Mona, här är din regering

11 kvinnor & 11 män

NYHETER

Ett gäng mästerverk.

Eller några riktiga tavlor.

Döm själv – här är hemliga listan på Monas utmanare.

Att formera en regering är jobbigt nog. Att göra det så att tre partier blir nöjda är ännu värre.

Ministerposter och portföljer ska fördelas och hänsyn tas till interna positioner och höger-vänsterskalor i partierna. Enklast är hur många ministrar varje parti ska få, det styrs av valresultatet.

Aftonbladet har talat med personer med insyn i det rödgröna samarbetet.

(S)läpper inte makten

Några av posterna i en eventuell rödgrön regering anses vikta för Socialdemokraterna, i kraft av dess storlek. Finansminister, utrikesminister och justitieminister är sådana. Men också tunga utgiftsområden som socialförsäkringen.

– Man släpper inte posterna där pengarna – och den egentliga makten – finns. Om någon är missnöjd kryddar man portföljen med några extra frågor i stället, säger en S-källa.

Självskrivna poster

Några personer är självskrivna.

Förutom de fyra partiledarna, som självklart blir chefer för varsitt departement, också Socialdemokraternas vallokomotiv med Thomas Östros och Thomas Bodström i spetsen.

Att röstmagneten Maria Wetterstrand blir både vice statsminister och miljöminister är troligt.

– De skulle samarbeta väldigt bra. Maria Wetterstrand har stor respekt för Mona och tycker att hon är mycket underskattad. Och så gillar de varandra, säger en person med stor insyn i MP.

Ansvaret för att samordna de tre partierna i regeringen väntas gå till Mona Sahlins närmaste man Stefan Stern. Men han får titeln statssekreterare och måste därmed klara sig utan ministerpost.

Här är 22 personer, lika många kvinnor som män, som väntas ta plats i en Sahlin-regering.

FAKTA

STATSMINISTER

Mona Sahlin, 53, (S)

Det finns ingen utmanare till posten. Sahlin, med massor av politisk erfarenhet i bagaget, är de rödgrönas statsminister.

Ohotad på posten.

FRAMTIDSMINISTER

Ibrahim Baylan, 38, (S)

Nuvarande partisekreteraren från Västerbotten tar plats jämte Sahlin. Får fungera som ordningsman och nätverk ut i landet. Frågan är om han gjort sig ovän med alltför många när han läxat upp olydiga partikamrater? Utmanare är de två före detta statsråden Jan Nygren och Anders Sundström.

FINANSMINISTER

Thomas Östros, 45, (S)

Nationalekonomen Östros har varit given på posten ända sedan Mona Sahlin petade Pär Nuder till Östros fördel. Erfaren, tidigare bland annat biträdande finansminister.

Given på posten.

KOMMUN- OCH FINANSMARKNADSMINISTER

Mikaela Valtersson, 43, (MP)

Lärare och före detta kommunalråd. Samarbetar mycket bra med Östros i riksdagen där hon är MP:s gruppledare. Troligen nästa kvinnliga språkrör.

ARBETSMARKNADSMINISTER

Sven-Erik Österberg, 55, (S)

Talesman i frågorna redan nu och dessutom gruppledare i riksdagen. Populär bland äldre LO-män, en grupp som S har problem med.

FÖRSVARSMINISTER

Urban Ahlin, 45, (S)

Proffsig allmänpolitiker som brinner för utrikesfrågor. På den posten är han dock bara andranamn och han får därför nöja sig med försvaret. Petar försvarsutskottets ordförande, Anders Karlsson (S), som är för osynlig och för infekterad av Skånesocialdemokraternas negativa inställning till Sahlin.

JORDBRUKSMINISTER

Åsa Westlund, 34, (S)

Omtyckt och erkänt duktig EU-parlamentariker som är på väg hem till Sverige. Den som ska ratta jordbruksfrågorna måste kunna EU:s byråkrati. Det kan Westlund.

JUSTITIEMINISTER

Thomas Bodström, 48, (S)

Socialdemokraternas ”golden boy” är så självklar på posten att inte ens hans planerade halvårslånga USA-vistelse med familjen kan fälla honom. Utmanas endast av sin advokatkollega Claes Borgström.

