Dagens namn: Dagmar, Rigmor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Här står sista slaget

DUELLEN Här i SVT:s studio står den sista stora debatten före valet. De möter stora utmaningar. Sahlin måste förmå valarbetarna att ge järnet, de dystra opinionssiffrorna till trots. Reinfeldt måste också tampas med sina valarbetare. Men för honom gäller det att hamra in att valet inte är avgjort än. Grafik: Paul Wallander.   DUELLEN Här i SVT:s studio står den sista stora debatten före valet. De möter stora utmaningar. Sahlin måste förmå valarbetarna att ge järnet, de dystra opinionssiffrorna till trots. Reinfeldt måste också tampas med sina valarbetare. Men för honom gäller det att hamra in att valet inte är avgjort än. Grafik: Paul Wallander.

   En vecka kvar – och i kväll möts Reinfeldt och Sahlin i valrörelsens sista duell.

   Mycket står på spel och det gäller att inte trampa snett.

   Här är deras största utmaningar de dagar som återstår till det avgörande slaget om väljarnas röster.MONA SAHLIN

1 Valarbetarna. De rödgröna ligger under i samtliga opinionsmätningar och Socialdemokraterna ser ut att gå mot ett katastrofval med ett resultat flera procentenheter under 30-procentstrecket.

Att i detta dystra läge förmå valarbetarna att ändå ge järnet är Mona Sahlins största utmaning denna sista vecka före valdagen.

I förra valet bestämde sig 20 procent först under sista veckan. Det är dem Socialdemokraterna nu ska försöka valla in i den rödgröna fållan.

Sahlin måste kunna göra troligt för sina dörrknackare, personvalskampanjare och torgmötesarrangörer att det är möjligt. Annars är förlusten ett faktum.

2 Soffliggarna. Visserligen är andelen osäkra enligt Aftonbladet/United minds inte fler än åtta procent.

Men den rödgröna mobiliseringen sjönk sedan de tre partierna presenterat sin budgetmotion i början av maj.

Att Sahlin fortfarande inte är nöjd visar inte bara hennes upprepade tal om bristande mobilisering. Utan också den senaste veckans turnéer i invandrartäta förorter runt om i Sverige (där anklagelserna om valfusk duggar tätt).

Där har Sahlin ett stöd. Men det räcker inte. Folk måste rösta – tänkta röster räknas inte.

3 Lars Ohly. V-ledaren har visat bristande respekt för det rödgröna samarbetet genom att så snart det är möjligt framhäva Vänsterpartiets egna förslag, som han givetvis anser är bättre än de rödgrönas gemensamma.

Under veckan som gått har han också visat prov på långt framskriden valfrossa. Han har tappat humöret, varit gnällig och arg. Så uppträder inte en vinnare, det vet både Sahlin och Ohly.

Denna sista vecka före valet är det gott humör som gäller. Inte sant, Lars?

4 Maria Wetterstrand. I våras såg det ut som om Miljöpartiet skulle göra Sahlin till Sveriges första kvinnliga statsminister. Men sedan dess har stödet för MP minskat.

Wetterstrand gjorde mycket bra i från sig i SVT:s partiledarutfrågning i torsdags. Att placera henne mitt på scenen kan vara det som fem i tolv vänder vinden.

Men törs Sahlin? Att överskuggas av en representant för ett mycket mindre parti svider i själen.

5 Sverigedemokraterna. Sju procent i Aftonbladet/United minds är rekord för det främlingsfientliga och islamofoba partiet.

Medial uppmärksamhet ökar alltid stödet för SD. I den här veckans diskussion om partiets roll som potentiella vågmästare har Mona Sahlin deltagit med liv och lust.

Gör hon det även under nästa vecka?

Skulle inte tro det.FREDRIK REINFELDT

1Valarbetarna. Alliansen leder i alla mätningar och Moderaterna har chans att göra sitt bästa val någonsin.

Fredrik Reinfeldts utmaning är alltså den rakt motsatta mot Sahlins. Han måste göra troligt för sina dörrknackare och torgmötesarrangörer att valet inte redan är klart. De måste fortsätta kämpa.

I kosackvalet 1928 fick allmänna valmansförbundet, Moderaternas företrädare, 29,3 procent av rösterna. Det goda resultatet berodde på att Socialdemokraterna ingått en valteknisk samverkan med kommunisterna.

Reinfeldts företrädare Arvid Lindman exploaterade framgångsrikt rysskräcken, en röst på Socialdemokraterna var ett steg mot Sovjetunionen.

Alltså ungefär så som Reinfeldt själv gör nu genom att påpeka att en röst på Sahlin också är en röst på Ohly.

2 Humöret. Precis som Mona Sahlin är Fredrik Reinfeldt en vinnarskalle, han vill segra till varje pris.

Sådana personligheter kan ha svårt att tygla humöret och det har Reinfeldt ibland. Han kan få ett drag av översittare över sig när han får segervittring.

Det är inte trevligt – och det märks mycket tydligt i tv-rutan där Reinfeldt kommer att befinna sig sju dagar av sju möjliga denna vecka. Pösmunkar är det inga som gillar.

3 Soffliggarna. Precis som valarbetarna kan de moderata väljarna alltför tidigt dra slutsatsen att segern redan är bärgad och därför kan de stanna hemma. Inget vore mer förödande för alliansen.

Valet nästa söndag kommer sannolikt att bli mycket jämt. Soffliggare kan inte ens medvinds-Reinfeldt kosta på sig.

4 Olofsson och Hägglund. Enligt dagens Aftonbladet/United minds ligger Centern och Kristdemokraterna parkerade en nivå ovanför 4-procentsspärren som avgör om man kommer in i riksdagen eller inte.

Men även under valrörelsens sista vecka har Reinfeldt anledning att lyfta fram sina kolleger Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD) i rampljuset.

Faller en av dem ur riksdagen krossas Reinfeldts dröm om att vara den förste borgerlige statsminister som blir återvald på den här sidan andra världskriget.

Olofsson och Hägglund måste in. Om det så ska ske till priset av att moderata väljare taktikröstar.

5 Sverigedemokraterna. Vi vill inte ha med dem att göra. Punkt slut, sa en irriterad Jan Björklund (FP) i Sveriges Radios partiledarutfrågning i fredags.

Så tydligt har inte Reinfeldt uttryckt sig. Men den här veckan måste han skaffa sig en uppfattning om hur Sverigedemokraterna ska hanteras om de kommer in i riksdagen och blir vågmästare.

Att alliansen ska vända sig till Miljöpartiet är inte ett tillfredsställande svar eftersom MP inte är intresserade.

Att tänka bort Jimmie Åkesson är möjligt för Reinfeldt till lunch nästa söndag. Sedan kan det se mycket annorlunda ut.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet