Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Sahlin, har du blå kompisar?

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Mona Sahlin grillas av läsarna

Se Mona Sahlin i 10 000-kronorsfrågan

POLITIK

Om svenska folket röstar in Sverigedemokraterna i riksdagen och Vänsterpartiet åker ut, vad tänker ni göra då?

Dennis B. Sundquist, 21, Malmö

– Jag kommer aldrig – oavsett valutgången – att samarbeta eller göra mig beroende av Sverigedemokraterna. Det vore förödande. Om jag måste bilda en blocköverskridande regering tar jag kontakt med mittenpartierna, i första hand Folkpartiet och Centern.

Hej Mona, blir du den förste politiker som, i en valfri fråga, tar din motståndare i hand och säger: ”I just den här frågan har du HELT rätt!”?

Samuel Friberg, 36, Bollnäs

– (Skratt!) Jag tror att ganska många politiker – jag har gjort det flera gånger – har sagt så. Kanske inte tagit i hand, men det finns många frågor där man är överens över blockgränserna och där man faktiskt kan berömma sin politiska motståndare. Det har jag gjort med Fredrik Reinfeldt. EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) är en klok politiker – och det har jag sagt många gånger till henne.

Finns det någon risk att Lars Ohly blir utrikesminister i händelse av att det blir en röd/grön majoritet efter valet i höst?

Leif Hamberg, 68, Järfälla

– Om det blir en rödgrön majoritet, vilket jag verkligen hoppas, och vi bildar regeringen, så är det bara en person som kan vara jättesäker på vad den personen blir i den regeringen och det är jag, för jag blir statsminister. Det är klart att Lars Ohly kommer att vara med i en rödgrön regering, men på vilken post, det får vi vänta och se. Han har halvt på skämt – men ibland på allvar tror jag – sagt att han vill bli hundminister.

10 000-KRONORSFRÅGAN: Vad heter ideologin som de rödgröna representerar?

Mikael Westlund, 48, Rosersberg

Uthållig-jämlikhetsideologin?... klimatjämlikhetsideologin. Det är det som förenar oss: jämlikhet, lika villkor, inga klyftor och hur ställer vi om för att klara vår värld ur klimathotet.

”Vi har ju inte tänkt slå ihop de tre partierna, vi ska samarbeta. Min ideologi är den socialdemokratiska, vänsterns den mycket skarpa rättvise- och sociala ideologin och Miljöpartiet har de gröna och frihetliga värdena.”Om ni vinner valet, kommer ni att förändra den privatisering som gjorts inom äldreomsorg och sjukvård?

Paul Arnebert, 36, Växjö

– Vi kommer att lagstifta så att man inte kan sälja ut universitetssjukhus, till exempel, som ju ofta är navet för forskning, utveckling och utbildning. Det ska behållas i samhällelig ägo. Punkt. Det ska aldrig drivas i vinstsyfte. Däremot tycker jag att många privata vårdcentraler eller privata entreprenörer som landstinget anlitar gör ett jättebra jobb.

EKONOMI

Marie Angle, 39, från Kristinehamn undrar hur de rödgröna ska locka studenter att bli lärare med tanke på den låga lönen.   Marie Angle, 39, från Kristinehamn undrar hur de rödgröna ska locka studenter att bli lärare med tanke på den låga lönen. Skolan är en viktig profilfråga för samt­liga partier i årets val. Min fråga till samtliga partiledare är därför: Hur ser ni på det faktum att jag som gymnasielärare i svenska och samhällskunskap efter fem ohc ett halvt års studier och 250?000 kronor i studieskulder har en lön på 23?000 kronor? Hur ska ni locka ”essen” bland studenterna att bli lärare när våra villkor och våra löner ständigt försämras och halkar efter?

Marie, 39, Kristinehamn

– Det är lätt att hålla med om att lönen är väldigt låg och många gånger slår man i lönetaket väldigt tidigt, det gäller inte bara lärare, utan för ganska många kvinnliga yrken. Vi lägger till väldigt många fler miljarder till kommuner och landsting som bland annat måste handla om att ge löner och bättre arbetsvillkor och inte minst fler arbetskamrater – det har försvunnit 3?000 lärare de senaste åren och vi vill anställa 6?000 fler. Det är också viktigt för statusen.

Hur kommer det sig att du, Mona, och Thomas Östros i fyra års tid har sagt att alliansen lånar till skattesänkningar? När ni sedan presenterar er skuggbudget har ni behållit samtliga och då är de fullt finansierade.

Anders Jansson, 39, Karlskoga

– Om Sverige inte har pengar i budgeten utan måste låna och man då sänker skatterna, så är det på lånade pengar. När vi använder pengar nu, till välfärden, så är det för att vi sparar på vissa områden och vågar höja skatterna – så finansierar vi varje satsning vi gör.

Tycker du det är självklart att småföretagare med anställda alltid ska ha kollektivavtal? Om ja, anser du att facken ska få utöva påtryckningar liknande den mot salladsbaren i Göteborg?

Hans Jerner, Köping

– Ja, jag tror att alla företag med anställda ska ha kollektivavtal, det gör det också lättare i längden att vara företagare, för då har man spelregler som man vet hur de ser ut och det finns trygghet för de anställda om någon olycka händer.

– Och, ja, salladsbaren hade inte kollektivavtal och det måste vara en rättighet som facket har i Sverige, att kunna strida för rätten till kollektivavtal.

Du anser att skattebetalare inte ska behöva betala för rut-avdraget. Vad gör det okej att man fortfarande ska betala för rot-avdraget?

Petra Andersson, 21

– Vi vill utvidga rot-avdraget, så att man kan rusta flerfamiljshus, inte bara villor, att man kan bygga om skolor ute i bostadsområden och göra dem klimatsmartare. Det här är konjunkturberoende – när arbetslösheten är hög har Sverige ofta satt in tillfälliga stöd för att få fart på arbetsmarknaden.

– Tjänstejobben, när man städar hemma hos någon eller går ut med någon annans hund, de betalar man till marknaden, utifrån vad de kostar. Jag måste välja vart skattepengarna ska gå och jag ser hellre att den där dryga miljarden som rut kostar går till att anställa fler lärare i skolan.

Det är inte lätt att vara kvinna inom svenskt näringsliv. Om S vinner valet och du blir statsminister och förebild på köpet, hur tänker du bidra till att fler kvinnor vågar ta sig upp i näringslivet?

Katja, 24, Västerås

– Bra fråga! Jag skulle dels vilja lagstifta om att det måste vara minst 40 procent kvinnor i styrelsen på våra stora börsbolag. Det gjorde man i Norge för några år sedan och det öppnade karriärvägar för kvinnor långt under.SPORT & FRITID

Mehdi Moussavi, 22, från Trollhättan undrar vad Mona Sahlin tycker om att sänka fotbollsskatten.   Mehdi Moussavi, 22, från Trollhättan undrar vad Mona Sahlin tycker om att sänka fotbollsskatten. Jag är själv skeptisk till att sänka skatten till fotbollsspelare i Sverige för att få en bättre liga och menar att ekonomin inte förändrar gener. Din kompanjon Lars Ohly tyckte att det skulle vara en bra idé att göra detta, vad tycker du?

Mehdi Moussavi, 22, Trollhättan

– Nej, jag tycker inte att det är en bra idé. Jag kan förstå varför man ibland inom idrottsrörelsen och ibland för artister och skådespelare vill ha en särskild skatt, därför att man tjänar så oerhört olika. Men jag tror att det är bättre att hitta skattesystem som funkar för alla. Vi hittar inte fler Zlatan för att vi sänker skatten. Det hittar vi genom att ha fler idrottsplaner i områden som Rosengård.

Maja Wigren, 30, undrar vilken Springsteenlåt som inspirerar Mona Sahlin i hennes politiska arbete.   Maja Wigren, 30, undrar vilken Springsteenlåt som inspirerar Mona Sahlin i hennes politiska arbete. Vilken av Springsteens låtar inspireras du mest av i din politik?

Maja, 30 år

– Springsteen inspirerar mig i livet över huvudtaget. Om jag är ledsen kan jag bli ännu ledsnare – är man glad kan man förstärka det. Den låt som jag älskar mest är ”The River”.

Kära Mona, hur känns det att vara AIK:are i dessa tider? Bättre eller sämre än att vara socialdemokrat? :)

Jesper Andreasson, 23, Uddevalla

– Det parti man gillar håller man ju på i vått och torrt – det är likadant med att vara AIK:are. Det är jättesorgligt i dag, man lider när man sitter på Råsunda och tittar på matcherna, vilket jag gör så ofta jag kan. Men en gång AIK:are, alltid AIK:are.

Skämt åsido med Toblerone-historian nu. Men om du skulle vinna en sån här megastor Toblerone på Gröna Lund – skulle du då ta emot denna eller skulle du gå därifrån lottlös?

Petter Damberg, Örebro

– För väldigt många år sedan var familjen på Gröna Lund och förstås vann ett av barnen en gigantiskt stor Toblerone. (Skratt!) Då tittade barnet oroligt på mig och sa: ”Mamma, ska vi be att få byta choklad?” Då gjorde vi det, och fick en gigantiskt stor chokladkaka, som vi stolt gick därifrån med. Jag har inga problem att skämta om Toblerone i dag, men jag tycker inte att det är så gott längre.

Varför är ni nästan jämt slarvigare klädda än alliansen? Har ni ingen klädkod? Ni är ju ändå offentliga personer och ansiktet utåt. Det ser mer enhetligt ut på alliansens sida.

Jens Häggström, 34, Skellefteå

– Det tycker jag var lätt subjektivt. Smaken är olika och alla klär sig som de trivs med och tycker de ser fina ut i. Klädkod – hur skulle det se ut?PRIVAT

Johan Lidberg, 44, från Uppsala vill veta vilka personliga drag Sahlin tycker gör henne till en bättre statsminister än Reinfeldt.   Johan Lidberg, 44, från Uppsala vill veta vilka personliga drag Sahlin tycker gör henne till en bättre statsminister än Reinfeldt. Jag vill veta vad som du anser gör dig till en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt. Alltså, inte din politik utan din person.

Johan Lidberg, 44, Uppsala

– Om jag blir statsminister så har jag nästan 30 års erfarenhet av att sitta i riksdagen. Jag har suttit i regeringar i över tio år, jag känner politiker från världens alla hörn som jag kan bygga vidare på som kontaktnät om jag blir statsminister. Jag har alltså väldigt mycket längre erfarenhet av politik och regeringsarbete än vad Fredrik Reinfeldt hade när han blev vald till statsminister. Och så är jag kvinna – det är inte han.

När skrattade du senast så mycket att du fick ont i magen?

Fredde Gustavsson, 28, Kalmar

– Jag skrattar flera gånger varje dag. Jag skrattade väldigt mycket under partiledarutfrågningen – jag tyckte att Henrik Dorsins sång om mig var väldigt rolig. Då skrattade jag gott.

– Jag och min son, Gurra, 21, har väldigt lika humor. Han är huvudlöst rolig och kul att skratta med.

Du och Fredrik Reinfeldt går rätt hårt åt varandra när ni debatterar politik. Men vad tycker ni om varandra privat? Skulle du kunna åka på tältsemester med Fredrik Reinfeldt en svensk sommar, då regnet öser ner?

Fredrik

– (Skratt!) En tältsemester med Fredrik Reinfeldt i ösregn? Nej, den går bort. Jag tror att det är ömsesidigt. Fredrik Reinfeldt är en alldeles utmärkt bra person, han kämpar för det han tror på som moderatledare, men jag har ingen privat relation med honom. Jag känner inte honom. Jag känner stor respekt för honom som person, men jag vill väldigt gärna byta plats med honom på det jobb han har.

Om du fick välja att ogöra en händelse de senaste sex månaderna som uppmärksammats i media, vad skulle det vara?

Andrew Simpson, 37, Lidingö

– Översvämningarna i Pakistan.

Du är fostrad i rörelsen och verkar ha mycket gamla kompisar som är sossar. Har du nån jättenära vän som inte är röd eller rödgrön?

Elisabeth Bengtsson, Piteå

– Ja, det har jag. Det finns några som jag inte har en aning om vad de röstar på. Vi är ett gäng tjejer som har umgåtts sedan vi gick i tvåan, trean i skolan, till exempel. Och sedan har jag träffat kompisar genom idrottsintresset – jag vet om de håller på AIK eller Djurgården, men inte vad de röstar på. Jag umgås ju inte bara med politiker, det vore fruktansvärt tråkigt. Sedan kan det vara kul med politiker från andra sidan, Carl Bildt tycker jag är jättekul att sitta och fika och prata med, även om jag tycker att hans politik är absolut fel.HISTORIA

På vilket sätt har Socialdemokraternas politik förnyats sedan valet 2006?

Peter Tönnäng, 42, Täby

– Vi har en regeringskoalition tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet. Vi har aldrig förut gått till val tillsammans med andra partier. Vi har förändrat skolpolitiken, så att man i?dag accepterar tidigare betyg. Vi har förändrat synen på småföretagande och entreprenörskap – förr såg socialdemokrater oftast bara de stora företagen. Vi har en helt annan syn i? dag på vad det är som skapar nya jobb för småföretag. Det är några exempel på vad vi tänkt om sedan vi förlorade valet 2006.

Det var 28 val, 92 år och två världskrig sedan Moderaterna senast blev större än Socialdemokraterna, vad tror du själv är anledningen till att Socialdemokraterna i detta val enligt opinionssiffrorna lider stor risk att tappa positionen som Sveriges största parti?

Joel Laurén, 20, Stockholm

– Nu är det tre veckor kvar till valet. Opinionsmätningarna duggar som regn i backen. De visar väldigt olika och långt i från att vi socialdemokrater nu skulle vara dömda att bli mindre än Moderaterna. Det avgörs de här veckorna som är kvar.

Socialdemokratin kom med industrialismen. Nu när industrialismen och jobb som går ut på att producera något försvinner alltmer från Sverige till andra länder, vad kommer Socialdemokraterna att stå för då? Är det dags för en annan form av solidaritet och jämlikhet?

Ib Lenneke, 49, Sövde

– Det är ju inte så att socialdemokratin har stått för industrialismen. Socialdemokratin står för jämlikhet, frihet, solidaritet och det uppstod i början på industrialismen. Då var ju kampen mot det stenhårda klassamhället och att det inte fanns allmän rösträtt exempel på hinder som man ville ta sig över. I dag ser det annorlunda ut – men behovet av jämlikhet, frihet och solidaritet är lika stort i?dag.

Om du fick träffa Olof Palme en sista gång. Vad skulle du då vilja diskutera?

Anders Axelsson, 39, Flen

– Jag hade velat berätta för honom att Nelson Mandela blev president i Sydafrika. Han kämpade så oerhört länge för det, men fick inte vara med och se det.

– Jag skulle också vilja lyssna på honom hur han hittade energin i talarstolen – han var så speciell på det. Hur han orkade och hur han tänkte när det var tungt och jobbigt eller hur han hämtade kraft, när det var spännande och roligt.

Har regeringen gjort något som varit bra för samhället och oss medborgare under sin mandatperiod?

Lennart Grubbström, Höör

– Ja, det är klart de har. Varje regering gör både bra och dåliga saker och vad som är bra eller dåligt beror ju mycket på vad personen i fråga själv tycker. De har till exempel satsat bra på psykiatrin, ett område som verkligen har varit eftersatt under många år.

Sammanställning: Kerstin Nilsson & Jens Kärrman
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet