Dagens namn: Vivianne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Här grillar ni Wetterstrand

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Wetterstrand grillas i 10 000-kronorsfrågan

Se 10.000-kronorsfrågan med Maria Wetterstrand (MP)

    Du frågar – och vi betalar 10 000 kronor för bästa frågan.

I dag är det premiär för svenska folkets stora partiledarutfrågning: 10 000-kronorsfrågan.

    Ni har bombat oss med över 15 000 frågor – och vi har valt ut de roligaste, skarpaste och svåraste.

    Först ut i läsarnas grillning är Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Här avslöjar hon varför hon hatar källsortering, hur hon föll för Peter Eriksson och det mest korkade beslutet Miljöpartiet har tagit på en kongress.


HISTORIA

Du är ganska lugn i ditt sätt att diskutera, men var du vild i din ungdom?

Andreas Hartmann, 20, Uppsala

– Det var jag naturligtvis, men jag var inte i det här anarkistgänget. Jag var ändå med i ett parti till exempel, jag var redan då inne på att det politiska systemet behövs.

– Det enda som jag har gjort som har uppmärksammats i lite olika sammanhang är att jag var med i en aktion där vi sprejade en döskalle på en flagga från oljebolaget Shell när de hade handel med apartheidregimen i Sydafrika.

– Jag har också druckit alldeles för mycket tequila någon gång.Vad tänkte du första gången du träffade Peter Eriksson?

Lea Simonsson, Malmö

– Jag tyckte han var en ovanligt klok ung man. Han var på miljöpartikongress 1989 och argumenterade väldigt kraftfullt och engagerat för att man skulle avveckla det militära försvaret och satsa på att utveckla civil beredskap och fredsarbete i stället. Han var väldigt skäggig på den tiden, mycket skäggigare än vad han är nu.Om du fick en chans till att åka tillbaka i tiden med en tidsmaskin, vilket årtal och varför?

Mia Laursen, 24, Hägersten

– 1983 var det en Bowiekonsert på Ullevi som drog otroligt mycket folk som jag hade velat se.Så här i efterhand, vilket är det mest korkade beslut som ni någonsin har tagit på en partistämma?

Johan Berggren, 43, Växjö

– Det lutar nog åt beslutet att man ska avskaffa vintertid och ha permanent sommartid året runt. Största anledningen till att jag tycker att det är ett idiotiskt beslut är att det finns tankar om att man då använder ljuset bättre så att man inte behöver ha lampor tända lika länge. Men det jag stör mig på som naturvetare är att det faktiskt är vintertiden som är den riktiga tiden. Det är då solen står som högst vid klockan tolv på dagen.

Kiarash Bashiri undrar om Maria Wetterstrand har använt narkotika.   Kiarash Bashiri undrar om Maria Wetterstrand har använt narkotika. Många ledare i världen har använt någon form av narkotika i sin ungdom, till exempel Barack Obama. Har du gjort detsamma?

Kiarash Bashiri, 21 år, Vallentuna

– Nej, det har jag inte. Det var jag för feg för. Nej, men allvarligt talat, jag var faktiskt inte intresserad och det är jag fortfarande inte. Är det någonting som man ska hålla sig ifrån så är det det.EKONOMIOm Gudrun Schyman hade gett dig de där uppbrända 100 000 kronorna till dig i present i stället, vad hade du spenderat dem på då? Behållit dem själv eller gjort något för politiken?

Emelie Aspengren, 23 år, Ljusdal

– Om Gudrun Schyman hade gett dem till mig hade hon antagligen tyckt att jag skulle göra något vettigt för dem. För att göra Gudrun glad hade jag kanske satsat dem på kvinnor i något afrikanskt land så att de skulle få utbildning.Hur ska vi ha det med ekonomisk tillväxt. Är Miljöpartiet för eller emot?

Ingvar Karlsson, 70, Bengtsfors

– Det finns än så länge inget land i världen som har bevisat att det går att ha en ekonomisk tillväxt och samtidigt ta ansvar för naturen och naturresurserna. Det är inte värt någonting att ha en ekonomisk tillväxt som innebär att vi sågar av den gren vi sitter på. Vad är det värt om man fiskar upp alla fiskarna ur haven? Då har man ekonomisk tillväxt ett eller kanske två år, men sedan har man ingenting längre. Vi kan inte skapa oss välstånd på framtida generationers bekostnad.Vilket föredrar ni om ni bara får välja på dessa två, kolkraft eller kärnkraft?

Torsten Ståhlberg

– Nej, det tänker jag inte göra. Inget av det är hållbart. Det finns ingen anledning för oss i Sverige att välja mellan de två heller.Har du någonsin haft ett riktigt lönearbete utanför politiken?

Tommy Olsson

– Ja, det har jag. Jag har jobbat både som lärarvikarie och som projektledare. Jag tror jag var bättre som lärarvikarie än som projektledare. Men jag vet inte om eleverna tyckte det.

– En gång när jag undervisade i kemi gjorde jag ett experiment som gjorde att hela salen blev rökfylld och eleverna sprang ut. Jag hade jättesvårt att få tillbaka dem in i klassrummet. Men förutom det lilla missödet tyckte jag att det gick bra.Ni tänker höja skatten på bensin med 49 öre. Hur har ni tänkt att vi på landsbygden ska klara av detta? Vi bor 28 km från en större stad och använder bilen för att handla, åka till banken osv. Dessutom ska ni införa kilometerskatt.

Inser ni inte att det drabbar medborgarna då åkerierna måste ta ut merkostnaden?

Lars Mattsson, Fjärdhundra

– Låt oss säga att han har en bil som drar en liter milen. Då kostar det 1,50 kronor mer att åka in till staden. Jobbpendling kompenserar vi genom att höja resebidragen för de som reser långt i jobbet. Det som är poängen med det här för glesbygdsborna är ju att om vi inte ställer om så riskerar de att om fem eller tio år fortfarande sitta kvar i ett beroende av bensin och diesel.

POLITIK

Om du inte fick rösta på ditt eget parti, vilket parti skulle du då rösta på och varför?

Claes Andersen, 49, Bälinge

– Jag skulle leta upp den bästa miljökandidaten i det parti som hade den bästa miljöpolitiken och det har ju varierat lite genom åren. Just nu någon av mina samarbetspartier antagligen.Marcus Malmestad, 22, från Halmstad undrar om språkrörssystemet kan påverka partiets förtroende.   Marcus Malmestad, 22, från Halmstad undrar om språkrörssystemet kan påverka partiets förtroende. Det verkar inte som så många vet att språk­rören faktiskt avgår ett år efter valet, tror du förtroendet hade varit lika högt om alla visste om detta?

Marcus Malmestad, 22, Halmstad

– Jag tycker det verkar vara många som vet det för det är en fråga jag får rätt ofta när jag är ute. Det har stått jättemycket om det i tidningarna också, nästan i varenda intervju så ställs den frågan. Jag har lite svårt att köpa att folk inte vet om det faktiskt.Om SD skulle komma in i riksdagen skulle du kunna tänka dig att samarbeta med alliansen utan V och S för att hindra SD från att få en vågmästarroll?

Alexandra Bryngelsson, 24, Norsborg

– Vi har tagit ställning i ett steg i den där diskussionen och det är att vi i Miljöpartiet tycker att vi i de rödgröna ska bjuda in till samarbete med Centerpartiet eller Folkpartiet till att bilda regering ihop med oss.Vilket av förslagen som alliansen har lagt fram tycker du är allra bäst?

Lars Antonsson, 31, Stockholm

– Jag skulle lyfta fram två saker. Det ena är att de har ändrat reglerna för de som har förtidspension så att de har rätt att jobba utan att riskera att bli av med sin förtidspension. Den andra saken är att de har beslutat att höja koldioxid­skatten för lantbruket. Lantbruket har haft en helt omotiverad nedsättning av koldioxidskatten i all tid. Vi har kämpat för att få igenom det här men aldrig fått med oss Socialdemokraterna.Jag har provat fem stycken partitester och varit miljöpartist i två av dessa, vänsterpartist i två och socialdemokrat i ett test. Min fråga till dig är: Vad ska du göra för att övertyga mig att rösta på dig och ditt parti?

Stefan Alm, 37, Vallentuna

– Vill man ha ett starkt grönt inslag i den här regeringen med några som man vet kommer att jobba för en bättre miljöpolitik, en bättre småföretagarpolitik och en som håller lite i mitten i det här samarbetet så det inte drar i väg långt till vänster så är Miljöpartiet ett bra alternativ.

PRIVAT

Juha Paakinaho, 33, från Eskilstuna undrar om Maria Wetterstrand tror på slumpen.   Juha Paakinaho, 33, från Eskilstuna undrar om Maria Wetterstrand tror på slumpen. Tror du på slumpen eller är allt förutbestämt?

Juha Paakinaho, 33 år, Eskilstuna

– Jag tror på slumpen, jag tror inte att allt är förutbestämt. Jag tror egentligen att man kan påverka väldigt mycket och man kan påverka också med sin egen inställning.

10 000-KRONORSFRÅGAN:

Du sitter i en båt och har möjlighet att rädda en av följande personer: George W Bush, BP:s vd Carl-Henric Svanberg eller den dåvarande chefen för Tjernobyl. Vem drar du upp och varför? Vad skulle du säga till de övriga i vattnet?

