Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Här har du din pension

Nu slåss blocken om pensionärerna – räkna ut vad de olika alternativen betyder för dig

”Vi vill ha klara besked” Lars Sjöblom, 69, från Enskede arbetade tidigare som tjänsteman i fläktbranschen. Han och frun Margareta Eriksson Sjöblom, 64, vill ha svar på när skattesänkningarna blir verklighet:– Inget av partierna lovar att göra någonting åt skatten på en gång. Vi vill ha klara besked om vad som gäller – kommer skatten att avskaffas direkt efter valet eller först 2014? Pensionen är ju pengar vi har arbetat ihop under hela våra liv.   ”Vi vill ha klara besked” Lars Sjöblom, 69, från Enskede arbetade tidigare som tjänsteman i fläktbranschen. Han och frun Margareta Eriksson Sjöblom, 64, vill ha svar på när skattesänkningarna blir verklighet:– Inget av partierna lovar att göra någonting åt skatten på en gång. Vi vill ha klara besked om vad som gäller – kommer skatten att avskaffas direkt efter valet eller först 2014? Pensionen är ju pengar vi har arbetat ihop under hela våra liv. Foto: robin loretnz-allard

Nu råder fullt krig om Sveriges pensionärer.

Efter Mona Sahlins löften om att radera skatteklyftan kan Reinfeldt tvingas följa efter.

– Det är inget självändamål att ha en klyfta i beskattningen, säger han.

I förra valet tappade Socialdemokraterna stort bland pensionärerna till Moderaterna. Nu vill Mona Sahlin ta tillbaka de rösterna – med ränta.

Bara ett dygn efter att Fredrik Reinfeldt lovat nära 5 miljarder i skattesänkningar till pensionärerna dubblade hon budet. S-ledaren lovar att hela skatteklyftan mellan pension och lön ska bort redan nästa mandatperiod om ekonomin tillåter.

Kostnad: tio miljarder.

– En pension är väldigt mycket lägre än den lön man hade innan. Att du dessutom ska betala mer i skatt är oanständigt. Det ska inte vara någon skillnad mellan lön och pension, säger Mona Sahlin.

”Före 2014”

Totalt kostar skattesänkningen 17,5 miljarder kronor, men redan före gårdagen hade de rödgröna lovat skattesänkningar på 7,5 miljarder som ska genomföras nästa år. När hela klyftan kan vara borta är enligt Sahlin för tidigt att säga.

– Men under mandatperioden betyder före 2014. Närmre än så kan jag inte svara i dag.

Viktiga röster

Strategin bakom utspelet är enkel: valet kommer att bli extremt jämnt, det kommer sannolikt inte att skilja mer än ett par hundratusen röster mellan blocken.

Och det finns 1,7 miljoner pensionärer i landet. Om så bara en tiondel av dem lockas att lämna alliansen för de rödgröna kan det räcka för valseger.

Reinfeldt svarar

Men Fredrik Reinfeldt har inga planer på att ge upp slaget om pensionärerna, tvärtom:

– Det är svenskt mästerskap i pensionärsskattesänkningar som gäller och jag antar utmaningen, säger han.

Exakt hur alliansen ska möta Mona Sahlins löfte ville han dock inte precisera, utan hänvisade till valmanifestet som utlovats i slutet av augusti.

– Jag får prata med mina alliansvänner. Sen får vi se vad vi skriver i vårt valmanifest. Men det är inget självändamål att ha en klyfta i beskattningen, utan det handlar om vilket utrymme det finns i de offentliga finanserna.

  Fotnot 1: Skatten är beräknad efter dagens genomsnittliga kommunalskatt och utifrån vad som är känt från vårpropositionen, vårmotionen och S och M:s utspel i helgen. I beräkningen har vi utgått från att partiernas förslag genomförs vid en valseger.

  Fotnot 2: Skatten för de rödgröna 2011 är räknat på ett högre prisbasbelopp vilket gör att det kan skilja på någon tia.

  Fotnot 3: På grund av avsaknad av underlag har det ej gått att räkna ut samtliga inkomstnivåer för alliansen 2014. Men vid en inkomst på 12 500 kronor skulle deras förslag innebära en skattesänkning på 450 kronor per månad.

SENASTE NYTT
Om Aftonbladet