Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Kungliga panelenVarje fredag vässar Aftonbladets politikprofiler pennan i valpanelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans valsnackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Lena Mellin

Lena
Mellin

Politisk kommentator

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Stefan Holm

Veckans gäst:
Stefan Holm

Guldhjälte och informatör

Det är premiär för Valpanelen och då måste vi börja med frågan alla ställer sig. Vilka vinner valet? – Som det ser ut nu tror jag att Alliansen vinner. Men både jag och väljarna hinner sannolikt ändra oss många gånger innan det är valdag. En annan vinnare kan bli Sverigedemokraterna – om de till skillnad från vad jag tror tar sig in i riksdagen. – Alliansen. På målfoto. Borgerliga väljare röstar i högre utsträckning, rödgröna har fler soffliggare. När det är så jämnt som opinionsundersökningarna visat kan det avgöra. Men det är inte över förrän den feta damen sjunger – den 20 september vet vi. – Det slutar väl som vanligt när borgarna fått chansen en period; 10-15 nya år av vänsterstyre utan att något blir så väldigt mycket bättre för det. – Det lutar åt Alliansen just nu om man får tro alla opinionsundersökningar.
Göran Hägglund har i veckan lanserats som rolighetsministern med Iphone-appar och djur-reklam. Vinner Hägglund röster på att vara rolig? – Medan man helt klart förlorar på att verka sur och tvär är det inte säkert att man vinner på att vara kul. Men det är inte till någon nackdel och framför allt placerar humorn Hägglund på kartan­ – det behöver han. – Tveksamt, även om han får skrattarna på sin sida. Iphone-appen är rolig på riktigt och det personliga varumärket stärks, han lyckas lansera sig själv som enkel och öppen. Men man vinner inte val med appar och Twitter, verklighetens folk röstar på politikens innehåll. – Rolig? Herregud. Mycket kan vi anklaga våra politiker för men Göran Hägglund rolig, där går gränsen. Karl’n är kristen, och håller på Degerfors. En sådan kille skrattar man inte med utan åt. – Ja, är det humor på folkligt sätt kan det nog fungera. Vi märkte ju redan i förra valet att det handlar inte om partipolitik längre utan om personval. Det finns säkert de som röstar på honom för att han verkar vara en rolig gubbe.
I en Sifo-mätning svarar 10 procent fler att de har störst förtroende för M när det gäller jobben och arbetslösheten än för S. Varför lyckas inte Socialdemokraterna i sin paradgren jobben? – Skälen är två. Svensk ekonomi efter finanskrisen står sig väl i internationell jämförelse vilket ger plus i kanten till regeringen. Socialdemokraterna och deras allierade har inga nya spännande förslag. Repris på plusjobb är ok, inte MVG. – Snarare är det väl alliansen som lyckats göra Socialdemokraternas fråga till sin. Arbetslinjen blev Moderaternas Yes we can. Det satte sig hos väljarna. (S) har lagt mycket krut i socialförsäkringsfrågan, där är förmodligen förtroendesiffrorna till Sahlins fördel.. – Det beror på Mona. Kvinna – check. Snackar stockholmska – check. Fifflade med en Toblerone för tjugo år sedan – check. Hon kostar sossarna ett par procentenheter i varenda mätning som görs, oavsett vad den handlar om. – Återigen handlar det om personen. Folk har större förtroende för Fredrik Reinfeldt än Mona Sahlin, vad det beror på låter jag vara osagt. Det spiller över på sakfrågorna.

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet