Dagens namn: Gerda, Gerd
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Storstads(S)veket

Väljarna flyr Mona – M mer än dubbelt så stora i Stockholm

Storstadsväljarna flyr Mona Sahlin.

I Stockholm har S förlorat var tredje väljare sedan 2006.

– Vi måste bli mycket, mycket tydligare på vad vi står för som parti, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin.

bra barnomsorg S rasar stort i Stockholm – minus tio procent sedan maj 2006. Mona Sahlin tror att en satsning på barnomsorg och kollektivtrafik kan vända trenden.   bra barnomsorg S rasar stort i Stockholm – minus tio procent sedan maj 2006. Mona Sahlin tror att en satsning på barnomsorg och kollektivtrafik kan vända trenden. Foto: ULF HÖJER

I riket leder de rödgröna stort. Men Socialdemokraterna blöder i storstadsregionerna.

Värst är det i Stockholms län där Moderaterna nu är mer än dubbelt så stora som Socialdemokraterna.

Inom partiet betraktas slaget om länet redan som förlorat. Samtidigt har frustrerade S-politiker i Stockholm tvingats se på när partiledningen först bestämde sig för att slopa rut-avdraget, sedan gå med på en folkomröstning om Förbifart Stockholm.

Jämtin överkörd

I debatten efter den rödgröna budgeten har det mesta handlat om ny fastighetsskatt, ny förmögenhetsskatt och höjd inkomstskatt – frågor som slår framför allt mot Stockholms höginkomsttagare.

– Den diskussion som har varit om skatter och annat har inte gynnat oss. Det är väldigt viktigt att vi börjar prata om vad skatterna ska användas till: förbättringar i välfärden, säger Helene Hellmark-Knutsson, landstingskandidat för Socialdemokraterna.

Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin gick ut hårt i frågan om förbifart Stockholm och lovade stockholmarna att köra över V och MP om de inte gick med på att bygga motorvägen. Men i stället blev hon själv överkörd när de rödgröna gjorde upp om folkomröstningen.

”Måste analysera”

Men hon tror inte att varken rut-debatten eller förbifarten har varit avgörande för S ras i Stockholm.

– Jag tycker att det är för tidigt att analysera på det sättet. Vi har ju inte lyft oss speciellt mycket på riksnivå heller, det är en analys vi måste göra i både Stockholm och på andra ställen, säger Carin Jämtin.

’Barnomsorg viktig’

Mona Sahlin menar att partiet måste bli bättre på att få ut och förklara sin politik för stockholmarna.

– Att vara relevanta i de frågor som storstadsväljarna tycker är viktiga: barngruppernas storlek, barnomsorg som är öppen när föräldrarna jobbar, kollektivtrafik som fungerar – att i Stockholm vara ett storstadsparti. Det är min analys att vi måste koncentrera oss på, säger hon.

Så har S gjort sig ovän med stockholmarna

    Fastighetsskatten

De rödgröna inför fastighetsskatt med en procent på taxeringsvärden över 4,5 miljoner. 76 procent av alla fastigheter med så höga taxeringsvärden ligger i Stockholms län, bara 24 procent i resten av Sverige.

Å andra sidan sänks fastighetsskatten för hyresrätter och bostadsrätter.    Rut-avdraget

Avdraget för hushållsnära tjänster avskaffas om de rödgröna vinner. Stockholmarna drabbas mest. 1,5 procent av invånarna använde rut-avdraget 2008. Andelen är nästan tre gånger så hög som i Gotlands län, där bara 0,6 procent använder avdraget.

    Inkomstskatten Skatten höjs med 2,5 procent på inkomster över 40?000 kronor. Andelen med så höga inkomster i Stockholms län är dubbelt så hög som i hela Sverige. Över 11,2 procent av stockholmarna drabbas av den höjda inkomstskatten, jämfört med 5,9 procent av svenskarna.    Förmögenhetsskatten En förmögenhetsskatt återinförs, som ska ge statskassan fyra miljarder kronor. När den gamla förmögenhetsskatten avskaffades 2006 var andelen i Stockholms län som betalar förmögenhetsskatt nästan dubbelt så hög som i övriga landet. 5,3 respektive 3 procent.

    Mer trängselskatt I slutet av nästa år införs trängselavgift även på Essingeleden.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet