Ja till Malmström på handelsposten

"Lycklig och stolt över att ha blivit bekräftad"

Foto: Anna Tärnhuvud
Cecilia Malmström.
NYHETER

Handelsutskottet i EU-parlamentet säger ja till Cecilia Malmström som handelskommissionär, erfar TT.

Det betyder att Malmström i princip är klar som handelskommissionär i den tillträdande EU-kommissionen.

– Lycklig och stolt över att ha blivit bekräftad av handelsutskottet, skriver Malmström på Twitter.

Cecilia Malmströms framtid som tilltänkt handelskommissionär avgjordes i en omröstning i EU-parlamentets handelsutskott vid lunchtid.

Utskottet röstade om huruvida de anser att Malmström är lämplig eller inte för sin uppgift, efter gårdagens tre timmar långa utfrågning.

Klarade sig bra

Även om Malmström i allmänhet anses ha klarat förhöret bra dök en rejäl kontrovers upp på slutet när Malmström inte ansåg sig behöva ge någon skriftlig förklaring till uppgifter om att hon en gång i tiden skulle ha motarbetat EU:s dataskyddsreglering i kontakter med USA.

– Jag tänker inte svara skriftligt på något som jag inte vet var det kommer ifrån. Det är en fullkomligt lös anklagelse. Tvärtom har jag i både offentliga och mindre offentliga forum slagits hårt för de här dataskyddsförordningarna och försökt på alla sätt föra det arbetet framåt, sa hon ordentligt irriterad till svenska journalister efter utfrågningen.

Svar på väg

Malmströms vägran ledde dock till att bland annat EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp S&D krävde en formell omröstning om svenskan.

– Jag tror att det var dumt av henne att inte omedelbart säga att det är klart att ni ska få en skriftlig förklaring, sa svenska ledamoten Marita Ulvskog (S), som var den som ställde frågan, till TT.

Hårt tryck

Ett skriftlig svar från Malmström på Ulvskogs förfrågan lämnades in under förmiddagen i dag, enligt Malmströms pressekreterare Joakim Larsson.

Handelsutskottets omröstning hölls klockan 12 i dag och formellt kunde den inte fälla Malmström, utan gällde bara deras egna utlåtande om henne.

Om hon inte skulle få handelsutskottets stöd kan hon fortfarande hoppas att övriga parlamentsledamöter röstar ja till henne – och övriga kommissionärer – när parlamentet röstar om den tillträdande EU-kommissionen i sin helhet den 22 oktober.

"Ja till Malmström"

Men klockan 12:22 i dag gick TT ut med nyheten att Handelsutskottet i EU-parlamentet säger ja till Cecilia Malmström som handelskommissionär.

Det betyder att Malmström i princip är klar som handelskommissionär i den tillträdande EU-kommissionen.

– Hon är naturligtvis glad för detta, säger hennes pressekreterare Joakim Larsson till Aftonbladet.

Malmström har själv kommenterat beslutet på sitt Twitterkonto.

– Lycklig och stolt över att ha blivit bekräftad av handelsutskottet. Ser fram emot att jobba med er med de här viktiga frågorna, skriver Malmström.