JÄMSTÄLLDHETSMINISTER

Josefin Brink, 40, (V)

Talesperson i frågorna. Går genom rutan och förmår slå sig in i debatten. Kan vara alltför oprövad och utmanas därför av Luciano Astudillo, 37, (S), som gjort jämställdhet och integration till sitt signum. Om portföljen breddas till att även inrymma demokratifrågor tävlar också Gustav Fridolin, 27, (MP) om jobbet.

KULTURMINISTER

Leif Pagrotsky, 58, (S)

Vill han ha jobbet är det vikt för honom. Vet redan hur det ska göras och har ett enormt intresse och kontaktnät i kultursvängen. Erfarenheten gör att han också är kandidat till en rad andra poster.

MILJÖMINISTER OCH VICE STATSMINISTER

Maria Wetterstrand, 36, (MP)

Språkröret vill bygga om Sverige till ett klimatvänligt och hållbart samhälle. Hon sprudlar av idéer på området och släpper i dagarna en bok om sina visioner. Här får hon chansen att förverkliga sina tankar. Blir dessutom Mona Sahlins vice statsminister.

NÄRINGSMINISTER

Peter Eriksson, 52, (MP)

Att språkröret vill ha jobbet råder det ingen tvekan om. Han brinner för frågor som rör gröna jobb och småföretagande.

Brinner för gröna jobb.

INDUSTRI- OCH ENERGIMINISTER

Tomas Eneroth, 43, (S)

Metallare med goda relationer till industrin. Får kärnkraften på sitt bord, en fråga där de röd-gröna är splittrade. Med Eneroth som ansvarig garanteras lugn och ro på vägen mot avveckling.

INFRASTRUKTURINISTER

Lena Hallengren, 36, (S)

Partiets röst i frågor som rör vägar och järnvägar. Trots sin relativt låga ålder redan erfaren med tidigare ministerjobb i bagaget. Ung men erfaren.

SOCIALMINISTER

Lars Ohly, 53, (V)

Brinner för välfärd utan privata vinster och lär bli den som tar över Göran Hägglunds portfölj vid ett maktskifte. Skulle gärna ratta arbetsmarknadsdepartementet, men det är frågor som S knappast släpper.

SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER

Veronica Palm, 37, (S)

Talesperson i frågor som rör sjukskrivningar, barnfamiljer, äldre och handikappade. Har imponerat som vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Frågan är krånglig och regelverket gigantiskt att sätta sig in i. Palm har redan gjort det.

FOLKHÄLSOMINISTER

Alice Åström, 50, (V)

Partiets gruppledare i riksdagen. Förnyare. Har egen erfarenhet av narkotikamissbruk och anses rätt person att leda svenska folket mot bättre hälsa. Förnyare.

SKOLMINISTER

Ylva Johansson, 46, (S)

Har erfarenhet av såväl äldrefrågor som skolfrågor, från tidigare ministerjobb. Kan placeras var som helst men väntas bli departementschef med ansvar för skolfrågorna som ofta står i medialt fokus. Att hon är före detta vänsterpartist är ett plus i samarbetet.

HÖGSKOLE- OCH FORSKNINGSMINISTER

Mikael Damberg, 38, (S)

SSU:s förre ordförande har stått på tillväxt länge nog. Har jobbat i regeringskansliet med såväl Thage G Peterson som Göran Persson. Har själv erfarenhet av högre studier.

UTRIKESMINISER

Jan Eliasson, 69, (S)

Superdiplomaten som var medlare och utrikesminister. Nummer ett på önskelistan återigen. Enda hotet är han själv – kan välja något annat uppdrag i världsfredens tjänst. Superdiplomat.

BISTÅNDS- OCH MIGRATIONSMINISTER

Carin Jämtin, 46, (S)

Har deklarerat att hon blir kvar i Stockholmspolitiken men ingen tror henne. Med bakgrund på Palmecentret och tidigare biståndsminister är hon högaktuell för jobbet. Vill hon inte är det vikt för Anders Lago, Södertäljes kommunalråd som talat om flyktingar inför USA:s kongress.

HANDELSMINISTER

Anneli Hulthén, 50, (S)

Göteborgs starka kvinna. Populär i partiet och med bred erfarenhet av en rad utskott i riksdagen och av sju år i EU. Utmanas av partikamraten Morgan Johansson från Skåne.