”Skrämmande att se Reinfeldt”

Aftonbladets retorikexpert sammanfattar veckans tal

Foto: URBAN ANDERSSON
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt under sitt tal i Almedalen.
NYHETER

Hägglund var roligast och Björklund tråkigast.

Bäst var Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Det säger Aftonbladets retorikexpert Elaine Bergqvist när hon sammanfattar talen i Almedalen.

– Reinfeldt skrattade och log. Det var nästan lite skrämmande.

Hon säger att den normalt lite stele Reinfeldt (M) överträffade sig själv och visade upp ett helt annat kroppsspråk än han normalt gör.

– Han är den som brukar säga att tiden går fort när man har roligt och så ser han jätteledsen ut. Nu skrattade han och log, det var nästan lite skrämmande.

S-ledaren mötte kritiken

När det var Sahlins (S) tur var det en lugn och självsäker partiledare som klev upp på scenen. Till skillnad från tidigare tal och debatter fokuserade hon mindre på motståndarsidan och mer på sin egen politik.

– Det var ett av de bästa tal hon någonsin hållit. Hon har problem med sin trovärdighet, nu bemötte hon det genom att visa att starka profiler är med henne när hon pratade om Ingvar Carlsson och Olof Palme – när Ingvar Carlsson och Lisbeth Palme satt i publiken.

Roliga Hägglund

Komikern bland partiledarna är Göran Hägglund (KD), säger Elaine Bergqvist.

– Han var roligast. Han använder ofta humor som vapen. Han lyckades attackera de rödgröna på ett sådant sätt att folk skrattade.

Sämst bland talarna var Folkpartiets Jan Björklund och Miljöpartiets Peter Eriksson, enligt Elaine Bergqvist.

– Björklund lät som en rektor som pratar på en dyster skolavslutning, och Eriksson läste mycket innantill och hade ett obefintligt kroppsspråk.

På det hela taget tycker Elaine Bergqvist att de svenska partiledarna har mycket att lära av utländska ledare vad gäller retorik.

– När Obama skriker ”yes we can” skriker publiken tillbaka. Han trollbinder publiken. När Maud skrek ”vi ska vinna valet” var det ingen som svarade.

ARTIKELN HANDLAR OM