M-gänget splittras

Nu är bara Reinfeldt och Borg kvar

Ulrica Schenström: presschef som snart blev en av de viktigaste marknadsförarna av Nya Moderaterna. Tvingades avgå som statssekreterare 2007 sedan hon fotograferats på krogen med journalisten Anders Pihlblad – samtidigt som hon hade krisjouren. Mikael Odenberg: finanspolitisk talesperson och gruppledare när Nya Moderaterna skapades. Efter ett infekterat bråk med finansminister Anders Borg om anslagen till försvaret, avgick Mikael Odenberg som försvarsminister 5 september 2007. Sven Otto Littorin: plockades in som partisekreterare 2003. Tillsammans med Anders Borg hjärnan bakom strategierna som tog Moderaterna till valseger 2006. Anders Borg: rekryterades av Bo Lundgren som kanslichef och chefsekonom 2002. Beskrivs som den viktigaste personen för förändringen av partiet.
NYHETER

VISBY. Fredrik Reinfeldt har inte bara förlorat en minister.

Med avhoppet har teamet bakom Nya Moderaterna definitivt slagits sönder.

Sven Otto Littorin var en av hjärnorna bakom partiets nydaning och ansvarig för valets viktigaste fråga – jobben.

Alliansens partiledare hade ett viktigt möte inplanerat i går kväll. De skulle lägga sista handen vid dagens utspel men efter gårdagens ministeravhopp ställdes mötet in. I stället tillbringade en bedrövad Fredrik Reinfeldt kvällen på hotellrummet och tittade på semifinalen mellan Spanien och Tyskland.

Under hans tid som statsminister har sex ministrar hoppat av, fyra av dem moderater.

Tidigare på dagen hade Reinfeldt, mycket sammanbiten, meddelat att han beviljat Sven Otto Littorins avskedsansökan – utan att med ett enda ord beklaga förlusten, eller säga att han försökt övertala sin arbetsmarknadsminister att stanna kvar.

”Tyngsta avhoppet”

Men ministerförlusten är Fredrik Reinfeldts svåraste hittills.

– Det här är det avhopp som känns mest för Reinfeldt personligen, de andra avhoppen tror jag han var kall inför som person, även om han insåg de politiska implikationerna, säger Johan Hammarqvist, tidigare pressekreterare hos Maud Olofsson, i dag politisk redaktör för tidningen Norra Skåne (C).

Sven Otto Littorin har varit Reinfeldts städgubbe och vakthund. Han anställdes som partisekreterare av Bo Lundgren efter katastrofvalet 2002. Inte nog med att Moderaterna tappade 27 mandat i riksdagen, de förlorade även 20 miljoner i partistöd. Den som fick i uppdrag att få partiet på fötter igen var den nye partisekreteraren Littorin. Han tvingades bland annat säga upp personal på partikansliet.

– Han gjorde ett jättebra jobb som han fick mycket uppskattning för, säger en moderat.

Men ännu viktigare var hans insats för byggandet av Nya Moderaterna. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Mikael Odenberg och Ulrica Schenström lade han grunden för den stora förändringen av partiet. Gänget på riksdagskansliets femte våning var mycket sammansvetsat och hade fria händer att analysera katastrofvalet och sjösätta ett nytt parti. Alla bidrog till processen på olika sätt.

Borg var ideologen

Anders Borg, Littorins nära vän sedan ungdomsförbundet, var ideologen. Littorin fick vara Reinfeldts förtrupp i partiorganisationen och få upp kampviljan för Nya Moderaterna bland gammelmoderater ute i landet.

– Han var oerhört viktigt för Fredrik Reinfeldt som reste mycket och målmedvetet byggde upp sitt stöd i kommunerna, säger statsvetaren Karl Magnus Johansson.

Men Littorin var också avgörande för konstruktionen av Alliansen. Tack vare sitt glada humör lyckades han svetsa samman de andra borgerliga partisekreterarna och lägga grunden för mötet hos Maud Olofsson i Högfors där Alliansen föddes.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb som arbetsmarknadsminister men han hade också en mycket stor betydelse för Alliansens tillkomst, säger Maud Olofsson.

Som arbetsmarknadsminister har han haft den otacksamma rollen att hålla emot de andra borgerliga partiernas krav på förändrad arbetsrätt – samtidigt som han tog striden med LO och Wanja Lundby-Wedin.

Billström tar över

Men den nära relationen mellan honom och Reinfeldt har förändrats de senaste åren. Från att ha ingått i den innersta kretsen kring statsministern har han lämnats att sköta sina frågor på egen hand.

Gänget från riksdagskansliet har blivit en duo. Nu är det bara Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kvar.

Och nu tar Tobias Billström, 36, över posten som arbetsmarknadsminister.

FAKTA

Littorins karriär – år för år

1984-85: Blir riksordförande för Moderat Skolungdom.

1991-93: Utses till politiskt sakkunnig och stabschef hos skatteminister Bo Lundgren.

1995-97: Blir Senior Vice President på pr-byrån Kreab i New York med särskild inriktning på finansiell kommunikation, företagskommunikation och samhällskontakter. Innan dess har han arbetat som projektledare på Kreab i Stockholm.

1997-2002: Är med och grundar Momentor AB – ett företag som fungerade som ”riskkapitalmäklare” för företag i tidiga skeden. Han är också ledamot i ett flertal styrelser, såsom Timbro, riskkapitalbolaget Solid Ventures och Bomans i Trosa, Tillväxtakademin på KTH Executive School och Nuteks riskkapitalråd.

2003: Blir partisekreterare för Moderaterna och partiets representant i näringsarbetsgruppen inom Allians för Sverige. Som partisekreterare är han chef och ansvarig för partiets organisation, personal, ekonomi samt föredragande i partistyrelsen. Han är nu en del av den absoluta partiledningen.

2006: Utses till arbetsmarknadsminister och chef för det nyinrättade arbetsmarknadsdepartementet. Samma år skiljer han sig från Ann Zetterberg Littorin. De kommer överens om att ha delad vårdnad om de tre barnen. Några månader efter skilsmässan bekräftar han för media att han är tillsammans med 17 år yngre partikollegan Évin Khaffaf, pressekreterare åt Per Schlingmann.

2007: Avslöjas i medierna med en ”bluffexamen”. Den MBA-examen från ökända Fairfax University i USA, som Littorin hade med i sin meritförteckning på regeringskansliets hemsida, är inte en godkänd akademisk examen. Skandalen är ett faktum och Littorin tar snabbt bort uppgiften.

2008: Berättar i Aftonbladet om skilsmässan från exhustrun och när han gick in i väggen år 2000.

– Ska jag vara ärlig hänger det ihop. Separationen var jobbig. Man planerar inte för det. Man går in i ett förhållande för att det ska vara, sa Littorin då. I december får ministern stor uppmärksamhet när han i en intervju beskrev det kommande året som ett ”skitår”. I efterhand ångrar han sitt uttalande och sa till Aftonbladet att det inte var planerat – men kändes som det enda rätta i situationen.

2009: Förlovar sig i oktober med Évin Khaffaf. Några månader senare brakar uppgörelsen med exfrun samman och hon stämmer Littorin i tingsrätten på 1,8 miljoner kronor i underhållsstöd.

2010: Avgår som arbetsmarknadsminister. Enligt honom själv är orsaken den långdragna vårdnadstvisten med exfrun och att han vill fokusera på barnen.

– Det finns tre skäl och de heter Emma, Gustav och Arvid. Det är mina tre barn som har fått betala priset av min offentlighet, sa han vid en pressträff i Visby.

Källor: Regeringskansliet, Wikipedia.