Caroline Svensson, 29, Örnsköldsvik

– Jag tror att jag skulle dra upp Tjernobylchefen, för han är den av de tre som jag hyser störst hopp om att han faktiskt har fattat att han har gjort något riktigt jävla dumt. Till de andra får jag säga ”det finns inte plats tyvärr”.

Göran Hägglund bor vid Vätterns strand och du heter Wetterstrand. Vad har ni mer gemensamt?

Jonas Bohlin, 44, Forserum

– Politiskt har vi en del frågor där vi ligger nära varandra. Dels i flyktingpolitiken har Kristdemokraterna alltid haft en mycket hedervärd inställning med en generös och human flyktingpolitik. De har också en biståndspolitik där de har krav på att Sverige ska ha ett bistånd som ligger på 1 procent av BNP, det tycker jag är en rimlig nivå för ett rikt land.Hur miljösmart är det att flyga till sin man i Finland stup i kvarten?

Karl-Anders Jansson, 55, Sandviken

– Det är inte särskilt miljösmart. Nu är det i och för sig mest han som flyger hit, även om det sprids rykten om att jag skulle flyga dit varje vecka. Det är inte alls sant. När jag åker till Finland åker jag nästan alltid båt. Sen hur miljövänlig den där finlandsfärjan är kan man väl också diskutera.Vilken av de saker du gör för miljön i din vardag tycker du är jobbigast att göra, det vill säga skulle du helst vilja strunta i om det nu inte vore för att du var tvungen/ville göra det av miljöskäl?

Åsa Ornefalk, 40, Norrköping

– Komposten, jag gillar inte alls att släpa ut en massa matavfall till komposten. Det skulle jag gärna slippa.

SPORT OCH FRITID

På din Facebook-sida kan man läsa en hel del inslag om dina politiska antaganden, men du har bara en favoritsida – Rubiks kub. Kan du lösa en Rubiks kub och hur snabbt i så fall?

Annelie Thunell, 39, Sveg

– Ja, jag kan lösa den och jag tror att det brukar ta mellan två och tre minuter.

– Jag lärde mig det när jag var omkring tolv, min morfar hade ett stencilerat blad med instruktioner. Sen upptäckte jag när jag var omkring tjugo att jag fortfarande kunde det. Då började jag imponera på folk på fester med att göra ihop kuben. Det var inte alla som tyckte det var bästa party­tricket. Men en eller annan kille lyckades jag faktiskt imponera på.Vad skulle kunna ändras för att göra DIN vardag lättare? Med tanke på att du är en arbetande småbarnsmamma. Själv har jag svårt att få tiden att räcka till, har två småtjejer.

Jenny Johansson, 36, Skogstorp

– Jag tror det som skulle hjälpa mig mest vore om jag hade människor, nära vänner eller familj, som bodde väldigt nära där jag bor. Det skulle göra att saker blir lättare. Nu är det så att folk bor utspridda, inte bara i stan, utan över hela landet.Om du fick välja en svensk manlig fotbollsspelare och en svensk kvinnlig artist som efterträdare till dig och Peter som språkrör, vilka väljer du då?

Mattias Aronsson, 28, Borås

– Robyn kanske, jag vet att hon har ett väldigt stort miljöengagemang och hon är ju rätt tuff och cool. Jag har en del kompisar som skulle älska om jag valde Zlatan så jag får väl göra det.Göran Fastén, 68, från Insjön vill veta om Miljöpartiet kommer att tillåta vargjakt.   Göran Fastén, 68, från Insjön vill veta om Miljöpartiet kommer att tillåta vargjakt. Kommer ni att tillåta vargjakt?

Göran Fastén, 68, Insjön

– Nej, inte så länge vargstammen är så här liten. Jag ser ingen som helst poäng med att vi ska ge oss ut och skjuta vargar när vi har så få vargar som vi har.Fetma är ett stort problem i västvärlden. I Sverige är vart femte skolbarn överviktigt, dubbelt så många som 1990. Vems är ansvaret och hur kan vi hjälpa dessa barn?

Solbritt Karlsson, Gamleby

– Huvudansvaret ligger givetvis på familjen. Det samhället kan göra är att exempelvis skapa säkra skolvägar så att barnen i större utsträckning kan gå och cykla till skolan.

– Jag tror mycket på att skapa möjlighet till rörelse vardagen. Det är där de stora förändringarna har skett sedan 90-talet. Barnen rör på sig mycket mindre i dag.

Sammanställning: Camilla Sundell och Mattias Sandberg
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet