Spurten – en mardröm

Östros knockas av Borg i matchen om väljarna: ”Jag har inga som helst bekymmer med detta”

1 av 2
Nära katastrof  Mona Sahlins Socialdemokraterna har varti Sveriges största parti sedan 1917, men i flera mätningar är ärkerivalerna Moderaterna nu större.
NYHETER

En av valets viktigaste matcher går mellan

Anders Borg och Thomas Östros.

Men just nu är det spel mot ett mål.

Finansministern sopar banan med sin rival, visar en ny mätning av Aftonbladet/United Minds.

På Moderaternas valupptakt sa Fredrik Reinfeldt att en röst på Moderaterna är en röst på Anders Borg. Det är lätt att förstå varför statsministern använder gode vännen och finansministern som vallokomotiv.

Får fortsatt förtroende

Enligt Aftonbladet/United Minds mätning vill 42,8 procent av väljarna att Anders Borg fortsätter som finansminister efter valet. Inte ens hälften så stor andel, 19,1 procent, föredrar Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.

Även S gillar Borg

Anders Borg åtnjuter stort förtroende även bland Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare. 44, 8 procent av S-väljarna och 53,5 procent av Miljöpartiets sympatisörer ger Borg betyget tre eller högre på en femgradig skala.

– Det är naturligtvis glädjande. Jag tror att det i grund och botten beror på att vi styrt igenom krisen i någorlunda ordning och att vi inte tänker ta några risker med Sveriges ekonomi, säger Anders Borg.

Thomas Östros säger att rivalen gynnas av traditionen:

– Finansministerposten är en av de mest respektingivande positioner man kan ha i det svenska samhället. Har man den posten har man per automatik en plats i människors vardagsrum. Jag har inga som helst bekymmer med detta, säger han.

Går inte hem hos någon

Inte ens bland de egna väljarna går Thomas Östros hem. Endast 44,3 procent av S-sympatisörerna vill se honom som finansminister. Motsvarande siffra för Borg bland Moderaternas väljare är 86,8 procent.

– För de flesta människorna kommer inte personerna i första hand, utan politiken. Det är ingen såpa, det är på riktigt, det handlar om viktiga frågor, säger Thomas Östros.

Han och Anders Borg kommer under veckorna fram till valet att mötas i flera dueller. I morgon drabbar de samman i en debatt i SVT, ledd av Sverker Olofsson.

FAKTA

Anders Borg

Ålder: 42.

Bor: I Katrineholm.

Yrke: Finansminister (M).

Familj: Hustrun Sanna och tre barn.

Inkomst: 1 325 292 kronor (2009).

Bakgrund: Uppvuxen i Norrköping. Jobbade åt Carl Bildt under den förra borgerliga regeringen. Efter valförlusten lämnade han politiken för bankvärlden. Återkom till Moderaterna 2002 när han utsågs till partiets chefsekonom.

Thomas Östros

Ålder: 45.

Bor: I Uppsala.

Yrke: Riksdagsledamot (S) och vice ordförande i finansutskottet.

Familj: Hustrun Susanne och tre barn.

Inkomst: 942 840 kronor (2009).

Bakgrund: Född i Malmberget, men bodde större delen av uppväxten i Västerås. Blev riksdagsledamot 1994 och innehade tre olika ministerposter i Göran Perssons regeringar under åren 1996–2006. Utsågs 2008 av Mona Sahlin till partiets ekonomiska talesman.