Centern – partiet med mest klover

Miljonaffären som gjorde fattiga Centerpartiet till rikast i Sverige

på grönbete Här kampanjar partiledare Maud Olofsson och Centerns
NYHETER

Maud Olofsson och Centerpartiet tjänar storkovan på börsen.

123 miljoner extra rakt ner i fickan.

Men trots pengarna är partiet farligt nära fyraprocentspärren.

Aftonbladet har granskat hur Centerns miljarder förvaltas.

Mauds bok.

Fastigheten på Nybrogatan 7 i Stockholm ägs av Arkitekternas pensionskassa och har egentligen inga kopplingar till Centerpartiet alls. Ändå möts här med jämna mellanrum tre personer med ett viktigt uppdrag: Att göra partiets förmögenhet ännu större. Hittills har det gått bra. Förra årets vinst blev 123 miljoner kronor.

– Det har varit en allmän uppgång på börsen och vi har kunnat följa med i den, säger Ulf Kilander, ordförande i det kapitalförvaltningsråd som på uppdrag av centerägda bolaget Randello Invest placerar pengarna.

Sålde tidningskoncern

2005 blev Centerpartiet ett av Europas rikaste partier. Det året sålde man tidningskoncernen Centerpress för 1,8 miljarder kronor. Pengarna placerades i det nystartade bolaget Randello. Två år senare fick ett särskilt kapitalförvaltningsråd i uppdrag att förvalta en större del av pengarna. I stort sett hela vinsten går rakt in i Centerns partikassa. Randello har inte ens en egen lokal och det är därför förvaltningsrådet håller sina möten på Arkitekternas pensionskassa, där en av rådsmedlemmarna, Maritha Lindberg är vd.

När börsen vände uppåt 2009 vågade man ta större risker och placerade hälften av pengarna i aktiefonder. Mångmiljonvinsten kom lagom till valåret.

Vinsten till Centerpartiet

– Meningen är att vi ska kunna ha mer verksamhet och lägga mer pengar på val än vad vi annars kunnat, säger Håkan Granlund, Centerpartiets ekonomichef och vd för Randello Invest.

Av 2009 års vinst gick 110 miljoner direkt in i Centerpartiet. Drygt 60 miljoner har avsatts till valet i höst.

– Tidigare var det lotteri och tiggeri som gällde. Nu är vi egentligen inte beroende av statligt stöd för vårt politiska arbete, säger Lars Weinehall, styrelseordförande i Randello Invest. Han sitter även i Centerpartiets styrelse och verkställande utskott.

En hel del av pengarna har redan spenderats.

Kokbok och allsång

Under våren har partiet kampanjat för fler företag, synts med reklam i tv, lanserat en kokbok och en bok av partiledaren Maud Olofsson själv. Närmare valet väntar allsångsturné med artisten Linda Bengtzing.

Hittills har reklamen inte hjälpt. I opinionsmätningarna är målet om tio procent i riksdagsvalet långt borta.

Finns det en risk att ni förlitar er för mycket på pengarna?

– Det finns ingen som tror att man köper valframgång. Det är inte 110 miljoner i utdelning som övertygar väljarna. Men pengarna är bra för att vi bättre ska komma ut med budskapet, säger Håkan Granlund.

FAKTA

Centerns kassako – Randello Invest

Bolaget Randello Invest bildades 2004 och ägs av Centern. Namnet är italienska för ”knölpåk”, men kan även betyda ”klöver” i kortspelssammanhang. Centerns partisymbol är fyrklövern.

Ledningen:

Håkan Granlund, 44, vd. Centerpartiets ekonomichef.

Lars Weinehall, 62, styrelseordförande. Sitter även i Centerpartiets styrelse och i partiets verkställande utskott.

Anders Flanking, 52, ledamot. Partisekreterare i Centerpartiet och med i partistyrelsen.

Annika Qarlsson, 46, ledamot. Riksdagsledamot och ordförande för Centerkvinnorna. Sitter i partistyrelsen.

Ekonomin (2009)

Vinst: 123 miljoner kronor.

Utdelning till aktieägarna (Centerpartiet): 110 miljoner kronor.

Tillgångar: 1,68 miljarder kronor

Pengarna är enligt strikta etiska regler placerade i aktiefonder (49 %), hedgefonder (6 %) och resten i räntefonder. Vilka fonder man väljer är hemligt.

Kapitalförvaltningsrådet

Ulf Kilander, 62, ordförande. Delägare i ett medicin- och teknikföretag. Ett flertal styrelseuppdrag.

Märtha Josefsson, 62. Investeringskonsult med styrelseuppdrag i bland annat Andra AP-fonden, Fabege, Luxonen och Öresund.

Maritha Lindberg, 50. VD i AI Pension, arkitekter och ingenjörer (tidigare Arkitekternas pensionskassa). Styrelseledamot i försäkringsbolaget Bliwa.

Tidigare medlemmen Daniel Barr, chef för Riksgäldens avdelning för bankstöd, lämnade rådet i våras. Kritiker menade att hans goda insyn i svenska banker inte gick att förena med rollen som kapitalplacerare åt Centerpartiet.

Hit går pengarna

Köp av annonsplats i tidningar, på webben, i tv, utomhus m m.

Tryckt material som valaffischer, foldrar och direktreklam till 1,6 miljoner hushåll vid fyra olika tillfällen. Totalt 6,4 miljoner utskick.

Reklam i etermedier som radio och tv.

Partiledare Maud Olofssons bok ”Ett land av friherrinnor” om partiledarens uppväxt och politiska arbete (ges även ut som ljudbok).

Kokboken ”På bordet i dag” med klimatsmarta recept.

Allsångsturné med artisten Linda Bengtzing i början av september.

Särskilda satsningar på storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö där partiet har en svag ställning.

De 65 miljonerna bekostar även valaktiviteter och kampanjmaterial ute i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM