Även Sifo: Regeringen får hälften

Alliansen får över 50 procent i senaste undersökningen

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på 13 år. Moderaterna backar också i senaste Sifo-undersökningen men får tillsammans med resten av alliansen 50,1 procent.
NYHETER

Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat av väljarna sedan 1997 i den senaste Sifo-undersökningen. 28,7 procent svarar att de skulle rösta på S om det vore val i dag.

Kärnväljare börjar svika socialdemokraterna, skriver Göteborgs-Posten som redovisar mätningen tillsammans med Svenska Dagbladet.

Samtidigt får regeringspartierna över hälften av rösterna i den andra mätningen i rad, denna gång 50,1 procent. I lördags rapporterade Demoskop att 50,5 procent stöder regeringen.

SD backar

Om den senaste barometern skulle vara valresultat behöver regeringen inte heller bekymra sig för Sverigedemokraterna, eftersom partiet har backat en procentenhet till 3,6 och åter ligger under fyra-procentsspärren till riksdagen.

Till undersökningens förlorare hör Moderaterna, minus 1,3. Men partiet är med 31,7 procent ändå det största i den svenska opinionen.

MP ökar

Bland de övriga regeringspartierna minskar även Kristdemokraterna som med ett minus på en procentenhet hamnar en halv över fyra-procentsspärren. Centern och Folkpartiet går upp med 1,4 och 1,0.

Trots Socialdemokraternas fortsatta ras ökar oppositionspartierna något, 0,4 procentenheter, sedan både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökat – 2,1 respektive 0,4 enheter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM