”S SVIKER STORSTAN”

Partikamraterna kritiserar fientlig politik

1 av 3 | Foto: MARKUS DAHLBERG/SCANPIX
Flera socialdemokrater kritiserar partiet för att gira allt för hårt åt vänster och för att bedriva en politik som är direkt fientligt inställd till Stockholm.
NYHETER

Stockholm är avgörande för en valseger.

Nu anklagar flera ledande Socialdemokrater partiledningen för att bedriva Stockholmsfientlig politik.

– Jag är orolig för att partiet går för mycket åt vänster, säger Ilija Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Kampen om Stockholm är stenhård. Inte bara för att var femte väljare bor här. Stockholmarna har också en tendens att byta parti oftare än andra.

Valet 2006 blev en katastrof för Socialdemokraterna. Och i dag ligger partiet långt under valresultatet i Stockholms län.

”En grundbult”

Bara i två kommuner i länet, Sigtuna och Nynäshamn, gick Socialdemokraterna framåt i valet 2006. Båda kommunalråden i dessa kommuner kritiserar nu de rödgrönas skattepolitik inför årets val:

– Vi har ett starkt stöd i medelklassen, det har varit en grundbult i Socialdemokraternas regeringsinnehav genom åren. Det är viktigt att fortsätta ha det, då är det viktigt att ha en politik som gör att människorna känner att de kan rösta på oss, säger Anders Johansson (S), kommunalråd i Sigtuna.

Hur ser du på de rödgrönas höjning av skatten för dem som tjänar över 40 000 kronor?

– I Stockholm är det en vanlig inkomstnivå. Det har ett stort signalvärde att säga att den som utbildat sig och gjort karriär ska kunna tjäna 40 000 kronor utan att betala mer skatt än den som tjänar 30 000.

”Slåss för väljarna”

Även Ilija Batljan i Nynäshamn är kritisk.

– Det är viktigt att Socialdemokraterna nu går ut och slåss för Stockholmsväljarna och berättar vad man vill och hur det ska gå till. Man måste förstå hur stockholmarnas verklighet ser ut, säger han.

Skuggfinansminister Thomas Östros tar däremot kritiken med ro och menar att politiken har anpassats efter stockholmarnas plånböcker:

– Vår politik är väldigt väl utformad för den vanlige stockholmaren som är en kärnväljare för oss.

Ni anklagas för att gå mot vänster, kommentar?

– Vi har verkligen arbetat för att se till att våra förslag är positiva just för stockholmarna.

FAKTA

De rödgrönas attack på stockholmarna

Fastighetsskatten. De rödgröna inför fastighetsskatt med en procent på taxeringsvärden över 4,5 miljoner.

Stockholmarna drabbas mest. 76 procent av alla fastigheter med så höga taxeringsvärden ligger i Stockholms län, bara 24 procent i resten av Sverige.

Å andra sidan sänks fastighetsskatten för hyresrätter och bostadsrätter från 0,4 till 0,22 procent. Det kan leda till sänkta hyror och månadsavgifter för de boende.

Rut-avdraget. Avdraget för hushållsnära tjänster avskaffas om de rödgröna vinner. Stockholmarna drabbas mest. Stockholms län ligger i topp, 1,5 procent av invånarna använde rut-avdraget 2008. Andelen är nästan tre gånger så hög som i Gotlands län, där bara 0,6 procent använder avdraget.

Inkomstskatten. Skatten höjs med 2,5 procent på inkomster över 40 000 kronor. Stockholmarna drabbas mest. Andelen med så höga inkomster i Stockholms län är dubbelt så hög som i hela Sverige. Över 11,2 procent av stockholmarna drabbas av den höjda inkomstskatten, jämfört med 5,9 procent av svenskarna.

Förmögenhetsskatten. En förmögenhetsskatt återinförs, som ska ge statskassan fyra miljarder kronor. Stockholmarna drabbas mest. När den gamla förmögenhetsskatten avskaffades 2006 var andelen i Stockholms län som betalar förmögenhetsskatt nästan dubbelt så hög som i övriga landet. 5,3 procent av stockholmarna drabbades, mot 3 procent i Sverige.

Ingen kommer att behöva betala mer än högst fyra procent av sin inkomst i sammanräknad förmögenhets- och fastighetsskatt.

Mer trängselskatt. I slutet av nästa år införs trängselavgift även på Essingeleden.

Källor: Skatteverket, Villaägarna, de rödgrönas budgetmotion.