Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Kungliga panelenVarje fredag vässar Aftonbladets politikprofiler pennan i valpanelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans valsnackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Lena Mellin

Lena
Mellin

Politisk kommentator

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Veckans gäst:
Peter Apelgren

Komiker

Göran Persson kräver skärpning av Mona Sahlin och S-kollegorna. Hade Göran klarat den här valrörelsen bättre än Mona? Frågan är kanske väl hypotetisk men möjligen hade han gjort det. Persson är en busfräck stridshingst medan Sahlin jobbat mycket med att tona ner sig och uppträda statsmannamässigt. Tveksamt. Jobba hårdare – på vad? Läget var annorlunda för fyra år sen. Persson var ensamseglare, Sahlin kampanjar ihop med två andra partier och tre andra partiledare. Sover Dolly Parton på rygg? Gillar Göran Persson efterrätt? Får Monas Sahlins frisör betalt av Timbro? Svaret är alltså ja. Ja, hans hela-handen-pekande går nog hem mer hos folk. Hans tydliga gubbighet passar bättre. Därmed inte sagt att jag föredrar den själv.
Alliansen presenterade sitt valmanifest i går. Men hur stor betydelse har egentligen valmanifesten för hur folk röstar? Manifestet är inte ett dokument som särskilt många läser. Men vallöften och valbudskap har givetvis betydelse. I förra valet spelade alliansens förslag om fastighetsskatten och betoningen av jobben mycket stor roll för valutgången. Det kom både M och S fram till i sina valanalyser. Som orientering i vilka frågor som kommer att prioriteras är det bra men det är tveksamt om någon byter block för enstaka frågor. Människors beslut om vad de röstar på styrs av mycket mer än ett valmanifest. Förutom politiska reportrar, rättshaverister och Thomas Östros tror jag inte folk läser valmanifest. Alliansens handlar om att vi ska "arbeta, inte supa". Jag tycker synd om de arbetslösa: först sänks deras a-kassa, sedan höjs spritpriset. Vad ska de nu göra? Totalt tror jag att det utgör en ganska liten del. Så det är inte jätteviktigt. Men utan det så känns det ändå som att någonting saknas i valrörelsen.
Sverige- demokraterna går mot att bli vågmästare och har 6,5 procent av väljarnas stöd, enligt Aftonbladet/United Minds undersökning. Om SD kommer in i riksdagen – vad beror det på? Att det finns ett utanförskap i Sverige, särskilt bland sämre utbildade män som gärna skyller sina egna tillkortakommanden på invandrare. Att många människor i Sverige upp-lever ett utanförskap och en känsla av att inte vara viktiga. Det blir en proteströst mot etablissemanget och ett finger mot den yogande- och lattedrickande beslutseliten i Stockholm. Utöver att skåningar är lättskrämda? Tja, att folk gör det för lätt för sig. Ett exempel: i Costa Rica hänvisas alla problem till invandringen från Nicaragua. Överallt skylls på dem på andra sidan bron. Så enkelt är det naturligtvis inte. Jag tror att det beror på folks rädsla. Människor är skraja. Och dumhet är alltid väldigt tydligt. Det är konkret och syns och tyvärr vill många ha dumhet när de upplever att de befinner sig i en otrygg tid.

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet