Miljardkapital skapar ingen säker valseger

NYHETER

Att Centerpartiet är rikast syns på valstugan, vackert färgad i magenta. Den är dubbelt så hög som andras och rund.

På Stockholms central är den dessutom ensam. Centerpartiet har köpt värdefullt utrymme i en byggnad där 200 000 människor beräknas röra sig varje dygn. Eller är det per vecka?

Damerna i valstugan blir osäkra. Mycket folk är det i alla fall. Snart kommer partisekreteraren Anders Flanking. Fråga honom.

Flanking ska vara tillgänglig i stugan mellan 14 och 15. Allmänheten är välkommen att titta in och prata. Enorma vepor i taket säger:

RUT ELLER SLUT

BORT MED KRÅNGLET

ANSTÄLL UNGA

En fårad karl som uppenbarligen är galen går med utsträckt hand och stirrande ögon fram till Flanking för att diskutera en politisk fråga på djupet. Flanking ser inte glad ut.

Vill någon annan prata med Centerpartiet?

Det är osäkert. Partiet är i det närmaste utplånat i Stockholm. Centern har i huvudstaden 292 medlemmar, dubbelt så många som pensionärsföreningen Stockholms boulesällskap men långt färre än Stockholms schackförbund med 7 608.

Partisekreteraren Flanking säger dock att valrörelsen går bra. Stämningen är god. Centerpartiet är av tradition starkt i spurten.

– Vi har en tydlig känsla av att vi ska ta det här.

Läget i landet är inte lika dystert som i Stockholm. Centerrörelsen – kvinno- och ungdomsförbunden inräknade – hyser 52 000 medlemmar.

Hur många som är aktiva vet inte Flanking.

Var tionde?

Partiet har 6 000 kandidater lokalt, regionalt och till riksdagen. Det blir 8,6 medlemmar per kandidat. Det betyder att den som betalar årsavgiften på 150 kronor och går till ett möte och erbjuder sig att hjälpa till har stor chans att omgående bli satt på en valsedel.

Paradoxalt har denna krympande rörelse extremt god ekonomi. Centerpartiet sålde 2005 sina tidningar för 1,8 miljarder kronor, ett kapital som vårdas för att räcka i evighet.

Flanking har 65 miljoner kronor till sitt förfogande i valrörelsen.

Så fort man diskuterar svenska val kommer jämförelsen med USA upp. I decennier har man sagt att valrörelserna blivit amerikaniserade. Pengarna är allt viktigare och fixeringen vid partiledarna större.

Det sista är sant. Men Centerpartiet bevisar att ingen kan köpa sig seger. Anders Flanking kan hälla sedlar över sina valarbetare. Men i senaste opinionsundersökningen, publicerad i dagens Aftonbladet, ligger partiet nära gränsen för att åka ur riksdagen.