Han är latmasken i regeringen

Tobias Krantz är statsrådet som får minst gjort

klicka på bilden för att förstora
NYHETER

Här är din lataste minister, Fredrik Reinfeldt.

Forskningsminister Tobias Krantz är det statsråd som får minst gjort.

Och knappt någon vet vem han är.

Foto: Jerker Ivarsson
Tobias Krantz (FP).

Valet är nära. Om alliansen vinner får Fredrik Reinfeldt (M) utse en ny regering. Frågan är vilka ministrar som håller måttet – och vilka som legat på latsidan de senaste åren.

Aftonbladet har hjälpt statsministern på traven och granskat vad hans ministrar egentligen gjort sedan regeringen tillträdde i oktober 2006.

”Jobbar hårt”

Och trots att han bara varit minister i ett år är det högskole- och forskningsminister Tobias Krantz, (FP), som är latast. Vi har räknat upp hans siffror så att de är jämförbara med ministrar som suttit hela regeringsperioden.

– Jag jobbar hårt varje dag för att få en svensk högskola i världsklass och har bland annat lagt fem viktiga propositioner som på ett avgörande sätt ändrar högskolepolitiken i Sverige. Men som minister får man räkna med att bli granskad, kritiserad och värderad, säger han.

Till hans försvar kan sägas att posten som forskningsminister inte är den mest utåtriktade. Krantz blir inte ofta stoppad i kassan på Ica av frågvisa väljare.

– Svenska politiker är tyvärr ganska lite kända bland allmänheten. Men det viktigaste är att man gör skillnad i människors vardag.

Efter Krantz i bottenligan kommer migrationsminister Tobias Billström (M).

Flitigast är näringsminister Maud Olofsson (C). Hon toppar listan med 16 740 poäng.

– Vi måste gå från att vara matade fågelungar till att bli ivriga bävrar, slog hon fast i Almedalen 2004.

FAKTA

Så gjorde vi

Vi har räknat alla pressmeddelanden, tal, debattartiklar, svar på interpellationer samt svar på skriftliga frågor i riksdagen, engagemang utanför regeringskansliet, propositioner och artiklar i Mediearkivet (där ministern nämnts i rubrik eller ingress) sedan ministern tillträdde fram till 25 maj 2010. Aktiviteterna har fått olika vikt:

Pressmeddelande = 4 poäng

Tal = 5

Debattartikel = 10

Svar på interpellation = 4

Svar på skriftlig fråga = 2

Engagemang utanför regeringskansliet = 10

Träff i Mediearkivet = 1

Proposition = 30.

För ministrar som tillträdde efter 6 oktober 2006 har vi räknat upp aktiviteterna, så att deras siffror är jämförbara med ministrarna som suttit sedan regeringsskiftet.