Dagens namn: Desideria, Desirée
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Så skulle Maud styra på månen

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Maud Olofsson - kort

Se Maud Olofsson grillas i 10.000-kronorsfrågan

PRIVAT

Var du ytlig i din ungdom?

Felicia Lundell, 15, Borlänge

– Det tror jag inte man kan säga. Jag tror att jag var otroligt seriös. Det här med politiskt engagemang var det inte många som höll på med.

Du har fått en egen måne. Vilken är den första samhällsfunktion du installerar, och vilken myndighet får inte följa med från jorden?

Håkan Leijon, 43, Hjärup

– Det demokratiska beslutsfattandet som sedan får organisera grunderna i ett samhällsbygge.

– Jag önskar att vi inte behövde ha en brottsoffermyndighet eller en myndighet som letar upp dem som försöker smita från sin skatteskyldighet. Men det tror jag inte, de kommer att behövas på månen också.Skrattar du eller tar du illa vid dig när så kallade humorprogram parodierar dig för din längd och din dialekt, när du försöker vara seriös i ditt arbete?

Johan Jönsson, 38, Ramlösa

– Om man inte har distans till sig själv då ska man inte ägna sig åt sådant här. Jag tycker oftast att det är ganska roligt.

Fälldin skulle aldrig sätta sig i en regering som laddade ett nytt kärnkraftverk. Vilka frågor dagtingar inte ditt samvete med?

Kent Filppu, 40, Sollentuna

– Jag har en politisk åsikt om att respektera varje enskild människa. Därför måste de beslut som fattas också ha det som utgångspunkt. Om jag skulle sitta i en regering som skulle peka ut att nu ska du göra si och nu ska du göra så, då är det inte min regering. Då kan inte jag sitta med.

Vad tänker du på när du är i ensamhet?

Håkan Lindbladh, 49, Ystad

– Sanningen är att jag försöker att tänka så lite som möjligt. Det jag behöver göra när jag är ensam är att deleta hjärnan. Det är först när jag får bort litegrann som nya tankar och idéer uppstår.

EKONOMI

Att sälja ut statlig egendom innebär såvitt jag förstår att man avhänder sig all framtida vinst från dessa i utbyte mot ett engångsbelopp. Kan du förklara det vettiga och långsiktiga i ert förslag att sälja delar av Vattenfall? Statliga Vattenfall är ju ett av de mest lönsamma företag vi har.

Anders Almér, 51, Mellerud

– Vi i Centerpartiet tycker att staten ska vara fortsatt dominerande ägare, vi vill att man säkrar vattentillgången.

– Nu har vi formulerat nya ägardirektiv till Vattenfall där vi säger att de ska förbättra avkastningen, vi får inte tillräckligt mycket intäkter. I ägardirektiven har vi grön omställning, att Vattenfall ska leverera på de klimat- och energimål som vi har satt upp.

En procent av världens befolkning äger 40 procent av världens alla tillgångar! En procent av Sveriges befolkning äger 50 procent av Sveriges aktiekapital! Fungerar verkligen demokratin när ett fåtal aktörer, både nationellt och globalt, står för den verkliga makten?

Per Voin, 52, Lund

– Det bästa sättet att förändra den här fördelningen mellan fattig och rik, mellan män och kvinnor, är att bygga på marknadsekonomin. Det är ändå den som har skapat välståndet i världen. När vi nu ser att det blir färre och färre som är fattiga, så beror det på att man får demokrati och marknadsekonomi.

Vad är din inkomst per månad, alltså vad får du ut i lön?

Eva Carlman, 42, Åseda

– Vi har en statsrådslön nu som är på 108 000, tror jag. Sedan har jag ett arvode från Centerpartiet som är på 450 000 per år.

– Jag tror att jag får ut runt 50 000 kronor i månaden.

Varför ska det vara så svårt att koppla in privata vindsnurror och solceller på elnätet? I Tyskland kostar det 5 000 kronor och du kan göra det själv, i Sverige kostar det 25 000 kronor och du måste ha tillstånd vilket tar mer än ett år att få. Ska det vara på detta viset?

Carl-Johan Hansson, 59, Karlskrona

– Det är inte riktigt sant att ingenting har hänt. Det har blivit lättare att koppla på. Men jag medger att det finns mer att göra. Vi har förenklat avgifterna och det finns möjlighet att ta emot el från privata vindkraftsägare. Men vi har ambitioner att göra mer. Det finns en diskussion om nettodebitering, att det du levererar in på nätet ska du få räkna av från din förbrukning. Det tycker Centerpartiet är rimligt.

Jag undrar vad som hände med dom 28 miljarder som sattes undan för och hjälpa bilindustrin i det så kallade stödpaketet. Det enda jag har hört är att där öronmärktes 2 miljarder till ett utvecklingscenter i Lindholmen i Göteborg. Sen har det varit tyst om det.

Stefan Gullberg, 42, Göteborg

– Slutsatsen stämmer inte överens med sanningen. Det som har hänt är att alla de stora bolagen nu har väl fungerande ägare. Av tusen underleverantörer är det ungefär 10 procent, det kan ha stigit något, som har gått i konkurs.

– Det vi har gjort har fungerat väl. Jag hoppas att de nya ägarna på fordonssidan kommer att göra bra saker, jag hoppas att Volvo och Scania kan öka sina marknadsandelar.

– Men det här visar att staten måste ägna sig åt rätt saker.

– Det vi har gjort, som jag vill hålla fram, är bolaget för fouriertransform plus den fordonsforskningssatsning som vi gör. Där snabbar vi nu på den utveckling till delar som innebär att vi får miljövänliga och klimatsmarta fordon.

SPORT OCH FRITID

Hur lyckas du vara så hurtig hela tiden!?

Jenny Bengtsson, 26, Bandhagen

– Haha, en fin fråga. Jag sover det jag behöver någorlunda, äter nyttigt och försöker röra på mig. Det är inte konstigare än så. Om jag inte får sova kan jag inte hålla hjärnan i trim.

– Sedan är jag lyckligt gift, har en bra familj och det tror jag spelar roll. Att du mår bra och har det bra runt omkring dig.

När anser du att det är moraliskt rätt att bryta mot lagen?

Markus Peterson, 36, Malmö

– Jag tycker inte det är moraliskt rätt att bryta mot lagen av det enkla skälet att vi har stiftat lagar i demokratisk ordning. Man kanske inte gillar alla lagar, men om vi ska ha ett rättssamhälle så är det viktigt att vi följer lagarna.

– Men om du är i fara, eller ska rädda någon annans liv, så kanske du måste köra fort. Men i grunden tycker jag att vi ska hålla lagarna.

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag?

Anna-Karin Andersson, 30, Rönninge

– Då skulle jag titta på saker och ting. Museer, designgrejer och så, där ingen kunde prata med mig. Och sedan skulle jag inte ha någon med mig som kunde sucka över att det tog för lång tid. Utan bara få gå och göra vad jag själv vill.

Om du satt i ett kraschande flygplan och du kunde ringa ett samtal, vilken av partiledarna hade du ringt och vad hade du sagt?

Yasa Mohammed, 19, Örebro

– Formellt skulle jag ringa statsministern och säga att han håller på att tappa sin vice statsminister. Men egentligen skulle jag ringa min man Rolf.

Hur ska vi få fler av Sveriges barn och ungdomar att motionera och idrotta i dagens samhälle?

Bernt Karlsson, 51, Ängelholm

– Vi jobbar med Idrottslyftet där vi har gett extra pengar till idrottsrörelsen för att de ska jobba med barn och unga. Jag tror att hela den här ideella sektorn som finns inom idrottsrörelsen är ofantligt viktig.

– Det ska vara tillgängligt att utöva idrott. Ibland överorganiserar vi det här, att man måste vara på en anläggning eller gå på gym. Man behöver inte ha stora hockeyhallar för att kunna utöva idrott.

HISTORIA

Vad tycker du är det värsta/sämsta beslutet som tagits under denna mandatperiod?

Johan Häggman, 23, Göteborg

– Om jag ska vara ärlig tyckte jag det var besvärligt med FRA. Det var nödvändigt att ta beslutet, men det var svårt att ta det av det enkla skälet att integritetsfrågorna för oss är väldigt viktiga. Det var angeläget att hitta en balans mellan behovet att kunna få tillräckligt mycket information till vårt land för att kunna skydda svenska folket och balansera det med integritet.

Vad är det mest kriminella du gjort. Ärligt?

