Jakten på Reinfeldts efterträdare intensifieras

NYHETER

Fredrik Reinfeldt avgång som M-ledare chockade partiet.

Nu går jakten på hans efterträdare in i nästa skede.

På fredag träffas partiets valberedning för första gången sedan han meddelade sin avgång.

När det på valnatten stod klart att Alliansen förlorat valet meddelade Fredrik Reinfeldt omgående att han och hans regering skulle avgå. Samtidigt slog han också fast att hans tid som partiledare för Moderaterna snart skulle vara över. Den 7 mars ska partiet välja hans efterträdare på en extrastämma i Stockholm.

Fick kritik

Reinfeldts beslut chockade många i partiet och han fick omgående kritik för att ha lämnat Moderaterna i sticket. Under en resa till FN:s högkvarter i New York svarade Reinfeldt på kritiken och det oklara parlamentariska läget. Då sa han bland annat:

– Vi byter partiordförande i alla partier. Det blir alltid en känsla av oklarhet men det löser ju sig sen. Jag har varit i det här läget förut. Min erfarenhet är att det tar ett tag innan alla bitar faller på plats men så småningom kommer en ny regering att ta vid.

Kort efter Reinfeldts avgång meddelade Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för partiets valberedning, att arbetet med att hitta en ny partiledare snart skulle inledas.

– En ledare för Moderaterna ska ju bland mycket annat kunna fortsätta att utveckla partiet och kunna kommunicera den utvecklingen både internt och externt, allt i syfte att åstadkomma ett bra valresultat 2018, sa han då.

På fredag börjar valberedningen sitt arbete

Och nu är valberedningens arbete på väg in i en aktiv fas. På fredag, samma dag som det är tänkt att Stefan Löfven ska presentera sin regering, har Lars-Ingvar Ljungman kallat till sig ledamöterna för ett första möte där frågan om en ny partiledare ska diskuteras.

Inom Moderaterna är spekulationerna om vem som ska ta över efter Reinfeldt redan i full gång. De personer som pekats ut som kandidater är den avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, gruppledaren Anna Kinberg Batra, avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och den skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé.

Aftonbladet söker valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.