Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Skatten som får äldre att byta parti

Pensionsskatten kan få mer än en kvarts miljon pensionärer att byta parti.

Det visar Aftonbladets unika Sifo-undersökning.

– Jag tror att de röstar för den mest ansvarsfulla regeringen, säger finansminister Anders Borg (M).

Valrörelsen har gått in i slutspurten och partierna gör allt för att få nya röster.

En av de viktigaste väljargrupperna blir Sveriges omkring 1,7 miljoner pensionärer.

I lördags lovade statsminister Fredrik Reinfeldt en sänkning av pensionsskatten med 4,8 miljarder – och i förrgår kontrade Mona Sahlin med att lova att slopa hela skillnaden under nästa mandatperiod.

Nu visar Aftonbladets unika Sifo-undersökning att 17 procent av pensionärerna – 289 000 personer – kan tänka sig att byta parti på grund av frågan.

– Jag tror att pensionärer, som alla väljare, gör en samlad bedömning och röstar för det regeringsalternativ de tror bäst kan ta ansvar för ekonomin och skapa fler jobb, säger Anders Borg.

”Gynnar de äldre”

Enligt honom kommer Moderaternas sänkning att gynna Sveriges äldre.

– Våra förslag ger inkomstpensionärer 500–600 kronor mer i månaden, men också för pensionärer är det viktigt att vi säkrar de offentliga finanserna.

Störst benägenhet att byta parti har de Rödgrönas väljare, där 16 procent kan överväga att lägga sin röst på ett annat parti.

”Moralisk fråga”

Motsvarande siffra för alliansens väljare är 7 procent.

– Anders Borg har infört en särskild pensionärsskatt som inte fanns förut och det har upprört väldigt många. Jag känner det väldigt starkt när jag är ute på valturné, säger Thomas Östros, ekonomiskpolitisk talesman (S).

Enligt honom är frågan även moralisk för Socialdemokraterna.

– Det här är en av valets viktigaste saker. Hur kan det komma sig att pensionärer ska betala högre skatt? Vad ligger det för värdering bakom det? Det känns som om respekten för de äldre är som bortblåst när man beskattar dem högre än löntagare.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet