Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Kungliga panelenVarje fredag vässar Aftonbladets politikprofiler pennan i valpanelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans valsnackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Lena Mellin

Lena
Mellin

Politisk kommentator

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Veckans gäst:
Sven Wollter

Skådespelare

Veckans mest omtalade utspel är S-förslaget om butler i tunnelbanan. Är butler-utspelet genialt eller kalkon? Kalkon. Om det fanns behov av butler i t-banan skulle de sannolikt finnas redan. Dessutom doftar själva titeln av gammal brittisk överklass. Inte så välfunnet. Kalkon. En skrivbords- produkt från någon som aldrig varit i närheten av en tunnelbanestation. Vem vill lämna sin unge på dagis vid en tunnelbana? Och har de inte upptäckt att det redan finns kemtvätt och mataffärer i anslutning till de flesta tunnelbanor? Så länge inte Thomas Östros blir butler längs blå linjen, den jag åker med, är förslaget kanon. Men jag har ingen lust att få humöret förstört av att Östros far runt där nere och är kritisk till något borgerligt utspel. I så fall får de köra: "Se upp för avståndet mellan vagn, plattform och Östros när du kliver av" i högtalarna. Sett från min synpunkt utgår jag från att alltsammans var ett ironiskt skämt riktat mot rut-avdraget.
Alliansregeringen har kräftskiva på Harpsund i kväll. Vad tror du ministrarna pratar om? Valet är väl en ganska säker gissning. Om hur usla motståndarna är och hur bra de själva sköter sig. Borg: – Butlerförslaget, hahaha. Bildt: – Ja, det är ju omöjligt att få tag på bra tjänstefolk nuförtiden. Hägglund: – Men Bea, har du fort­farande inte laddat ner min mobil­applikation med roliga skämt? Borg: – Butlerförslaget, hahaha. Det går bra nu, kompis. Skål. Tanken är att diskutera valmanifestet. Men ni vet hur sådana tillställningar slutar. Ingen vill sitta bredvid Göran Hägglund, Anders Borg super bort sina overheadbilder och Andreas Carlgren och Tobias Billström smiter hem tillsammans. Reinfeldt? Han ringer Göran Persson och sjunger Skogs- och träfackets snapsvisa. Jag tror att det främsta samtals­ämnet är kräftornas kvalitet och vilken snaps som passar bäst till kräftorna.
Det är fortfarande ingen medvind för Sahlin, varken i rubriker eller opinions- undersökningar. Vad behöver Socialdemo-kraterna göra för att få drag i sin valrörelse? En engagerande framtidsfråga som tacklar något som många uppfattar som ett samhällsproblem. Men det börjar bli bråttom att hitta denna goda karamell. De behöver ett magiskt förslag. Ett förslag som liknar maxtaxa på dagis, något som väldigt, väldigt många mittenväljare vill ha så mycket att de kan tänka sig att byta block. Det är möjligt att ett sådant kommer senare, för att väljarna ska ha det i huvudet på väg till valurnorna. Det vi glömmer är att det är ett jäkla drag kring sossarnas valrörelse. Hur många påståenden och frågor av den här typen har ni inte sett och läst senaste året? Sossarna och framför allt Mona Sahlins brister diskuteras flitigare än till och med Göran Perssons bufflighet då det begav sig. För att få drag tror jag att det behövs att socialdemokratin börjar prata ideologi. Att de står för vad de säger att de står för.

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet