Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Alliansens sjuka offer

Förlamade Linda, 31, tvingas söka jobb – trots att hon ska läggas in på sjukhus

Utkastad Linda Bjälmén, 31, sitter i rullstol efter en whiplashskada. Hennes högra ben är förlamat och hon ska snart in på en flera veckor lång rehabilitering. Trots det tvingas hon nu att söka jobb, eftersom hon är ut   Utkastad Linda Bjälmén, 31, sitter i rullstol efter en whiplashskada. Hennes högra ben är förlamat och hon ska snart in på en flera veckor lång rehabilitering. Trots det tvingas hon nu att söka jobb, eftersom hon är ut

SANDVIKEN. Linda Bjälmén, 31, sitter i rullstol och ska snart läggas in på sjukhus.

Men jobb måste hon söka – eftersom Försäkringskassan slängt ut henne.

– Handläggaren satt med tårar i ögonen, men kunde inte hindra att jag blev utförsäkrad.

Linda fick en kraftig whiplashskada i en bilolycka för tio år sedan och är sjukskriven sedan dess.

När Aftonbladet skrev om henne i juli 2008 var hon rädd att bli utförsäkrad:

– Jag kommer att hamna hos socialen.

”Helt absurt”

I tisdags inträffade det hon oroat sig för. Då satt hon i ett möte med Försäkringskassan och arbetsförmedlingen:

– Det var så hemskt. Handläggaren från Försäkringskassan var verkligen helt förtvivlad för min skull, han satt med tårar i ögonen. Och han från arbetsförmedlingen tyckte också att det var helt sjukt. Men de kunde inte göra något för att hindra att jag blev utförsäkrad. Det var helt absurt, säger Linda.

Förlamad i benet

Detta trots att Linda blev förlamad i högerbenet i april och sedan dess sitter i rullstol.

Hittills har hon haft 7 000 kronor i sjukpenning. Nu tvingas hon att i minst tre månader leva som arbetslös på grundbeloppet 223 kronor om dagen – knappt 3 000 kronor i månaden. Trots att både Försäkringskassan och arbetsförmedlingen är överens om att Linda inte kan gå på arbetsintroduktion eftersom hon inom kort ska

rehabiliteras i flera veckor på Sandvikens sjukhus.

Brev till statsministern

Men Linda Bjälmén ger inte upp:

– Jag ska ur rullstolen. Sen får vi se vad som händer.

2003 skrev hon till dåvarande statsministern Göran Persson (S). Hon hade hamnat mellan arbetsförmedlingens och Försäkringskassans stolar och fick ingen rehabilitering. Linda fick träffa Göran Persson, som lovade ändring.

När alliansen vann valet 2006, satt Linda inom kort på socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons tjänsterum och krävde ändring. Igen.

– Jag hade två långa samtal med Husmark Pehrsson och tyckte hon var helt underbar. Sendess har hon fixat ett samarbete mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen, men på ett dåligt sätt. Det har blivit bra, fast fel.

”Pest eller kolera”

Nu vet Linda Bjälmén inte vilket block hon ska rösta på:

– Det är pest eller kolera, lika illa vilket som. Det var hemskt när sossarna bestämde. Nu har det blivit ännu värre.

Från 106 miljarder miljarder till 89,5 miljarder

 Regelverket för Försäkringskassans sjukförsäkring ändrades den 1 juli 2008. Sedan dess gäller att man uppnår maximal tid i sjukförsäkringen efter 914 dagar med sjukpeng och efter 18 månader om man har tidsbegränsad sjukersättning och inte får den förlängd – vilket är möjligt fram till 2013.

 Därefter kan den utförsäkrade anmäla sig till arbetslivsintroduktion hos arbetsförmedlingen. Efter tre månaders arbetslivsintroduktion kan man söka ny sjukförsäkring. För de som är så sjuka att de inte kan delta i arbetslivsintroduktionens finns möjligheten att förlängd sjukpenning utöver tidsgränserna. Detta gäller om:

  personen vårdas intagen på sjukhus eller på grund av sjukdom får omfattande vård, utan att vara intagen på sjukhus

  personen på grund av sjukdom har fått en sådan avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig att personen inte kan tillgodogöra sig information eller

  om återgång i arbete eller ett deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program skulle medföra risk för allvarlig försämring av personens sjukdom.

Personer med allvarliga sjukdomar kan få sjukpenning under obegränsad tid.

 Vid årsskiftet uppnådde 17 848 svenskar maximal tid i sjukförsäkringen. Några tusen — många av dem svårt cancersjuka — fick stanna kvar i sjukförsäkringen.

 Men 14 321 tvingades ut ur försäkringen. Av dem gick 12 575 personer in i arbetslivsintroduktion hos arbetsförmedlingen. I dag har 5?386 återvänt till sjukförsäkringen.

 Av de 12 575 som gick in i arbetslivsintroduktion är 1 444 i någon form av arbete. Bara 362 av dessa har ett ”riktigt” arbete, det vill säga ett arbete utan arbetsmarknadsstöd.

Enligt Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan, är det svårt att säga om det är mycket eller lite.

 Den ändrade sjukförsäkringen har dock sparat staten stora pengar. 2006 kostade sjukförsäkringen 106 miljarder kronor, förra året hade beloppet sjunkit till 89,5 miljarder.

 Men kostnaderna för sjukförsäkringen hade börjat sjunka redan under den förra regeringen:

– Ohälsotalet började minska redan 2003. Så det hade varit en minskning oavsett regering. Hur stor minskning de nya reglerna gett går inte att säga, säger Mathias

Johansson.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet