Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

”Det finns fler skäl”

Statsministern om Littorins hemlighet

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Reinfeldt om Littorins påstådda brott

Reinfedlt: "Brotts utreds av rättsväsendet".

VISBY/STOCKHOLM. Ingen vill försvara Sven Otto Littorin.

Efter det hastiga avhoppet vill ingen förknippas med den forne arbetsmarknadsministern.

På mindre än ett dygn gick han från att vara en av regeringens viktigaste ministrar och stats-ministerns personliga vän till att bli en privatperson som gått under jorden.

Han hade ansvar för jobben – valets viktigaste fråga. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, 44, var ett av Moderaternas viktigaste affischnamn i kampen mot de rödgröna.

Under sin sista vecka som minister gjorde Sven Otto Littorin utspel om jämställdhet och kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Samma dag som han avgick var han inbokad på ett seminarium om de nya jobben.

Men efter uppgifterna om att han ska ha begått ett brott som har fängelse på straffskalan är det ingen som vill försvara den tidigare ministern.

Vill inte veta av honom

Och i stället för att berätta om sin hemlighet valde Littorin att avgå.

Kort efteråt togs han bort från regeringens hemsida. Och när Fredrik Reinfeldt höll presskonferens i förrgår beklagade han inte med ett enda ord förlusten av en mångårig arbetskamrat och vän. På regeringskansliets presstjänst ville man inte veta av honom.

”Inte anställd här”

– Han är inte anställd här längre och har inte rätt till presstöd, vi vet inte var han är, säger en pressekreterare.

Regeringskansliet kommer inte att ge honom något stöd alls. Däremot har han fått ett erbjudande om professionell hjälp från Moderaterna som han i går inte tagit ställning till.

Vilken typ av hjälp det handlar om vill partiet inte uppge.

Littorins avgång sköttes av en liten krets kring Fredrik Reinfeldt. Statsministern befann sig i Stockholm när han informerades om att Aftonbladet ställt frågor till Sven Otto Littorin som han inte ville besvara.

Har hållit sig undan

Ett avancerat krismaskineri sattes genast i gång. På Wisby Hotel fanns HG Wessberg, Fredrik Reinfeldts högste tjänsteman och chef för statsrådsberedningen. Här fanns även Reinfeldts presschef Roberta Alenius och partisekreterare Per Schlingmann, erkänt skicklig pr-strateg. Även Sven Otto Littorin och hans pressekretare Agnes Palinski deltog i krismötet.

Enligt uppgift till Aftonbladet var även finansminister Anders Borg involverad i krishanteringen. Han är inte bara en av Sven Otto Littorins bästa vänner utan även den som står Reinfeldt närmast i regeringen.

Beslutet att kalla hem Sven Otto Littorin från Almedalen togs bara några timmar efter Aftonbladet ställt frågorna tlll Littorin om den påstådda brottsligheten. 23:50 i tisdags natt beställdes regeringsplanet.

Fredrik Reinfeldt ville så snart som möjligt få undan Littorin från offentligheten.

Sedan han anlände till regeringsbyggnaden på Herkulesgatan i förrgår har Littorin inte synts till.

Finns det andra skäl till hans avgång än de som angavs i går?

– Han angav i går att det fanns flera skäl till hans avgång.

Men finns det några andra skäl än de tre namn, sina barns namn, som han nämnde i går till hans avgång?

– Om du ser till hela den presentation han gjorde på pressträffen i går, som också din tidning återgivit brottstycken av, så har han en bredare beskrivning än så. Han anger också att det finns flera skäl till hans avgång och han använder andra typer av formuleringar, sa statsministern.

Avgången – minut för minut

    16 timmar.

    Så snabbt gick det när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) tvingades lämna regeringen.

    Från det att han konfronterades av Aftonbladets uppgifter till dess att beskedet om hans avgång kom.

    Här är de senaste dygnens dramatiska händelseförlopp.

TISDAG 6 JULI 09.00-11.15

 Förhandlingar med ex-frun i Stockholms tingsrätt. De enas om att de inte är överens och att de ska söka sakkunnig hjälp för att hitta en lösning. Förhandlingen ställs in.15.25

 Sven Otto Littorin tar flight SK 077 från Arlanda till Visby. Han reser i sällskap med sin pressekreterare Agnes Palinski.16.05

 Planet landar. Sven Otto Littorin är på ett till synes utmärkt humör när han kliver ur planet.

När han möter Aftonbladet i ankomsthallen hälsar han glatt. Senare samma kväll skulle han ha deltagit som gäst-dj på en nattklubb i centrala Visby där Aftonbladet var medarrangörer.

Han konfronteras med uppgifter om att han ska ha gjort sig skyldig till ett brott. Han blir märkbart ställd över frågorna, men han dementerar inte uppgifterna som läggs honom till last.

– Jag har inga kommentarer, upprepar han gång på gång.

Sen flyr han och pressekreteraren till Wisby Hotel.

17.03

 Pressekreteraren ringer till Aftonbladets reporter. Hon ringer även till tidningens chefer på redaktionen i Stockholm.

– Det är väldigt kraftiga påståenden ni kommer med, vi måste veta vad ni har för bevis för att kunna bemöta dem, säger Agnes Palinski.

18.00

 Aftonbladet lämnar inte ut uppgifterna och ber ännu en gång om ett enskilt möte med Littorin.

Under tiden söker Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius upp Aftonbladets politiske kommentator och ansvarige utgivare Lena Mellin som är på plats i Almedalen. Lena Mellin är i sminkrummet vid TV 4:s studio när hon konfronteras av Alenius.

Hon vill veta om Aftonbladet ska publicera uppgifterna.

20.15

 Pressekreterare Agnes Palinski tar hissen upp till Littorins rum, med sig har hon påsar fulla av hämtmat.00.00

 Roberta Alenius meddelar per telefon att hon nu personligen pratat med Sven Otto Littorin och att han går med på att träffa Aftonbladet för en intervju nästa dag.

Men en stund tidigare, 23:50, hade regeringskansliets Kriskoordineringscenter redan bokat ministerns hemresa. En specialflygning med regeringsplanet till Stockholm morgonen därpå. På beställningen anges Heidi Kumlin som referens, hon är Fredrik Reinfeldts personliga assistent.ONSDAG 7 JULI 08.00

 Roberta Alenius meddelar att Littorin avgår och att en presskonferens ska börja inom en halvtimme.

08.30

klockan 08:30 Sven Otto Littorin meddelar på en presskonferens att han lämnar regeringen och jobbet som arbetsmarknadsminister.   klockan 08:30 Sven Otto Littorin meddelar på en presskonferens att han lämnar regeringen och jobbet som arbetsmarknadsminister. Foto: URBAN ANDERSSON  Littorin berättar att han bett Reinfeldt om att bli entledigad från sin tjänst som statsråd.

Han säger att han avgår av personliga skäl och att han inte är snövit och har gjort saker han ångrar.

Han lämnar den korta presskonferensen, utan att svara på en enda fråga. Och flyr ut genom bakdörren till en väntande Säpo-bil som tar honom direkt till flygvapnets avspärrade del av Visby flygplats.

09.08

 Motorerna startar på Swedish Airforce 008.

09.55

 Planet landar på Bromma flygplats. Planet taxar direkt till en specialhangar på flygplatsområdet.

Han kliver in i en svart Volvo som kör direkt till regeringskansliet i centrala Stockholm.

Där skriver Littorin en enda kort mening på ett blankt papper, han skriver under och lämnar till sin chef Fredrik Reinfeldt.

”Härmed ber jag om att med omedelbar verkan få bli entledigad från uppdraget som statsråd.”

11.30

 Fredrik Reinfeldt håller presskonferens på Rosenbad. Han kommenterar inte brottsanklagelserna.

– God middag. Jag har i dag på Sven Otto Littorins begäran entledigat honom som statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet, inleder Reinfeldt.

Han är mycket kortfattad och beklagar inte med ett enda ord beslutet att hans partikamrat avgår med två månader kvar till valet.

– Jag har stor respekt för hans beslut, sa statsministern.

En kort stund senare är Littorin borttagen från regeringens hemsida.

På presstjänsten säger man:

– Vi har inget med honom att göra, han är en privatperson nu.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet