MILJARD- BRÅKET

Thomas Östros: Ni kommer inte undan
Anders Borg: Vi måste vara ärliga

Foto: ULF HÖJER
RÖK IHOP I KORRIDOREN Anders Borg gick i taket över Thomas Östros argument. Efter gårdagens tv-sända debatt gick Borg till attack. ”Det kommer inte att ske några breda skattesänkningar förrän vi är tillbaka på ett överskott.” Östros kontrade direkt: ”Det låter väldigt likt förra gången.”
NYHETER

Umeå. Thomas Östros (S) hävdar att alliansen vill sänka skatterna med närmare 100 miljarder.

Det får Anders Borg (M) att se rött. Efter tv-debatten i går rök de ihop om vem som talar sanning i valrörelsen.

– Politik ska präglas av att vi är ärliga. Väljarna förtjänar det, säger Anders Borg.

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att Socialdemokraterna i en intern rapport till sina valarbetare hävdar att alliansen vill sänka skatterna med 92,5 miljarder. Det skulle innebära att var tionde anställd i välfärden måste sägas upp. Beloppet har man kommit fram till genom att lägga samman alla de borgerliga partiernas skilda förslag.

Kyligt möte

Rapporten blev snabbt kritiserad eftersom alliansen ännu inte lagt fram något gemensamt valmanifest.

Men det hindrade inte finansministerkandidaten Thomas Östros (S) från att använda uträkningen igen i gårdagens direktsända tv-debatt.

– Inför förra valet sa de att de ville sänka skatterna med 40 miljarder, det blev 100. Det visar vad de egentligen vill med de kommande fyra åren, säger Thomas Östros.

Utanför studion gick Anders Borg till attack mot Thomas Östros. Mötet i korridoren i tv-huset blev kyligt.

”Inte komma undan”

– Det kommer inte att ske några skattesänkningar på 100 miljarder under nästa mandatperiod. Det kommer inte att ske några breda skattesänkningar förrän vi är tillbaka på ett överskott, sa Borg till Östros innan han snabbt lämnade tv-huset.

Östros kontrade direkt:

– Det låter väldigt likt förra gången. Då lovade man att inte låna till skattesänkningar sedan lånade man till 100 miljarder just för att sänka skatterna för de som tjänar mest. Verkligheten är vår bäste vän.

Östros kommer inte sluta använda uträkningen oavsett vad Anders Borg lovar.

– De ska inte få komma undan i den här viktiga frågan. För dem är det gigantiska skattesänkningar som går först. De kom undan under den här mandatperioden för att de sa en sak och gjorde en annan, den här gången ska de inte få komma undan med det.

”Ohederlig teknik”

Enligt Anders Borg ägnar sig Östros åt ohederlig debatteknik.

– Det han säger stämmer inte och väljarna förtjänar att vi tar politik på allvar och är ärliga.

Folkpartiets Carl B Hamilton var också upprörd.

– Thomas Östros är en för erfaren politiker för att hålla på med sådana tjuvtricks. Alla vinner val på värderingar, man behöver inte hålla på så där.

Inga överdrifter

Men att slå ihop motståndarens olika förslag är S inte ensamma om. Alliansen har tidigare gjort en liknande manöver när de slog samman de rödgrönas olika budgetförslag och hävdade att oppositionen ville chockhöja skatterna.

Men den taktiken ville Anders Borg inte kännas vid i går.

– De har så stora gemensamma skattehöjningar så vi behöver inte överdriva. Det är alldeles tillräckligt att vi berättar för väljarna vad de faktiskt föreslår vad gäller bensinskatt, kilometerskatt, ungdomsskatt och höjd skatt för löntagare.

FAKTA

Ekonomiexperterna sätter på Thomas ÖSTROS och AnderS BORG ”Rut-avdraget – då blev han svarslös”

HUBERT FROMLET, professor i internationell ekonomi

Thomas Östros (S)

Jag hade förväntat mig mer sakliga, kritiska synpunkter från Östros, men det blev mycket kringsnack. Det var en väldigt snäll debatt och hans visioner borde ha fått mer utrymme. Men han gjorde ändå en stabil insats.

Anders Borg (M)

Retoriken var inte speciellt stridslysten från Borg och skattediskussionen var väldigt seg. Jag hade velat se en mer konkret argumentation och det blev aldrig någon riktig polemik. Men Borg var bra på att lyfta fram servicesektorn.

ROBERT BERGQVIST, chefsekonom, SEB

Thomas Östros (S)

Han fokuserade mycket på de skattesänkningar som alliansen har genomfört och vilka grupper som har gynnats. Det återkom hela tiden. Men rent innehållsmässigt var det tyvärr inte mycket nytt och det blev ganska förutsägbart.

Anders Borg (M)

Borg la mycket kraft på att visa hur alliansen använder skatterna som ett instrument för att påverka folks beteende. Det jag saknade är diskussionen om Sverige i ett globalt sammanhang.

ANDERS ANDERSSON, privatekonom och chefredaktör för Driva Eget

Thomas Östros (S)

Östros ville framstå som en stabil finansministerkandidat genom att hävda att starka finanser är viktigast, men nämnde inte företagarfrågan alls. Det som kom upp var dock rut-avdraget. Men där blev hans svarslös när han fick frågan om vad de som mister sina jobb ska göra när det avskaffas. Men han var bra på att ta upp ungdomsarbetslösheten.

Anders Borg (M)

Han gjorde inga direkta misstag, men samtidigt gjorde han ett ganska blekt intryck. Det kändes som han aldrig kom in i debatten ordentligt. Han gjorde en stor poäng på att de skött finanserna bra. Han fick dock ordentlig draghjälp av Roger Tienfensee från Centerpartiet.