Dagens namn: Dag, Daga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Valet 2010

Cirkus Fredrik

reinfeldt har rötter i manegen Fredrik Reinfeldt valtar från ett litet tält på Kungsportplatsen i Göteborg. Hans anfader John Hood var en amerikansk färgad cirkusperson som träffade en lettisk barnflicka och fick ett barn, Reinfeldts farfars far. Statsminister har sagt att han med sina rötter inte skulle vara välkommen i Sverigedemokraternas samhälle. reinfeldt har rötter i manegen Fredrik Reinfeldt valtar från ett litet tält på Kungsportplatsen i Göteborg. Hans anfader John Hood var en amerikansk färgad cirkusperson som träffade en lettisk barnflicka och fick ett barn, Reinfeldts farfars far. Statsminister har sagt att han med sina rötter inte skulle vara välkommen i Sverigedemokraternas samhälle. Foto: BJÖRN LINDAHL

Stockholm, 12 september, 19.12

Säpovakten öppnar bildörren framför ingången till SVT. Statsministern kliver ut och går med långa, snabba steg.

Han ser spänd ut, går förbi journalisterna och de smattrande fotograferna med glasartad blick.

Det är en vecka till valet och alliansen leder med flera procent. I kväll ska han möta Mona Sahlin i en slutlig duell. Det kan vara hennes och de rödgrönas sista chans.

Omvänt: håller han ut ligger vägen mot valsegern öppen. Fredrik Reinfeldt visas in i sminkrummet.

Det är nu det avgörs.

Stockholm, 14 september

Fyra veckor tidigare.

Blå ballonger släpps i luften. Det är sommarens sista heta dag, 29 grader.

Filippa ler i sin sommarklänning. Fredrik är avspänd och glad. Solbrännorna från Turkietsemestern sitter kvar. Om några minuter ska han leverera sitt budskap på partiets valupptakt: nya skattesänkningar.

Moderaternas valkampanj är stenhårt styrd av partisekreteraren Per Schlingmanns pr-maskineri. Varje plats är vald med yttersta omsorg.

Södermalm är en bild av det nya Sverige. För tjugo år sedan ett rött arbetarfäste, nu bostadsrättsombildat och lyxrenoverat. Politiskt allt blåare men med Maria Wetterstrand som grönt spöke. Här står ett av de viktigaste slagen om väljarna.

Fredrik Reinfeldt använder ett nytt ord: samhällsbärarna. Det är de som bär upp samhället – sjuksköterskorna, poliserna och lärarna – som ska få mer i plånboken. Att civilekonomer, dataingenjörer och andra välavlönade yrkesgrupper får ännu större skattesänkningar i kronor nämns inte.

Fredrik Reinfeldt spiller inte tid på de som redan har övertygats.

– Jag lovar ordning i ekonomin. Och att föra en politik som skapar förutsätt­ningar för nya jobb, säger han.

Det ska bli hans mantra genom valrörelsen.


Göteborg, 16 augusti

Uppspelta fabrikschefer i grå kostymer pratar om regnet medan de diskret sneglar mot vägen.

Kommer han aldrig?

TK-porten vid Torslandaverken i Göteborg är klassisk arbetarmark. Här finns de LO-medlemmar Mona Sahlin menar när hon talar om mobilisering.

Och mobilisering är vad Madlen Gunnarsson, 39, ägnar sig åt. Hon kommer från IF Metall och försöker dela ut broschyrer.

– Hålen de har skapat i ­sjukförsäkringen är en katastrof, säger hon. Och a-kassan.

Hon är inte säker på att lyckas.

– Det vill till att våra medlemmar inte bara ser skattesänkningarna.

Senast Reinfeldt var här hade Torslandaverken just infört ett tredje skift. Därefter slog finanskrisen ner och halverade biltillverkningen på ett år. Nu har fabriken försiktigt börjat nyanställa igen.

Fredrik Reinfeldt sitter på ett tåg som rullar in i fabriken. Karosser glider fram och det luktar ny bil. Anställda tittar förvånat upp från sitt arbete.

Vad tänker de?

152 000 väljare gick från Socialdemokraterna till Moderaterna för fyra år sedan. Många var LO-medlemmar, som kvinnorna och männen här på bandet. Det avgjorde valet då och kan göra det igen. Det är därför Reinfeldt är här.

En fackrepresentant undrar under frågestunden om Reinfeldt är för omställningsstöd eller en aktiv fordonspolitik. Han svarar småbuttert:

– Jag tror inte alternativen ser ut så.


     


Kungsportsplatsen, ett par timmar senare. Regn och bortblåst sommar. Muf:aren Johanna Svartnäs presenterar honom till dunkande musik som en rockstjärna. Uppe på scenen låter han mer som en slipad säljare.

– Förra gången vi var här var det ösregn i 30 minuter. Var ni med då? frågar Reinfeldt.

– Jaaa, svarar publiken.

– Nu är det riktigt spännande, fort­sätter han och balanserar med skorna över ­kanten så att det ser ut som han ska tippa.

– Vi ger tydliga löften om ordning i ekonomin mot en opposition som lovar allt till alla.

Applåder.

– Vi röstade bort honom 2006. Men ­Göran Perssons skola är i högsta grad kvar. Det måste vi ändra på.

Mer applåder.

– Vi sänker skatterna för 6,1 miljoner löntagare och ålderspensionärer. Jag upprepar: 6,1 miljoner!

Jubel.

En berusad man får Säpovakternas vaksamma blickar. En kvinna i rosa kofta viskar till en man i marinblå blazer:

– Han är ju trevlig att se på också. ­Passar i alla salonger.

August Bjerkén, 18, tränger sig fram efter talet med en spritpenna.

– Här, säger han och knäpper upp skjortan.

Reinfeldt skriver direkt på det vita linnet. Efteråt är August Bjerkén lycklig.

– Han har en så otrolig pondus. Samtidigt som han är mannen man bara vill krama.


Trelleborg, 17 augusti

Det pyser till när Ramlösaburkarna öppnas runt konferensbordet på Ugglarps slakteri. Chefen tittar på sin lärling som försöker svara på Fredrik Reinfeldts frågor med journalister som publik.

Ja, det funkar bra att vara lärling. Jodå, det är bättre än att vara arbetslös.

Fredrik Reinfeldt noterar i sitt anteckningsblock. Det är hans 143:e resa i Sverige under mandatperioden. Fler än någon tidigare statsminister, påpekar hans pressekreterare ivrigt.

Oftast ser resorna ut som i dag: ett besök på en till synes vanlig arbetsplats, vårdcentral eller arbetsförmedling. Reinfeldt frågar, lyssnar och antecknar.

Kan han verkligen få en sann bild?

– Det är så klart en ovanlig situation, med journalister som lyssnar. Men jag upplever att människor är uppriktiga, säger han.

Linköping, 18 augusti

SSU-tjejen håller en megafon i ena handen och ett par jättelika glasögon i plast i den andra.

– Reinfeldt! Kom hit och hämta dina glasögon så att du ser att ungdomsarbetslösheten inte är en synvilla.

Socialdemokraterna tar upp hans citat om ungdomsarbetslösheten gång på gång. De hoppas att det ska bli valets groda, som ska visa att statsministern tappat greppet om verkligheten. Men det vill inte riktigt fästa.

Fyra år har gått. Några av Reinfeldts närmaste medarbetare – som var med och formade de nya Moderaterna – har ryckts ifrån honom.

Ulrica Schenström efter krogkvällen. Sven Otto Littorin när Aftonbladet konfronterat honom med uppgifter om ett påstått sexköp.

Hans politik för sjuka har framställts som hjärtlös i medierna. Stormarna har visserligen gått att rida ut och alliansens ledning växer. Men inget mer får hända före den 19 september.

Han vaktar tungan när journalister är nära.Södertälje, 30 augusti

Reinfeldt och de tre andra partiledarna i alliansen intar klass SPJU3 i Colin Leclairgymnasiet i Södertälje. De ställer sig längst fram.

– Jag förstår att ni inte känner er helt bekväma med den här situationen, säger Reinfeldt, trots att eleverna sitter lugnt lutade tillbaka.

Frågorna är raka.

– Varför kommer nyanlända flyktingar hit och inte till Lidingö och Täby? undrar Abraham Halef, 18.

Reinfeldt svarar att han inte vill styra människor. De andra alliansledarna försöker bryta in så gott det går. Men det är till Reinfeldt eleverna vänder sig.

Kanske framstår han som närmre. Jan Björklund är bara tre år äldre, men verkar komma från en annan generation i sin omodernt sladdriga kostym. Maud Olofsson ser ut som hon klivit ut ur en småstadsboutique. Göran Hägglund verkar ingen över huvud taget lägga märke till.

     


Partiledarna fortsätter i bussen mot eftermiddagens torgmöten i Västerås och Uppsala. De passerar Folkets hus och miljonprogramsområden, fysiska resultat av årtionden av S-styre.

Längs vägen står Moderaternas affisch ”Framåt tillsammans”. Reklam­experter har dömt ut den som ­tråkig, som om det inte var det som var poängen.

Småtrist, ansvarsfullt, gammaldags ­socialdemokratiskt … stats­bärande.

Bara ett parti som lyckas behålla makten kan lämna tydliga spår i samhället. Att sitta två perioder har i flera år varit Reinfeldts stora dröm.


Sundbyberg, 7 september

Det har påståtts att moderna val avgörs på Facebook, Twitter och i bloggvärlden. Men med mindre än två veckor kvar är det gammaldags möten som gäller.

Moderaterna knackar fler dörrar än någonsin. Reinfeldt har gått runt i Gubbängen, också det ett tidigare S-område, i södra Stockholm.

I dag åker han runt mellan valstugorna och peppar partifolk. Emmeli Alfarhan, 45, tränger sig fram mellan de kampanjgula M-jackorna i Sundbyberg. Hennes båda söner är placerade i LVU-hem.

Hon försöker få fram det viktiga, men det är svårt när man är upprörd och tiden är knapp. Efteråt är hon besviken på Reinfeldt.

– Det kändes inte som om han lyssnade på mig. Inte på riktigt.     


Jag frågar Fredrik Reinfeldt om hans ideologi. Han talar om ett samhälle där folk får växa av egen kraft. Som håller ihop kring en politik som skapar … arbete.

Så är han där igen.

Arbete är alltings början och alltings slut. Utan jobb, ingen välfärd. Den som letar andra drömmar får gå någon annanstans. Reinfeldt är måttlig, till och med för att vara moderat.

– Vi har lyssnat in väljarna, är favorituttrycket.

Språkligt fel, men politiskt rätt i ett land av livspusslande vardagsfolk.Stockholm, 9 september

Pannan är blank under den sena ­duellen i TV 4:s ”Kvällsöppet”. För fyra år sedan var det han som var utmanaren. Nu ställs Fredrik Reinfeldt till svars.

Mona Sahlin driver på, med kraften som går att ta fram när allt står på spel. Hon anklagar honom för att vilja sänka skatter och montera ner välfärd:

– Ni är och förblir ett parti för miljonärer.

Reinfeldt trycks tillbaka. För en sekund tycks han ur balans innan han svarar med sina vassaste vapen: lugnet och den allvarsamma minen.

– Jag tror att människor ser ett parti i rörelse som har förnyat sig, säger han och blickar ner på henne.


     


På en bar i Vasastan väntar Anders Borg, som haft duell mot sin S-motståndare, Thomas Östros. Finansministern, som efter krisen blivit Reinfeldts kanske närmaste vän, rabblar siffror på tok för fort klockan halv ett på natten.

Reinfeldt dricker några klunkar öl och låter vaksamheten sjunka. Han vänder sig till oss.

– Kan ni fatta att Peter Eriksson hävdar att han är bättre än Anders Borg på att räkna?

Aftonbladets fotograf frågar Borg hur det går med jakten. Finansministern skiner upp och börjar prata om mufflonfår.

Reinfeldt begraver huvudet i handen.

– Don’t get him started…

De går igenom sina två debatter.

– Jag noterade att Mona snodde ordet samhällsbärare, säger Reinfeldt.

– Så skulle ju aldrig vi göra, säger Borg.

Så skrattar de, upprymda av politik och öl.
Stockholm, 12 september

Det är sju dagar kvar. Duellen i SVT kan vara Mona Sahlins sista stora chans. Men S-ledaren är inte lika offensiv som i TV 4.

Reinfeldt vet hennes styrka, släpper henne inte med blicken, cirklar runt henne, avvaktar som en boxare som leder på poäng i tolfte ronden.

Nej, han lyckas kanske inte besegra henne. Men hon får inte heller den knockout hon skulle ha behövt.

Efteråt svarar han nästan lågmält på frågor från journalister. Motstår deras försök att få honom att utmåla sig som vinnare, vet att det kan slå tillbaka. Försöker bara upprepa sitt budskap om jobben.

Så går han ut genom portarna. Där väntar hundra jublande Muf:are:

– Fredrik! Fredrik!

Då släpper allt. Fredrik Reinfeldt sträcker upp armarna i den kalla septemberluften i en tydlig segergest. Han står så några sekunder, utan att le. De knutna händerna skakar.

Han är bara dagar från sin största stund.