Dagens namn: Leopold
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Går till val på att sålla vi från dom

  SD har gått från att vara ett parti av nazister – och snart kan de vara ett svenskt riksdagsparti

polispådrag Kent Ekeroth talade i fredags vid Sverigedemokraternas torgmöte i Malmö. Polispådraget var stort.   polispådrag Kent Ekeroth talade i fredags vid Sverigedemokraternas torgmöte i Malmö. Polispådraget var stort. Foto: KRISTER HANSSON

Kent Ekeroth, 29, tror på allvar att västvärlden står öga mot öga med sin undergång.

Om en vecka kan han vara en av Sveriges nya riksdagsmän med en enda huvudfråga på sin agenda – hotet från islam.

– Vårt land riskerar på sikt att drabbas av inbördeskrig om inte Sverigedemokraternas ord tas på allvar, säger han.

I Aftonbladet/United Minds opinionsundersökningar har Sverigedemokraterna haft stöd från mellan fem och sju procent av väljarna.

Det innebär att partiet som lägst skulle få 13 mandat i riksdagen och som mest omkring 20.

I går avslöjade tidningen Expo att 45 sverigedemokratiska kandidater till kommun, landsting och riksdag kan kopplas till Vit makt-rörelsen.

Aftonbladet har granskat de 20 översta namnen på partiets riksdagslista – de som har störst chans att bli riksdagsledamöter.

Det är en polerad samling. Åtminstone om man ska se till partiets solkiga historia.

SD bildades för 22 år sedan och var under de första 10 åren ett tillhåll för unga rasister och äldre män med nazistisk bakgrund.

I en intern renhållningskampanj har partiet skickligt försökt att tvätta bort sina nazistiska rötter.

I den absoluta toppen ser det ut som att de har lyckats.

Men retoriken ekar av de gamla slagorden.

     

– Vår civilisation hotas av undergång. Vi kan välja att ta strid eller gå under i en stilla suck.

Det låter som något Mel Gibsons hjältefigur skulle skrika i filmen Braveheart, men brösttonerna tillhör Kent Ekeroth som har plats nummer 16 på SD:s riksdagslista.

När Kent var elva år började han i en ny skola i Halmstad. Första

dagen kom det fram några elever med invandrarbakgrund och retade honom.

Han berättar den historien som svar på frågan om han har några konkreta exempel på vad som har format honom till den han är i dag. En 29-årig civilekonom som är övertygad om att ”västvärlden” står öga mot öga med sin egen undergång.

– Redan från det att jag var mycket ung har invandringsfrågan varit den viktigaste för mig.

Ekeroth har varit sverigedemokrat sedan 2006. Han blev först tillfrågad om att engagera sig i Folkpartiet, men kände att SD var det enda parti han kunde sympatisera med.

På kort tid har han hunnit etablera sig som internationell sekreterare och reser i dag runt i Sverige och Europa för att föreläsa om hotet från den muslimska världen.

Tillsammans med sin tvillingbror Ted driver han en fond vars enda syfte är att samla in pengar till kampen mot islam. På hemsidan står det att den insamlade summan är 35 000 kronor.

– Men vi har mycket mer pengar än så. Vårt senaste seminarium bekostades helt med pengar ur fonden.

Kent Ekeroth är säker på att han kommer att kunna titulera sig riksdagsman i höst.

En riksdagsman som kritiserar allt vad islam står för och vägrar att medge några fördelar med invandring till Sverige.

– Som jag ser det kommer det ingenting positivt ur invandring från avlägsna kulturer, då syftar jag främst på muslimska och afrikanska länder.

Ekeroth talar om ett uråldrigt krig mellan vi och dom och befarar en framtid där Sverige präglas av ”lågintensiva inbördeskrig mellan enklaver av folkgrupper”.

– I dag står vi i Europa inte mot ett miltärt hot. Vi är inne i en ny fas av ett regelrätt krig som vi inte har inlett. Det är 1 400 år gammalt och det har inte förändrats nämnvärt.

Två timmar efter att Kent Ekeroth intervjuades av Aftonbladet i fredags attackerades han och hans partikollegor av uppretade motdemonstranter vid ett torgmöte i Malmö.

Sverigedemokraterna utsattes bland annat för raketskjutningar, äggkastning och bengaliska eldar och fick eskorteras från Gustaf Adolfs torg av polisen.

Du väcker väldigt mycket hat bland dina motståndare. Skulle du själv säga att du är hatisk när du hetsar mot islam?

– Jag vet inte om hatisk är rätt ord, men jag hyser ju inga varma känslor. Det är en inhuman religion.


     

Jan Hjärpe är professor och islamolog i Lund. Han känner väl till Kent Ekeroth och beskriver hans retorik som uråldrig.

– Det som blir otäckt är att samma argumentation förs av extremister på båda sidor, säger han.

Vad kommer det att innebära för muslimer i Sverige om Kent Ekeroth och hans partikamrater tar plats i riksdagen?

– Det är omöjligt att säga. Det farliga är om de får sätta agendan, om övriga parter börjar ta deras icke-frågor på allvar.

På samma sätt som SD sliter för att gnugga bort naziststämpeln gör partiet allt för att röja undan andra plumpar i protokollet. 2006 slarvade partiledningen med bakgrundskontrollen och flera av kandidaterna ertappades med ett kriminellt förflutet när det var dags för val.

I partitoppen i år går det bara att hitta två tingsrättsdomar. Det är vice partiordföranden Carina Herrstedt som två gånger har dömts för förtal tillsammans med sin sambo Stefan Olsson.

Paret fälldes av Lunds tingsrätt för att ha förtalat ungkommunisten Fredrik Jönsson.

Domarna är ingenting som har legat Carina Herrstedt i fatet för hennes politiska karriär inom SD.

När partiet presenterade sin riksdagslista i våras skickades det ut en lathund till de ledande representanterna hur de skulle svara på journalisternas frågor.

Angående domarna mot Carina Herrstedt råddes de att säga att det ”rör sig om små, närmast obetydliga förseelser” samt att brottet dessutom var ”av politisk karaktär”.

Enligt uppgift har samtliga kandidater också fått skriva under en försäkran om att de saknar skulder hos Kronofogden och inte har några betalningsanmärkningar.

På den sistnämnda punkten har en av kandidaterna dock slunkit igenom nätet med ett krav från CSN på drygt 1 000 kronor.


     

Huvudfrågan för Sverigedemokraterna är och har alltid varit att begränsa invandringen till Sverige.

Den som går in på partiets hemsida välkomnas med en videofilm där Jimmie Åkesson talar framför en glittrande klarblå sjö. Han pratar om hur den svenska invandringspolitiken har havererat. Att man numera kan bli svensk medborgare utan att kunna prata svenska.

– När man har en översvämning hemma är den första åtgärden att man vill stänga av kranen och det är precis det som vi vill göra i Sverige.

Men flera av ledamöterna har även profilerat sig inom en rad andra frågor.

Genomgående är alltid att särskilja det onormala.

Björn Söder är SD:s partisekreterare. Av journalisten Niklas Orrenius – som skrivit boken ”Jag är inte rabiat, jag äter pizza” – beskrivs han som partiets pitbull. En man med häftigt humör och kompromisslös retorik.

I samband med Pridefestivalen i Stockholm 2007 delgav han sina synpunkter om ”homosexevenemanget” på sin blogg.

”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.

Björn Söder rasar mot det han kallar för homolobbyn och hur sjukt samhället har blivit som inte fördömer ”sexuella avarter.”

”Under evenemanget har också ministrar och riksdagspolitiker gullat runt bland bögar och flator för att visa sin stora öppenhet mot sexuella avarter.”


     

Zlatan Ibrahimovic höjer armarna och sträcker sina pekfingrar upp i luften. Sverige har just slagit San Marino med 6-0 i kvalet till fotbolls-EM 2012 och leder nu gruppen före Holland.

För de allra flesta är Zlatan Ibrahimovic en svensk hjälte. En nationalsymbol.

På samma sätt som Astrid Lindgren.

Men sverigedemokraten Mattias Karlsson, 33, håller inte med.

– Jag uppfattar inte honom som svensk, på det sätt han tänker och agerar och talar. Han har en attityd som på många sätt inte känns särskilt typisk svensk, har han sagt till Sveriges Radios Ekot.

Partiledaren Jimmie Åkesson delar sin kollegas resonemang.

I ett samtal med Niklas Orrenius funderar han över om Zlatan egentligen bara är en legosoldat som spelar fotboll för Sverige.

Frågan om Zlatans svenskhet är kanske lätt att vifta bort som en detalj.

Men den speglar drivkraften hos den grupp mycket engagerade människor som nu knackar på riksdagens dörr och med stor sannolikhet blir insläppta nästa vecka: Att sålla vi från dom.

– Sverigedemokraterna är ett djupt ideologiskt parti, till skillnad från Ny demokrati som ju bara var två hurtiga partiledare, säger Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Hon tror att Jimmie Åkesson är bättre rustad för riksdagen än vad Ian och Bert var. Men hon spår inte SD någon lysande framtid.

– Det är en väldigt orutinerad samling riksdagskandidater. Med några få undantag tror jag inte de är särskilt skickliga politiker, vilket kommer att skina igenom.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet