Dagens namn: Sten, Sixten
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Förloraren: Hägglund

KD-ledaren fick inte igenom sin viktigaste fråga: Jag slogs så hårt man kan – utan att gå till fysisk attack

Nu har alliansen presenterat sitt valmanifest och klart står att Fredrik Reinfeldt (M) är den stora vinnaren. Han fick igenom alla sina förslag – medan de andra partierna fått slåss om sina. ”Jag tycker att alla dagar är mina”, säger Reinfeldt.   Nu har alliansen presenterat sitt valmanifest och klart står att Fredrik Reinfeldt (M) är den stora vinnaren. Han fick igenom alla sina förslag – medan de andra partierna fått slåss om sina. ”Jag tycker att alla dagar är mina”, säger Reinfeldt. Foto: BJÖRN LINDAHLstatsministern vinner – alltid |

De fyra partierna i alliansen gör allt för att framstå som vinnare.

Verkligheten är en annan – Göran Hägglund förlorade sin viktigaste fråga.

Fredrik Reinfeldt fick igenom allt.

Aftonbladet har kartlagt spelet bakom valmanifestet.

hårt slag Göran Hägglund (KD) hade som mål att få igenom sin hjärtefråga om ett fördubblat vårdnadsbidrag. Men det fick inget gehör och han fick i stället nöja sig med avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.   hårt slag Göran Hägglund (KD) hade som mål att få igenom sin hjärtefråga om ett fördubblat vårdnadsbidrag. Men det fick inget gehör och han fick i stället nöja sig med avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.

Harpsund, klockan 18:32 i fredags.

Statssekreterare Helena Dyrssen (FP) – en av Jan Björklunds närmaste medarbetare – skriver på Facebook:

– Sitter med mina kära kollegor och väger ord.

Efter bara ett drygt dygn av intensiva förhandlingar har de borgerliga partierna kommit överens. Bara skrivarbetet återstår. Regeringen är på väg till den traditionella, uppdukade kräftskivan.

Krigade om pengarna

Men vägen dit var inte lätt. I onsdags i förra veckan avslöjade finansminister Anders Borg det slutgiltiga reformutrymmet för partiledarna och deras förhandlare: 10–11 miljarder för nästa år. Och 30–40 miljarder för hela perioden.

Det var den kakan de fyra partiledarna skulle kriga om.


     


KD-ledaren Göran Hägglund – vars parti balanserar farligt nära fyra procent-spärren – åkte till Harpsund med ett mål.

Att få igenom sin hjärtefråga och möjliga röstvinnare: ett fördubblat vårdnadsbidrag, tillgängligt i alla kommuner.

– Han var mycket bestämd, men ingen stöttade honom, säger en källa med insyn.

Lirkade – förgäves

Hägglund tog pauser och sov på saken. Gick promenader med Anders Borg, försökte lirka och hitta en väg framåt – förgäves.

– Förhandlingar handlar om att driva saker till en gräns där man inser att man måste ge upp. Jag slogs så hårt man kan utan att gå till fysisk attack, säger han.

Dagen därpå tvingades han lämna Harpsund med ett oförändrat vårdnadsbidrag. Som tröst fick han avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Något som lär gå hem bland de frikyrkliga kärnväljarna – men som knappast är den röstmagnet partiet behöver.

Den sänkta skatten för pensionärer, som Göran Hägglund slagits för hela mandatperioden, ville plötsligt alla ta åt sig äran av.
     


För de två andra småpartierna blev det blandad utdelning. Folkpartiet fick igenom stora satsningar på sin profilfråga, utbildning, redan i juli i Almedalen.

Fick inget gehör

Men kravet om att slopa värnskatten som partiet slagits för sedan 2006, fick kalla handen av Reinfeldt och Borg. Jan Björklund lyckades inte heller få igenom kraven på att göra skolan statlig och a-kassan obligatorisk.

Ingen sänkt avgift

Maud Olofsson (C) kunde glädja sig åt halverad moms på restauranger. Men någon sänkt arbetsgivaravgift blir det inte. Och att rucka på lagen om anställningsskydd är inte aktuellt.

Förhandlingsdygnets stora vinnare var åter Fredrik Reinfeldt (M). Moderaterna fick igenom ett femte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt. Och var de enda som inte behövde släppa något.

– Jag har inga punkter jag känner att jag inte fått med, säger Reinfeldt.

Skälet är enkelt:

– Vi är lika stora som de fyra andra tillsammans. De mindre partierna fattar det, säger en moderat.
     


Även om de har fyra års träning på att förhandla var det långt i från klart att de skulle kunna nå en överenskommelse på Harpsund. Därför var fler dagar även denna vecka avsatta för förhandlingar. Nu kunde tiden i stället användas åt att pytsa ut vallöftena ett efter ett. Allt för att få maximalt utrymme i medierna. Hjärnan bakom modellen, som använts i alla budgetar utom den första, är statssekreterare HG Wessberg.

Gamla får bättre vård

I måndags fick Göran Hägglund stå i rampljuset med löften om bättre vård och omsorg av gamla. Tisdagen tillhörde Maud Olofsson och restaurangmomsen. Onsdagen Björklunds lärlingsplatser.

”Alla dagar är mina”

Moderaterna avstod från att ge sig själva en egen dag.

– Att vara störst ger möjligheter och ansvar. Vill man visa respekt för sina kollegor släpper fram viktiga saker för dem. Men vi gör aldrig avkall på vad vi själva vill, säger en källa.

Statsminister Reinfeldt uttryckte sig mer rakt på sak:

– Jag tycker att alla dagar är mina.