi rösta blankt. Vi kommer inte ge vårt stöd till en kandidat från SD", skriver Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde på Twitter.

Till skillnad från när talman väljs med acklamation, så kommer det vid sluten omröstning att framgå hur många som aktivt röstar för SD:s kandidat. Om alla andra ledamöter röstar blankt, så väljs SD:s kandidat på partiets 49 mandat.

TT/Lisa Röstlund

ARTIKELN HANDLAR OM