Dagens namn: Agnes, Agneta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Kungliga panelenVarje fredag vässar Aftonbladets politikprofiler pennan i valpanelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans valsnackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Lena Mellin

Lena
Mellin

Politisk kommentator

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Veckans gäst:
Annika Andersson

Komiker

I veckan har Lars Ohly kört sitt eget race. Han har pratat bröstpump, delad föräldraförsäkring och vinststopp för friskolor. Är Lars Ohly de rödgrönas svar på Jan Björklund? Ja, det är han. Han tvekar inte att profilera Vänsterpartiet på de rödgrönas bekostnad om han får chansen. Precis som Björklund gör med Folkpartiet och alliansen. Möjligen är det så att respektive allians vinner något på grund av dessa frifräsare. Ja. Båda är noga med att framhålla sina respektive partiers ståndpunkter i olika frågor, de är tydliga ideologiskt och belönas med stigande opinionssiffror. Misstänker också att de ger sina respektive blockvänner huvudvärk, jag hade gärna varit med när Wetterstrand nåddes av bröstpumputspelet. Jan Björklund? Det är för snällt. Senaste veckorna – om vi ska använda en fotbollsliknelse – har Ohly varit de rödgrönas svar på franske ex-kaptenen Raymond Domenech i fråga om tveksamma beslut och uttalanden. Ja, det kan man väl säga i den bemärkelsen att han är den i deras lilla gäng som oftast sticker ut. Just uttalandet om bröstpumpen kommer att gynna många komiker framöver. Tack ska du ha, Lars!
Moderaterna har skickat ut vykort med Anders Borg på en röd bakgrund. Hur trovärdig är Anders Borg som sosse? Inte särskilt. Han vill visserligen, precis som Socialdemokraterna, ha ordning och reda i statens affärer och med olika styrmedel premiera arbete. Men han vilar ju på en annan ideologisk grund än Socialdemokraterna, det tror jag ingen betvivlar. I jaktjacka och med hund är han intill förväxling lik Göran Persson. I sitt dagliga värv pratar han hellre tabeller än ideologi, vilket folket vill att finansministrar ska göra, oavsett om de är från vänster eller höger. Borg får tre rosor. Inte alls trovärdig. Borg har ju humor. Haha, han är otroligt minimalt trovärdig som sosse. Det är väl både han och sossarna glada för, skulle jag tro.
I "Elfte timmen" får partiledarna frågor om vilket toapapper de använder. Hur är statusen för svensk politisk satir? Den är ju inte särskilt vanlig utanför public service i Sveriges Radio. Men där är den ofta ypperlig. Jag har blivit mycket förtjust i "Elfte timmen", men inte för toapappers-frågorna. Programmet är ojämnt men många skämt är riktigt vässade, Peter Settman har bra timing och Messiah Hallberg som sidekick är ett komiskt geni. Han borde sitta med hela tiden. Skittråkig? Äh, förlåt, den var dålig. Men vem behöver politisk satir när Maud Olofsson står med en "I LOVE RUT"-pin i direktsänd tv? Snälla, kan någon lämna tillbaka Maud till 80-talet. Vi skulle helt klart behöva lite mer satir under valrörelsen. Just toapappersgrejen kan man väl knappt kalla satir, däremot tycker jag att mr Dorsin varit bra i sin paradgren kuplettsatir. Mer sånt!

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet