Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Reinfeldts valmaskin

superpolarna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. I kampen om väljarna har finansminstern blivit Reinfeldts viktigaste vapen.   superpolarna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. I kampen om väljarna har finansminstern blivit Reinfeldts viktigaste vapen. Foto: BJÖRN LINDAHL

NORRKÖPING/LINKÖPING Statsministern ringer honom varje kväll.

Anders Borg är Fredrik Reinfeldts livlina i politiken.

Nu ska han vinna valet åt alliansen.

Aftonbladet följde Reinfeldt och Borg för att ta reda på vad de egentligen pratar om.

Kvavt, lågt i tak och doft av kött. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg besöker företaget Meetab i Linköping som pressar samman köttmassa till kebab.   Kvavt, lågt i tak och doft av kött. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg besöker företaget Meetab i Linköping som pressar samman köttmassa till kebab. Foto: BJÖRN LINDAHL

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg står längst fram i turnébussen som åker söderut längs E4:an. De är på väg till Östergötland för att besöka företag.

Sätena är fulla med journalister. De ska presentera dagens första vallöfte, ett jobbpaket för tre miljarder riktat mot bland annat långtids- och ungdomsarbetslösa.

De hade samma syn

Anders Borg, som är klädd i svart kavaj, svart t-tröja och svarta jeans, drar siffror om tillväxttakt och utrymme i ekonomin.

Statsministern sneglar på sin kollega. Det är den vanliga uppdelningen. Snart ska han gå in på det mer politiska.

– Och nu lämnar jag över den frågan till min arbetsmarknadspolitiske expert, säger Borg skämtsamt.

De stötte på varandra redan under Muf-tiden, men tillhörde olika falanger och blev inte vänner. Borg var Carl Bildts unge talskrivare. Den tre år äldre Reinfeldt bråkade både med Bildt och partiet.

Först efter Moderaternas katastrofval 2002 fördes de samman av den dåvarande partiledaren Bo Lundgren, som ville föryngra partiet.

Reinfeldt blev gruppledare i riksdagen, Borg ekonomisk talesperson. Det klickade, de hade samma syn: Moderaterna måste förändras, kritiken mot fack och kollektivavtal tonas ner, jobbfrågan sättas i centrum.

Resten är politisk historia. Reinfeldt blev partiledare. Tillsammans med Sven Otto Littorin, Per Schlingmann och Ulrica Schenström gjorde han och Borg om Moderaterna och vann valet med alliansen 2006.


     För två år sedan slog finanskrisen till. Banker kollapsade och arbetslösheten skenade. Reinfeldt och Borg tvingades arbeta ännu tätare.

– Jag brukar säga att jag ringde honom varje timme under den här tiden, säger Reinfeldt.

Krisen ökade finansminister Borgs inflytande. Vid slutet av året rankade tidningen Fokus ­honom som Sveriges mäktigaste man, före Reinfeldt själv.

”Stark måste vara snäll”

De umgicks också privat, med fruarna Filippa och Sanna och barnen. Att statsministern och finansministern står nära varandra är en fördel för regeringen. Men det finns risker. Tillsammans får de en enorm makt över politiken – och hur pengarna fördelas.

Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna riskerar att känna sig marginaliserade.

– Vi är medvetna om det. Den som är stark måste också vara snäll. Det gäller att alltid se till att alla får ut något av samarbetet, ­säger en moderat med insyn.

     Klockan kvart i ett har bussen kommit till företaget Meetab i Linköping, som pressar samman köttmassa till kebabrullar.

Reinfeldt och Borg ska möta elva framgångsrika småföretagare. Det är kvavt, lågt i tak och luktar kött. Journalisterna pressar sig upp för trappan. Borg och Reinfeldt sitter mot väggen längst in.

Reinfeldt sitter stilla

Diskussionerna drar ut på tiden. Reinfeldt som brukar vara samlad ser mosig ut och låter huvudet sjunka allt djupare i handen.

Samira Darwood, som driver ett företag inom personlig assistans, tycker att facket lägger sig i för många detaljer.

– Vad kan ni göra åt dem?

Reinfeldt ser uppgiven ut. Tar en klunk mineralvatten och suckar.

– Ja, vad ska vi säga om facket?

Borg, som har energin kvar, tar kvickt över. Han fyller på med de nya Moderaternas mantra – det är viktigt att ha starka och ansvarsfulla parter på arbetsmarknaden.

Han och Reinfeldt delar politik, men knappast temperament. Borg är spontan, skämtsam och lite rastlös. Han kramar händer och viker papperslappar och spricker gång på gång upp i ett brett – allt annat än ministerlikt – grin.

Reinfeldt är stilla och samlad.
     
Enstaka regndroppar stänker mot bussrutan, Sensommarsverige far förbi. Jag frågar vad de talar om, alla de där kvällarna.

– Jobb, säger Anders Borg och ger ett exempel.

– Arbetsmarknadsdepartementet vill ha mer pengar. Då går vi igenom vad det finns för för- och nackdelar. Och landar oftast i att det inte finns pengar. Så kommer vi överens om hur vi ska berätta det för dem som är berörda.

Reinfeldt:

– Nu när det är valrörelse stämmer vi självklart av hur det går i vårt arbete. Och delar intryck med varandra.

Inga privata saker?

– Vi pratar en hel del om våra familjer. Jag gillar skärgård och hockeymatcher. Och Anders gillar att jaga. Det är roligt. Vi kan alltid lyssna till varandra.
     
Wigforss, Sträng och Feldt.

Finansministrar får ofta en särskild plats i folkets hjärtan. Med bistra metaforer om svångremmar leder de Sverige genom hårda tider.

Förtroende blir avgörande

Finanskrisen lyfte in Borg i landets vardagsrum. Pedagogiskt förklarade han vad som hände på den amerikanska bolånemarknaden och med bankerna. Och hur Sverige skulle klara krisen.

Det gav resultat. I undersökningar har han varit regeringens mest populäre minister och leder stort i förtroende mot S-utmanaren Thomas Östros.

Fredrik Reinfeldt är övertygad – just förtroende kommer att bli avgörande på valdagen om en månad. Schenström och Littorin har tvingats bort ­under skandalartade former. ­Finansministern är Reinfeldts viktigaste vapen.

I lördags höll statsministern sitt sommartal i Stockholm, startskottet för valrörelsen. Mot slutet höll han upp en moderat valsedel.

– Det här, sa han, är en röst på Anders Borg.

Tydligare kunde det inte ha sagts. Det är Borg som ska vinna valet.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet