Dagens namn: Edit, Edgar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

”Som att hälla bensin på eld”

Statsvetare: FP-ledarens krav på burkaförbud kan hjälpa SD

Sverigedemokraterna marscherar mot riksdagen.

Då kräver Jan Björklund (FP), burkaförbud i skolan.

– Det är som att hälla bensin på eld, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Stödet för Sverigedemokraterna ökar. Enligt Aftonbladet/United Minds senaste undersökning skulle partiet få 6,5 procent av rösterna och bli vågmästare i riksdagen.

Kasta ut tiggare

Men partiet är inte ensamt om att kräva hårdare tag mot människor från andra länder. I förra veckan ansåg migrationsminister Tobias Billström (M), att romer som tigger i Sverige ska kastas ut.

Och i går krävde FP-ledaren Jan Björklund att skolor och universitet ska kunna förbjuda elever och studenter att bära heltäckande slöja.

– Att kunna se varandra i ansiktet i klassrummet är helt avgörande för undervisningens kvalitet, säger han.

Partiet har sedan valet 2002 – då de föreslog språktest för invandrare som ville bli svenska medborgare – gått ut med en rad krav på tuffare tag.

Erkänner få fall

Ulf Bjereld, statsvetare.   Ulf Bjereld, statsvetare. Mikael Trolin (FP), ordförande för Liberal mångfald, tycker att partiet blåser upp ett minimalt problem:

– Folkpartiet framställer invandrargrupper som ett hot som vi måste skydda oss emot genom att stifta speciella lagar. Retoriken ligger skrämmande nära Sverigedemokraternas.

Jan Björklund erkänner att det handlar om få fall:

– Men lagen måste kunna reda ut konflikter även om de förekommer sällan. Och vi måste våga ta i konflikter även inom integrationspolitiken, annars göder vi extremism.

”Motsatt effekt”

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att

Folkpartiet kommer att fånga väljare från Sverigedemokraterna.

– Det är som att hälla bensin på eld. Effekten blir den motsatta. SD blir mer legitimt och stärks, det visar utvecklingen i Holland och Danmark.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet