Missnöjda – med Maud

Gamla C-toppar sågar partiledarens ja till slopat förbud mot nya kärnkraftsreaktorer

1 av 3 | Foto: FOTO: TOMMY MARDELL OCH SCANPIX
historisk energiuppgörelse Maud Olofssons uppgörelse med kollegorna i alliansen upprör många inom Centerpartiet – som sedan länge har förknippats med ett stenhårt motstånd mot kärnkraften.
NYHETER

Maud Olofssons deal – nej tack.

Två tidigare Centerledare sågar nu efterträdarens kärnkraftsuppgörelse.

– Man har ju fortfarande inte löst avfallshanteringen och då ska man inte rulla vidare, säger Thorbjörn Fälldin.

I dag säger riksdagen ja till att slopa förbudet mot nya reaktorer. För Centern, som i årtionden förknippats med ett benhårt motstånd, är beslutet historiskt. Trots att det gått över ett år sedan Maud Olofsson gjorde upp med sina allianskollegor är upprördheten och oron fortfarande stor i delar av partiet.

– Visar det sig att man ­ersätter befintliga verk med nya är det nog många som kommer att bli missnöjda, säger Magnus Larsson, ­C-ordförande i Blekinge.

”Måste agera aktivt”

Den tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin vill inte kommentera partipolitik, men står fast vid sin åsikt om att inte satsa på mer kärnkraft förrän avfallsfrågan är löst.

Lennart Daléus, som slutade som partiledare 2001, går steget längre.

– Det allra bästa vore att den här propositionen inte godkändes, säger han.

Daléus tror inte på energiuppgörelsens målsättning: att storsatsningen på förnybara bränslen ska göra kärnkraften överflödig.

– Om man tycker att det är dåligt att driva kärnkraftverk måste man aktivt ­agera mot det och inte bara ­hoppas på att det förnybara successivt kommer att tränga ut kärnkraften.

Dyrt att bygga nytt

Aftonbladet har också ringt runt till distriktsordföranden ute i landet. De är, trots dagens beslut, övertygade om att det inte blir några nya reaktorer. Bolagen tvingas ta ett långt större skadeståndsansvar och alla möjligheter till statliga subventioner försvinner.

– Priset blir oändligt. ­Bolagen kan omöjligt tycka att det är värt det, säger ­Solveig Zander, riksdagskvinna och C-ordförande i Uppsala.

Branschen håller inte med. Varken Forum eller Eon har räknat med statliga subventioner i sina kalkyler. Och redan nu har de börjat planera för att anställa fler kärnkraftsexperter.

– Bestämmer vi oss för att bygga den nya O4:an i Oskarshamn behöver vi anställa omkring 300 tekniker, säger Torbjörn Larsson, presschef på Eon.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten räknar med att anställa ett 60-tal personer för att hantera ansökningarna om nya reaktorer.

FAKTA

Alla måste närvara vid röstningen

Alliansledarna kräver full närvaro vid dagens omröstning.

– Det är på liv eller död, ­ingen får vara ­borta, säger en ledamot.

Alliansens partiledare vågar inte ta några risker. För första gången under mandatperioden är det förbjudet att kvitta ut sig. Vid varje gruppmöte de senaste veckorna har förbudet upprepats, senast nu i tisdags när hela alliansen hade gemensamt gruppmöte inför sommaren.

Två är öppet emot

I dagsläget har bara två ledamöter, C-kvinnorna Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström, sagt att de ska rösta nej. Men alliansledarna tar det säkra före det osäkra.

– Vi vill ta bort det osäkerhetsmoment som kvittningen utgör, säger Centerns gruppledare ­Roger Tiefensee.

Fick flyga hem i förväg

Folkpartisten Christer Winbäck skulle i eftermiddag vara på möte med senatorer och kongressledamöter i New York. I stället tvingades han flyga hem en dag i förväg – efter telefonorder från gruppledaren Johan Pehrson.

– De vill vara säkra på att regeringslinjen vinner, det respekterar jag, säger ­Winbäck.

Elisabeth Marmorstein