Anna-Lena Hansson, 53, Sölvesborg

– Det tror jag är att palla äpplen och morötter. Men jag fick gå tillbaka och be om ursäkt. Det var en väldigt bra läxa, det var inte så kul.

– Jag har kört för fort också någon gång.

Vad är det pinsammaste du har råkat ut för?

Karin Wengelin, 22, Vattholma

– Jag var på ett möte och skulle prata landsbygsutveckling och biskopen var där. Jag pratade och var jätteengagerad och han kom fram efteråt. Men jag visste inte vem han var. Vi stod där och pratade och jag frågade ”Och vad sysslar du med då?”. Först då såg jag den här lila skjortan och korset och insåg att jag inte skulle ha ställt frågan.

Hur har du lyckats undgå frågor om den ekonomiska kollapsen av Hushållningssällskapet i Västerbotten under din ledning?

Gert Karlsson, 61, Västerfärnebo

– Det var ingen ekonomisk kollaps under min ledning.

– När jag var vd hade vi nästan 25 anställda, vi hade god ekonomi och väldigt bra fart på verksamheten. Men jag är jätteledsen över att de som tog över inte klarade av att förvalta det.

”Livet är en enda stor upplevelse”. Om du bara fick välja en enda upplevelse i ditt liv som gav dig ett minne för livet. Vilken upplevelse skulle du då valt?

Carl Stridsberg, 59, Laholm

– Utan tvekan barnafödandet. Det finns ingen upplevelse som kan mäta sig med att föda barn.

POLITIK

10 000-KRONORSFRÅGAN: Om du skulle sammanfatta vad som är den stora skillnaden mellan ert parti och de andra så att en femånring skulle kunna förstå det och orka lyssna färdigt. Vad säger du då?

Teresa Jörgensen, 33, Norrtälje

”Centerpartiet är bäst på att starta företag och se till att det blir jobb. Vi är bäst på att göra saker och ting som är bra för miljön och vi är bäst på att göra saker och ting så att man kan bo och leva i hela Sverige. Vi är bäst på att se till att mamma och pappa har samma rättigheter och möjligheter.”

Vilken är, enligt din uppfattning, den främsta anledningen till att Centerpartiet blivit ett så pass marginaliserat parti som det faktiskt är i dag, med opinionssiffror som ligger i närheten av riksdagsspärren, och hur ska du kunna ändra på den utvecklingen?

Daniel Svartek, 39, Malmö

– Vi siktar på 10 procent. Jag tror att vi har en folkrörelse och mätningar visar att vi är duktigast på att mobilisera både väljare och sympatisörer. Det är där jag tror vi kommer ha den största framgången.

Varför har mina hästar bättre lagstiftning än min gamla farmor på ålderdomshemmet? Min häst ska enligt lag ha sällskap, och vistas ute i hage minst 2 timmar/dag. På ålderdomshemmet har inte min rullstolsbundna farmor dessa möjligheter och det är heller inte olagligt att låta henne sitta ensam på sitt rum hela dagen. Varför?

Tina Belander, 35, Klågerup

– Vi ska formulera en värdighetsgaranti lokalt och regionalt där man ska tala om vad gamla kan förvänta sig. Det handlar om att jag som gammal har rätt att få komma ut, rätt att få bra mat och rätt till socialt umgänge. Det vi har gjort under den här mandatperioden har syftat mycket till att förstärka detta. Vi har nu presenterat ett förslag där vi under den kommande mandatperioden ska jobba med värdighetsgarantin.

I dag är rullstolslyftarna på X2000 avstängda, och har så varit i snart ett år. Att resa är en rättighet, men uppenbarligen inte för personer med funktionsnedsättning. Vad kommer du att göra för att alla personer med funktionsnedsättning ska kunna resa här i landet?

Leif Liljegren, 32, Jönköping

– Jag håller med, man ska kunna resa på lika villkor här i landet. Vi har haft en dialog med SJ för att de ska åtgärda detta. Jag är inte uppdaterad på vad som är problemet, men jag tror att de inser själva att de ska ha en bra service.

Hur ska vi få bukt med politikerföraktet bland våra unga väljare?

Anna Eriksson, 26, Uppsala

– Vi måste som politiker vara mycket mer närvarande där ungdomar är. När jag är ute på skolorna möter jag inte politikerföraktet, men om vi inte är där riskerar vi att bli demoniserade.

Sammanställning: Camilla Sundell och Mattias Sandberg
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet