Wetterstrand har skrivit bok – i hemlighet

NYHETER

På tåget, på nätter och under några lediga dagar.

I hemlighet har Maria Wetterstrand, språkrör (MP), skrivit boken – ”Den nya gröna vågen” som kommer ut mitt i valrörelsen.

– Det är bra att även kvinnliga politiker släpper böcker. Jag har stört mig på att det mest är manliga politiker som gör det, säger hon.

Släpper bok Maria Wetterstrand har skrivit en bok med positiva gröna exempel.

I nästan ett år har Maria Wetterstrand skrivit på sin bok, som kommer ut i handeln ungefär tre veckor innan valet den 19 september. Hon har skrivit den själv, med visst stöd av förlaget.

– Jag har fått en del hjälp med dispositionen, hur man ska lägga upp det för att det ska bli lätt att läsa. Det är svårt att veta första gången man skriver en bok, säger hon.

Positiva exempel

I boken listar hon ett antal positiva exempel och vägar för att lösa miljöfrågan, det hon kallar framtidens utmaning. Däribland TeliaSoneras videokonferenser som sparat 130 miljoner i minskat resande och arbetstid, bilpooler i storstaden och hemkörning av mat i biogasbilar.

Ett par av exemplen har hon själv provat – och imponerats av. Däribland bilpooler.

– Det är så mycket enklare än alla tror. Allt sker elektroniskt och per sms. Det är inte så att man måste hem till någon människa för att hämta en nyckel. Vi slutade vara medlemmar i bilpoolen när vi fick två barn. Det blev för svårt eftersom det inte finns barnstolar i bilarna. Så länge vi bara hade ett barn bar vi med oss egen barnstol, säger hon.

Kör miljöbil

I dag kör hon miljöbil och försöker istället att använda den så lite som möjligt.

– Men sanningen är ju att man kör mer när man har en egen bil…

Till skillnad från sina kvinnliga partiledarkollegor Mona Sahlin (S) och Maud Olofsson (C), som också släppt böcker i år, har språkröret skrivit en bok som inte i första hand är personlig utan främst faktabaserad.

– Jag var inte intresserad av att skriva en politisk biografi över mitt liv eller ett avslöjande om det rödgröna samarbetet. Jag är mer intresserad av att berätta att det finns lösningar på många problem, säger hon.

Inte testat Peters recept

Maria Wetterstrand har fått en bok av Mona Sahlin, men inte hunnit läsa den. Ännu.

– Och hon ska få min, även om hon inte vill ha den, säger hon och skrattar.

Inte heller språkrörskollegan Peter Erikssons receptbok har hon hunnit testa.

– Jag lagar nästan ingen mat så jag har inte provat några av recepten själv. Men jag har ätit dem. Peter har lagat några och bjudit på.

Maria Wetterstrands bok "Den nya gröna vågen" ges ut på Bonnierförlagen och kommer ut i handeln i månadsskiftet augusti-september.

FAKTA

Andra partiledare som släpper böcker i år:

Peter Eriksson (MP): Kokboken ”Gröna recept för godare mat”

Här blandas recept med politik. Boken har han skrivit tillsammans med Isabella Lövin, Carola Magnusson, Camilla Sparring och Carina Brydling.

Mona Sahlin (S): Politiska boken ”Möjligheternas land”

I boken redogör Salin för varför hon tycker som hon gör och vilka händelser som varit avgörande för henne. Sahlin har skrivit boken själv.

Maud OIofsson (C): Självbiografin ”Ett land av friherrinnor”

Här ger hon en personlig bild av sin barndom och vad som präglat henne till den hon är i dag. Boken har hon skrivit med förre s-talskrivaren Greger Hatt.

Även politiker som inte är partiledare släpper böcker:

Sven-Otto Littorin (M): Avgick nyligen som arbetsmarknadsminister men släppte innan dess boken "Uppdrag Arbete" där han hyllade dåvarande regeringskollegorna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Nyamko Sabuni (FP): Integrations- och jämställdhetsministern släpper boken "Det nya Sverige" inom kort. I boken ger hon sina visioner för integration.

Thomas Bodström (S): Riksdagsledamoten har släppt två böcker i år, båda deckare i politisk miljö. "Idealisten" och "Lobbyisten".