Ingvar Carlsson: Reinfeldt svarslös i viktiga frågor

Ingvar Persson (S).
NYHETER

Efter att jag lyssnat på kvällens duell tycker jag att det står helt klart: Fredrik Reinfeldt står svarslös i de viktigaste frågorna.

För det första: Hur blir det fler jobb med en borgerlig regering? Reinfeldt har ett enda recept för nya jobb och det är fler så kallade jobbskatteavdrag. Det har inte fungerat.

Sverige tillhör de länder som sämst har klarat att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Den totala arbetslösheten har ökat med 100 000 sedan 2006. Det finns bara ett sätt som fler jobbskatteavdrag kan ge jobb på, nämligen genom att svenska folkets löner pressas ner.

Det vågar inte Reinfeldt stå för längre, men jag och många andra har hört hans ekonomer i det finanspolitiska rådet intyga detta.

För det andra: Hur ökar sammanhållningen i Sverige av att klyftorna fortsätter öka? Hur blir välfärden starkare om ännu fler sägs upp i skolan, vården och omsorgen på grund av fortsatta inkomstskattesänkningar, mest för dem som tjänar bäst? Hur blir Sverige bättre av att över 30 000 till svårt sjuka knuffas ut ur sjukförsäkringen? Här fick Moderatledaren uppenbara problem med svaren.

För det tredje: Reinfeldts övertag i opinionsundersökningarna märktes inte. Det var Mona Sahlin som var på offensiven. Det var hon som stod för kraft och vilja till ansvar för Sverige. Sahlin har en politik för 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser, för fler lärare i skolan och mindre barngrupper i förskolan. Det kan hon också genomföra för hon säger tydligt nej till fyra år till med ännu mer skattesänkningar, mest till dem som tjänar bäst.

FAKTA

Bästa argumentet

När Sahlin tog upp att socialbidragen ökar i 8 av 10 kommuner som en följd av alliansens politik. Bara här i min kommun Tyresö har socialbidragen ökat med 24 procent.

Bästa attacken

När Sahlin konstaterade att Reinfeldt tycks tro att det är Lars Ohly som styr president Obamas politik i Afghanistan.

Så slutar valet

Runt en miljon väljare har ännu inte bestämt sig. Rösta rätt så blir det en socialdemokratiskt ledd regering.

Ingvar Carlsson
Före detta partiledare och statsminister (S)

ARTIKELN HANDLAR OM